Fia och Ingrid. Foto: Mika Ågren / @mikawilhelminafotografi

Fia Anderberg: ”Se kroppen för vad den är och vad den faktiskt gör”

Influencern Fia Anderberg har fått mer förståelse för sin kropp efter att hon blev mamma till Ingrid 2019: ”Den har utsatts för mycket genom åren och den står fortfarande här som en bästa kompis”.

Den här artikeln är en del av en artikelserie om mammakroppen. Alla artiklar hittar du här.

Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Jag tycker att jag har fått mer förståelse för de förändringar kroppen genomgår i livet. Att sätta kravet på vår kropp att den alltid ska se likadan ut när vi själva ständigt förändras, både kroppsligt fysiskt men också psykiskt, är liksom helt orimligt enligt mig.

Fia Anderberg

Ålder: 31.

Gör: Influencer.

Mamma till: Ingrid som fyller 2 år i maj.

Instagram: @fiaanderberg

På vilka sätt har graviditeten satt spår?
– En hel del bristningar på magen men framför allt smärtan i mina ben, höfter och stuss som orsakas av sjukdomen Lipödem som blomstrat ut i samband med min graviditet.  Jag har haft ont i mina ben en längre tid men efter förlossningen med Ingrid blev smärtorna värre och i dag klarar jag knappt av en normal beröring på dem. Nu har jag fått diagnosen och utifrån det försöker jag hitta saker som funkar för mig och underlättar min smärta.

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– Jag uppskattar allt den gör och allt den orkar. Den har utsatts för mycket genom åren och den står fortfarande här som en bästa kompis. Det är något jag verkligen uppskattar!

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Att se kroppen för vad den faktiskt är och vad den faktiskt gör. Det tycker jag har hjälpt mig. Och att följa rätt personer på sociala medier, profiler som inspirerar och peppar.

”Ju fler som tar ställning och står upp för våra kroppar desto fler inspirerar vi”. Foto: Privat

Har du någon förebild och varför?
– Oja, jag har mängder med förebilder som jag letar pepp hos när jag själv behöver det. Både i verkliga livet och på sociala medier. Dock har jag valt ut några personer i min närhet som jag ber om tips och råd i mammarollen när jag behöver det. Det för att man får en hel del tips skickat till sig om man jobbar med sociala medier och man blir tokig om man ska lyssna på alla tips. Så jag har några personer i mitt liv som jag pratar med när jag undrar saker, dels vid graviditeten men även nu som mamma.

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället idag?
– Jag tycker kraven är väldigt höga. Dels när det kommer till kroppen och hur samhället önskar att vi så snabbt som möjligt ska återgå till kroppen vi hade innan graviditeten. Något som många varken vill eller kan göra. Men, jag tycker mig se en förändring och ju fler som tar ställning och står upp för våra kroppar desto fler inspirerar vi!