Äntligen mamma! Här är Jessica Wik med nykläckta sonen Lucas. Den vänstra bilden är från en match med FC Rosengård i mars. Foto: FC Rosengård/Privat

Fotbollsstjärnan Jessica Wik, 29, om att få barn mitt i karriären: ”Det går!”

Hur är det att bli gravid mitt i fotbollskarriären? mama har pratat med nyförlösta landslagsspelaren Jessica Wik om graviditeten och den fortsatta elitsatsningen i FC Rosengård – som nu har infört en helt ny gravidpolicy. 

Stjärnspelaren Jessica Wik, en av nyckelspelarna i FC Rosengård, har gjort 61 landskamper och bland annat varit med och vunnit OS-silver med landslaget 2016 i Rio. Hon spelade sin senaste landskamp i april 2021, då hon var precis i början av sin graviditet men hade inte gått ut med det officiellt. Nu har hon blivit mamma till en liten Lucas.  

Grattis till nytillskottet! Den 18 oktober födde du din son, hur känns det?  
– Vi är överlyckliga. Det går knappt beskriva. Jag har en känsla av ”vi tre – jag, min man och Lucas – mot världen, ingenting kan stoppa oss”, haha.

Åh den känslan! Hur var förlossningen?
– Över förväntan, helt klart. Jag hade en underbar barnmorska som guidade mig hela tiden och verkligen gjorde allt för mig. Vi tog det väldigt lugnt i slutskedet för att minimera bristningar. Jag kände mig trygg under hela förlossningen.

Jessica Wik med maken Andreas och nytillskottet Lucas. Foto: Privat

Men hur är det att bli gravid som elitidrottare?
– Lite speciellt, vi kände oss redo för tillökning men var inte beredda på att det skulle gå så snabbt. Det var en blandad känsla av att vara superglad att jag kunde bli gravid och en känsla av att jag svek laget, eftersom jag då visste att jag inte skulle kunna spela så mycket av säsongen.

Förstår, var graviditeten okej?
– Jag har faktiskt knappt något att klaga på. Jag var mycket tröttare några veckor där i början av graviditeten. Sedan lite ont kring bäckenet till och från sista veckorna. Jag har kunnat träna 5-6 pass per vecka hela graviditeten, även om passen såklart blev mindre intensiva och kortare ju längre in i graviditeten jag kom.

Såhär såg det ut när FC Rosengård släppte nyheten om Jessicas graviditet – en fotboll under tröjan. Foto: FC Rosengård

Hur resonerade du och din man Andreas?
– Vi kände oss redo för en liten och bestämde oss för att sluta skydda oss efter nyår. Vi sa att ”händer det så händer det, ingen stress” men vi ville inte vänta tills efter min karriär med att prova utan kände att vi var redo nu, eftersom det heller inte är en självklarhet att alla kan bli gravida.

Berätta, hur var det att spela fotboll som gravid?
– Jag tränade och spelade helt som vanligt till vecka 14. Efter det slutade jag med träning som inkluderade närkontakt, men tränade fortfarande tre fotbollspass i veckan plus styrka och kondition på egen hand, ibland fotboll med laget och ibland helt individuella pass med vår assisterande tränare. Vecka 32 och framåt sänkte vi till två fotbollspass per vecka.

Jessica Wik berättar vidare att hon i stort har kunnat göra alla övningar utan närkontakt, och att hon tagit det lugnare med hård löpning, hopp och längre skott ju större magen blev.
– Jag älskade att jag kunde träna lite med laget under hela graviditeten, dels för att känna mig som en del av laget, dels för att det är jäkligt kul. Jag hoppas och tror också att det kommer hjälpa mig att lättare och snabbare komma tillbaka till elitnivå efter förlossningen.

Idag är det långsamma promenader som gäller. Till höger Jessica Wik på träning i oktober, inte långt innan Lucas föddes. Foto: Privat/FC Rosengård

Har du tips till andra elitidrottare som längtar efter barn?
– Om man verkligen längtar och vill ha barn tycker jag inte det finns något att tveka på. Det finns fler och fler exempel på personer som har bevisat att det går hur bra som helst att komma tillbaka som elitidrottare efter en graviditet. Det går att bilda familj och vara elit!

Vad tycker du om att din klubb FC Rosengård har en ny gravidpolicy?  
– Jag är nöjd med den individuella återgångsplan och jag är supernöjd med hur klubben hjälpt mig genom graviditeten med anpassad träning! (Läs mer om gravidpolicyn längre ner i artikeln, reds anm.)

Snart kommer Jessica Wik börja träna igen. Bilden till höger är från hennes sista match den 27 mars. Foto: Privat/FC Rosengård

 

Vad hoppas du på inför din framtida fotbollskarriär?
– Först och främst vill jag ta mig tillbaka och jag kommer lägga allt mitt fokus på det. 

Vad händer nu, hur ser den närmsta tiden ut?
– Jag och min man är hemma 100 procent de två första veckorna. Sedan, beroende på hur jag och min kropp mår, ska vi köra 50/50 då jag ska träna två till tre dagar i veckan på vår anläggning, i början bara lätt aktivering och styrka. Sedan är planen att vara tillbaka i full matchform till seriestart, men som sagt, kroppen ska svara bra också och det kommer vara den som styr. Jag kommer inte stressa utan vara noga med att bygga upp kroppen bra innan.

Jessica Wik

Ålder: 29.

Familj: Maken Andreas, 31, och nykläckta sonen Lucas.

Bor: Malmö.

Gör: Fotbollsspelare.

Instagram: @jessicawik15

”Kvinnliga idrottare ska också kunna skaffa familj” 

Jenny Damgaard, FC Rosengårds klubbchef, berättar mer om den nya gravidpolicyn som klubben håller på att utveckla.

Varför utvecklar ni en gravidpolicy?
– I FC Rosengård arbetar vi dagligen för att alla ska få samma villkor och möjligheter, oavsett om man är tjej eller kille, bor i innerstan eller något ytterområde. Därför kändes det självklart för oss att ta fram en gravidpolicy som bygger på att man även som kvinnlig elitidrottare ska få samma möjligheter att skaffa familj, samtidigt som man satsar på sin karriär, som manliga idrottare har.

Vad innebär den?
– Den innebär att vi sätter individuella planer för de aktiva som vill kombinera sin fotbollskarriär med att bli förälder. Att vi tillsammans med den aktuella spelaren hittar en lösning som är så bra som möjligt för henne, utifrån hennes förutsättningar och önskemål.
– Vi tar hänsyn till hur lång tid spelaren önskar vara helt eller delvis föräldraledig, hur ofta läkarundersökning ska genomföras för att säkerställa spelarens hälsa och att spelaren får en individuell träningsplan som tas fram med hjälp av klubbens medicinska team.
– Den allmänna gravidpolicyn är under konstruktion men vi har en återgångsplan klar för Jessica Wik. Det känns väldigt viktigt att planen blir just individuell - att vi stöttar spelaren och skapar bästa möjliga förutsättningar i det enskilda fallet.

LÄS OCKSÅ: Moa, 22, sökte vård för magsmärtor – tio timmar senare var hon mamma
LÄS OCKSÅ:
Nilla Fischer blev tvåbarnsmamma mitt i OS: ”Jag var väldigt spelsugen!”