Foki med Zelda och Atari. Foto: Privat

Foki Soirak: ”Efter två barn har jag fått jättemycket styrka!”

Sluta lägga energi på negativa tankar om kroppen, ”fokusera i stället på hur awesome du är som lyckades skapa ett liv!” Kloka ord från tvåbarnsmamman Foki som har en kärleksfull relation till sina tigerränder.

Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Min syn på kroppen har inte förändrats på något sätt, eftersom jag inte tänker annorlunda eller gör något annorlunda med min kropp nu som då. Jag älskar min kropp som den är – hur den än ser ut, vilka förändringar jag än får. Långt innan jag blev gravid var jag inställd på att min kropp kommer att vara annorlunda efter graviditeten, att jag kommer att få en ny super-mammakropp! Det är liksom den mest naturliga processen efter en graviditet. Nu när jag tänker efter, holy macaroni vad mycket kvinnokroppen klarar av! Jag trodde inte att min kropp skulle överleva efter min senaste graviditet, men den är helt intakt och jag känner mig starkare än någonsin.  

Foki Soirak

Ålder: 29.

Gör: Influencer.

Mamma till: Zelda, 3, och Atari, 20 månader.

Instagram: @fokisoirak

På vilka sätt har graviditeterna satt spår?
– Om det handlar om det som jag kan se med blotta ögat är det så klart mina tigerränder över magen och låren. Mina höfter har blivit bredare och jag har fått ett par extra fina kilon. Men något som har satt ett djupare spår måste ändå vara de känslor som jag fick under graviditeten. Min senaste graviditet var som en mardröm. Detta har fått mig att känna enorm respekt och förståelse för alla gravida mammor som går igenom en graviditet. Oavsett om man har en bra graviditet eller inte. Det är uppenbart att kroppen jobbar hårt dygnet runt för att skapa ett liv. Det tar verkligen på energin! 

”Min mamma är utan tvekan min förebild. När jag växte upp var jag redan bekant med mammas hudbristningar. Jag frågade henne varför hon hade dem och hon svarade att det är hennes tigerränder som hon fick efter att hon fick mig och lillasyster.” Foto: Privat

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– Jag har blivit starkare fysiskt. Jag orkade knappt bära en matkasse innan jag fick barn. Nu efter två barn har jag fått jättemycket styrka! Jag orkar och klarar av att använda min fysiska styrka mer än någonsin. När det väl krisar, vet jag att jag kan jag bära båda mina barn i famnen över berg och dalar. Jag tror att min kropp plötsligt blev starkare efter att jag fick mina barn så tätt. Zelda (storasyster) var under två år när lillebror kom. Jag fick bära och kånka båda två i famnen på dagarna och det gör jag faktiskt än i dag, men de är betydligt tyngre nu än för ett år sen kan jag säga! 

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Ha en positiv inställning till din mammakropp. Kom ihåg att det är normalt att kroppen förändras när man går igenom något som är så komplext som en graviditet. Man kommer att få med sig något efter en sådan process. Embrace it! Fokuserar i stället på hur awesome du är som lyckades skapa ett liv! 

Har du någon förebild och varför?
– Min mamma är utan tvekan min förebild. När jag växte upp var jag redan bekant med mammas hudbristningar. Jag frågade henne varför hon hade dem och hon svarade att det är hennes tigerränder som hon fick efter att hon fick mig och lillasyster. Att vi gav det till henne som present och hon älskar varenda rand hon har! Mamma hade en sån positiv syn till sina tigerränder som jag då tyckte var så himla coola. Det är nog anledningen till varför jag har en positiv inställning till mina egna tigerränder och känner mig trygg med att bära dem i dag. 

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället i dag?
– Jag blir oerhört ledsen när jag ser rubriker som: ”Få tillbaka din kropp efter graviditeten”, ”Träna bort gravidmagen” eller bilder i flöden som visar smala hurtiga mammor på gymmet med caption ”Getting my body back”. Detta är lite skevt på något sätt, enligt mig. Man stressar och sänder fel signaler till alla nyblivna mammor. Att mammakroppen skulle vara något negativ eller onaturlig. Att det är något som måste bort. Jag förstår att vissa kanske gillar att träna, men alla gör inte det. De flesta känner sig tvungna att gå på gymmet bara för att idealet säger att gravidkroppen måste bort och fort ska det gå! Trust me, det känns som att man är på gymmet varje dag när man har barn. Speciellt under de första åren. Så länge man är frisk och hälsosam kan man lägga tid och omsorg på sig själv och sin bebis i stället för att stressa över hur kroppen måste se ut på ett visst sätt. Kom ihåg att ni mammor är vackra hela högen! Era barn kommer att älska er ovillkorligt hur ni än se ut. Är inte det fantastiskt ändå?