Foto: Michel Widenius

Frida Fahrman om missfallen: "En sorg är inget man kommer över"

Frida Fahrman har många järn i elden. Inte nog med att hon bloggar på mama, hon är även tidningens nya skönhetsredaktör samt har flera frilansuppdrag samtidigt som hon är mammaledig med dottern Line. I omslagsintervjun i mama nummer 12 berättar hon bland annat om sina många missfall.

Att få barn är en självklarhet för många, men inte för mamas bloggare och skönhetsredaktör Frida Fahrman, 35. Hösten 2015 publicerade hon ett blogginlägg om sin sorg. Om svårigheterna, inte att bli gravid men att behålla ett barn.

Frida Fahrman är föräldraledig med Line. Storebror heter Nils. Foto: Michel Widenius Foto: Michel Widenius

Berättelsen om de många och svåra missfallen målade en ny bild av Frida Fahrman.

Vem kom ut på andra sidan efter att du hade publicerat det inlägget?

– Jag hade burit på det här så länge. Bär fortfarande. Men jag kände aldrig att jag lämnade något bakom mig eller att det fanns någon sorts lättnad i att posta det inlägget. Lättnaden kom dagen då Line kom. Jag fick en fin liten fantastisk frisk flicka. Att det gick. Jag tänker också att det finns en mening med allt. Senast idag faktiskt. ”Att tänk om det som hände inte hade hänt. Då hade jag inte suttit med det här nu”.

Du kanske också vill läsa: Frida Fahrman tipsar: Så fixar du snyggaste ögonbrynen

Line hjälpte dig att processa sorgen?

– En sorg är inget man kommer över, man lär sig hantera den. Oavsett om man förlorar ett barn, en partner, eller en förälder. Det gäller att hitta ett sätt att leva med sin sorg. Hur man gör och hur lång tid det tar, det måste få vara upp till var och en.

Var det svårt att se det du fick istället för vad du hade förlorat?

– Nu när jag har två jättefina barn så har det blivit lättare att hantera sorgen. Nu ser jag glädjen i det jag har fått. Jag vill inte säga att jag uppskattar mina barn mer än någon annan, men jag hittar små stunder för mig själv då jag uppskattar livet på ett sätt som jag kanske inte hade gjort annars.

– Jag har blivit mer ödmjuk. Då när det var som värst så letade jag bara efter något som kunde ersätta barnet jag längtade efter. Ibland blir jag ledsen när jag tänker på hur missfallen före Line också tog fokus från min tid med Nils.

Läs också: Bakom kulisserna på omslagsfotograferingen med Frida Fahrman

Har du skuldkänslor över det?

– Både ja och nej. Men det gjorde att jag ibland inte var hundra procent närvarande. Det här med syskon var en av mina största sorger.

Att missfallen var syskon som han inte fick?

– Mer att det inte skulle bli något. ”Tänk om det bara blir han”. Inte för våra egons skull, utan helt ur ett Nils-perspektiv. Att inte få uppleva känslan av att ha ett syskon.

Denna text är en sammanfattning av en längre intervju som publiceras i nummer 12 av mama, i butik på torsdag! Originaltext av Anna Björkman.