Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Meghan Markle med sonen Archie och maken prins Harry. Foto: Shutterstock

Från skådis till hertiginna till tvåbarnsmamma – här är ditt mammaliv, Meghan!

Meghan är kvinnan som gick från Hollywood-skådis till brittisk hertiginna och tvåbarnsmamma – konstant bevakad av hela världen. Så här har hennes liv sett ut sedan hon plussade på stickan. 

mamaredaktionen

Redan innan Meghan Markle kysste sin groda och mötte en prins var hon ett välkänt ansikte för många genom sin medverkan i den hyllade tv-serien ”Suits”. Efter sju år i rutan lade hon skådespelarkarriär på hyllan, gifte sig med prins Harry och blev hertiginna av Sussex. Men hur är det egentligen att föda och uppfostra barn när hela världen ser på? mama har kartlagt Meghans graviditeter och första år som mamma. 

Meghan Markle lämnade Hollywood för det brittiska kungahuset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Meghan, hertiginna av Sussex

Ålder: 39.

Familj: Gift med prins Harry, 36, och mamma till Archie, född 6 maj 2019 och Lilibet född 4 juni 2021.

Bor: USA och Storbritannien.
Gör: Hertiginna av Sussex. Tidigare skådespelare i bland annat serien ”Suits”.

https://www.instagram.com/p/Bi9eG5iA5qJ/?hidecaption=true

1. Berättar för världen

Fem månader efter prins Harrys och Meghan Markles spektakulära bröllop kom nyheten att paret väntade sitt första barn. Helgen innan nyheten meddelades närvarade paret på prinsessan Eugenie av Yorks vigsel och spekulationerna sattes igång. Varför? Meghan bar en kappa (från Givenchy) under hela ceremonin, vilket inte hör till vanligheterna. Enligt traditionen ska drottning Elizabeth II vara den första som får veta nyheten, följt av övriga familjemedlemmar. Bebislyckan meddelades sedan för allmänheten genom prins Williams och Catherines, hertiginna av Cambridge, officiella twitterkonto @KensingtonRoyal. Hur det togs emot? Med fanfar världen över! Kändisar som Michelle Obama, Ellen DeGeneres och Meghans gamla arbetsgivare från tv-serien ”Suits” var snabba med att skicka varma gratulationer. 

https://www.instagram.com/p/Bo8hnQ6n1AD/?hidecaption=true

2. Plikten kallar!

Ingen rast, ingen ro för en hertiginna. Meghan har gjort sig känd för att engagera sig i kvinnorätt och barnhälsa. Det är inte konstigt att hon tog sig in på Time Magazines topplista för de 100 mest inflytelserika personerna under 2018. Under hela Meghans graviditet syntes hon på invigningar, galor och uppdrag och lät inte gravidmagen sätta stopp för resandet. Det sista officiella framträdandet gjordes på firandet av Commonwealth Day ungefär två månader före bebisens ankomst.

https://www.instagram.com/p/BpBzNPXn9m-/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/BstArWzFHtu/?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/BvwZt0bFlDT/?hidecaption=true

3. Snacka om babyshower!

Meghan, som är född i USA a k a babyshowerns Mekka, hade inte bara en, utan två babyshowers för att fira det kommande barnet. Den ena något mer traditionell och privat, med runt femton nära vänner till den blivande mamman. Festen hölls på populära The Mark Hotel i New York. Den andra involverade hela världen. På parets Instagram @sussexroyal delades nyheten om att hashtagen #GlobalSussexBabyshower hade skapats och kungligheterna önskade att eventuella gåvor skulle doneras till olika organisationer för behövande barn. 

https://www.instagram.com/p/Bv4Ou8nBFDE/?hidecaption=true

4. Storken kommer

Den 6 maj 2019 skickades ett pressmeddelande från det brittiska kungahuset om att förlossningen var igång. Strax efteråt avslöjade paret på Instagram att en pojke på 3200 gram hade kommit till världen klockan 05.26. Stolta pappa Harry berättade senare under eftermiddagen att han var glad att kunna meddela att en frisk liten pojke hade fötts och att mor och son mådde väldigt bra. Han berättade också att han var otroligt imponerad över hur starka kvinnor är. Sonen föddes på Portland Hospital i London, där många av kungahusets barn har välkomnats till världen. 

https://www.instagram.com/p/BxIKMKWBUgo/?hidecaption=true

5. Meghans förlossningsmetod: Hypnobirthing

Hertiginnans mamma, Doria Ragland, är utbildad yogainstruktör och sägs ha ett holistiskt tänk, något som Meghan ärvt. Kanske är det därför det också ryktas om att Meghan vid förlossningen använde sig av så kallad hypnobirthing? Metoden går i korta drag ut på att genom positiva tankar, meditation och djupandning ta kontroll över förlossningen och förtränga smärtan. 

https://www.instagram.com/p/Bi7bOlOABHS/?hidecaption=true

6. Hemlighetsmakeri

Meghan och prins Harry är båda kända för att vara hemlighetsfulla. Faktum är att kärleksparet lyckades hålla sin relation hemlig i över fem månader. Trots att Atlanten skilde dem åt och att båda två har fullspäckade scheman, gick det aldrig mer än två veckor mellan träffarna. När beskedet om att familjen skulle gå från två till tre kom, berättade de varken kön (eller om de hade tagit reda på könet) eller beräknat födelsedatum. Däremot anade många att barnet skulle komma någon gång i slutet av april, då prins Harry avbokade en resa till Amsterdam som skulle ha skett i början av maj av ”logistiska skäl”.

Hemliga paret Harry och Meghan! Foto: TT Nyhetsbyrån

7. Baby Sussexs första uppvisning

Två dagar gammal visades ”Baby Sussex” upp för första gången vid Windsor Castle. På frågan om hur det kändes att vara nybliven mamma svarade Meghan ”Det är magiskt, helt fantastiskt! Jag har världens bästa killar, så jag är jättelycklig”. Senare samma dag offentliggjordes namnet: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Meghan hyllades i efterhand för att hon, i en vit klänning gjord av designern Grace Wales Bonner, visade upp hur magen såg ut efter födseln.

Prins Archie visades upp för världen när han var två dagar gammal. Foto: Dominic Lipinski

8. Härmed döper jag dig…

Dopet av Archie hölls litet och intimt (till skillnad från parets bröllop där det var 600 gäster), något som inte hör till vanligheterna när det kommer till kungliga dop. Endast 25 gäster medverkade när sonen döptes på Windsor Castle. Dopklänningen som Archie bar är en exakt kopia av den som drottning Victoria och prins Albert tog fram till sitt första barn, prinsessan Victoria, år 1841. Den sista (av sammanlagt 62 kungliga barn) att bära originalklänningen var Lady Louise, dotter till prins Edward, år 2004. År 2008 kom den nya klänningen till användning för första gången och Archie blev barn nummer tio att bära den.

https://www.instagram.com/p/BzlHhZylvwT/?hidecaption=true

9. Alltid under lupp

Att Meghan inte trivs i rampljuset är ingen nyhet och hon har själv vid flera tillfällen sagt att hon är förvånad över alla skriverier kring henne och Harry. Under en tv-intervju fick Meghan frågan om hur hon hanterar pressen från medierna och svarade: ”Som gravid är man väldigt sårbar, så det var väldigt utmanande. Och med en nyfödd är det mycket att hantera. Att klara av allt det här och samtidigt försöka vara en ny mamma och nygift… Det är svårt.” Hon avslutade också med att tacka reportern för att han frågade hur hon mådde. ”Det är inte många som frågar om jag är okej,” sa hon. 

Som brittisk kunglighet är man ständigt påpassad. Foto: Shutterstock

10. Hej då kungahuset

I början av 2020 meddelade hertigparet att de kommer att dra sig tillbaka från sina kungliga uppdrag. ”Megxit” slog ner som en bomb och den sista mars 2020 lämnade paret formellt det brittiska kungahuset, vilket gör att de inte längre får titulera sig som kungliga. För Archies del innebär det ett friare liv och en framtid där han får bestämma mer själv. Familjen hyr en lyxig villa som rymmer åtta sovrum och tolv badrum i Los Angeles, Meghans hemstad, medan de letar efter ett mer permanent boende. 

https://www.instagram.com/p/B2rVwPYl24V/?hidecaption=true
Sedan paret avsade sig sina kungliga titlar bor de i Meghans hemstad Los Angeles. Foto: Shutterstock

11. Meghan Markle gravid igen

På alla hjärtans dag 2021, exakt 37 år på dagen som prinsessan Diana gick ut med nyheten om att hon väntade tillökning (och det var prins Harry), gick Harry och Meghan ut med nyheten om att de väntar barn igen. Archie ska bli storebror! Bara några månader tidigare hade Meghan i en känslosam text i New York Times berättat att de fått ett missfall: ”Jag visste, medan jag höll mitt förstfödda barn i famnen, att jag samtidigt förlorade mitt andra”.

12. It's a girl!

I en omtalad intervju i mars med Ophra Winfrey avslöjades att Meghan bär på en liten flicka.

– It's a girl! Det är fantastiskt. Vi är så tacksamma. Bara att ha ett barn eller två är fantastiskt, men att få en son och en dotter - vad mer kan man önska sig. Nu har vi vår familj, vi fyra och våra hundar, säger prins Harry.

På frågan om de är nöjda efter två barn kommer svaret blixtsnabbt:

– Två blir det, säger Meghan och prins Harry i mun på varandra.

https://www.instagram.com/p/CLSL_aqARfv/?utm_source=ig_web_copy_link

13. Ett turbulent år

Efter den uppmärksammade intervjun med Oprah Winfrey i mars 2021 blev det känt att brytningen från det brittiska hovet var betydligt mer infekterad än vad man först gav sken av.  Meghan berättade bland annat för Oprah Winfrey att hon mått väldigt dåligt under den perioden i sitt liv. Meghan ska bland annat ha bett hovet om hjälp för självmordstankar under graviditeten med Archie, men fick aldrig någon hjälp.”Jag sa väldigt specifikt: Jag är orolig för mitt mentala välbefinnande. Men inget gjordes. Så vi behövde hitta en lösning”. Även rasistiska kommentarer om Meghan och Archie ska ha förekommit och varit en av flera anledningar till att den lilla familjen om tre valde att bryta med kungahuset och flytta till USA.

14. Lilibet 

Den 4 juni 2021 föds Archies lillasyster. Den lilla flickan får namnen Lilibet Diana men kommer av allt att döma kallas för ”Lili”. De två namnen är båda hyllningar till starka kvinnor i den brittiska kungafamiljen. Lilibet är drottning Elizabeths smeknamn och namnet Diana förstås en hyllning till Harrys mamma, flickans farmor prinsessan Diana som omkom 1997. 

 

Text: Veronica Henriksson
Källor: New York Times, BBC, Svt, Telegraph.co.uk, Ttv news, Royal.uk.