Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fia Anderberg ska bli tvåbarnsmamma – även om det i början var lite svårt att ta in: ”Jag blev väldigt, väldigt chockad först”.
Fia Anderberg ska bli tvåbarnsmamma – även om det i början var lite svårt att ta in: ”Jag blev väldigt, väldigt chockad först”.
Fia Anderberg ska bli tvåbarnsmamma – även om det i början var lite svårt att ta in: ”Jag blev väldigt, väldigt chockad först”.
Fia Anderberg ska bli tvåbarnsmamma – även om det i början var lite svårt att ta in: ”Jag blev väldigt, väldigt chockad först”. Foto: Privat

Fia Anderberg: ”Graviditeten kom som en chock”

Graviditeten var inte planerad. Men nu har influencern Fia Anderberg landat i att familjen växer och att Ingrid ska bli storasyster. För mama berättar hon om den utmanande graviditeten och tankarna om förlossningen: ”Jag har en önskan att få ha med mig min svägerska och bästa vän”.

Hej Fia och stort grattis till graviditeten! Hur mår du just nu?
– Äntligen bättre! Jag har mått rätt mycket illa, kräkts och inte fått behålla någon mat. Även haft magkatarr, men nu har jag fått medicin mot det och det har verkligen förbättrat min vardag. Jag har också landat lite vad som komma skall tror jag. Den kom ju som en chock den här graviditeten!

Ja, jisses! Berätta!
– Jag har inte känt att det varit självklart med ett till barn i vår familj. Men sen har ändå en syskonlängtan vuxit fram efter hand. Jag har också min sjukdom lipödem som påverkas väldigt mycket av hormoner och viktuppgång som ju är ofrånkomligt när man är gravid. Jag har helt enkelt känt mig osäker på om jag vågar, om sjukdomen ska bli värre och att jag kanske inte orkar ta hand om två barn. Sen blev det ändå och vi har ju skyddat oss så det är verkligen en universumbebis som ville komma till oss. Det var verkligen menat.

”Det är verkligen en universumbebis som ville komma till oss”, berättar Fia Anderberg. Foto: Privat

Hur reagerade du när du såg plusset på stickan?
Rasmus blev överlycklig direkt. Men för mig tog det 4-5 veckor att bli glad. Jag blev väldigt, väldigt chockad först. Hade mycket katastroftankar och fick tyvärr återfall i mina gamla ätstörningstankar.

Vad var det som fick dig att landa i att det nu känns bra?
– Barnmorskor och min familj påminde mig om att det ju faktiskt funkar väldigt bra i min sjukdom just nu, jag har hittat sånt som funkar för mig och med det fick jag ett litet uppvaknande. Och eftersom jag gått i behandling för mina ätstörningar så visste jag vilka verktyg jag skulle plocka fram när jag behövde det.

”Jag försöker att inte koppla ihop maten med kropp och utseende utan med att min kropp ska må bra”

Med tanke på din sjukdom behöver du ha en medvetenhet om din kost och hälsa samtidigt som ditt bagage med ätstörningar mår bäst av att inte fokusera så mycket på vikt och utseende. Hur hanterar du det?
– Ja, det blir en konstig kombo där jag inte vill fokusera på att gå upp så mycket i vikt för att sjukdomen ska bli värre och att jag ska få ont. Samtidigt som jag inte alls vill fokusera på vikt. Det är en fajt i mig. Men jag försöker lägga fokus på att leva och äta som jag gjort innan graviditeten då jag har mått bra. Det är en tuff balansgång men just nu känns det ganska bra. Jag försöker att inte koppla ihop maten med kropp och utseende utan med att min kropp ska må bra. Inte ta fram vågen utan istället känna hur det känns. Vad mår jag bra av? Jag har också fått extrakoller hos barnmorskan med tanke på det här och det har känts jättebra att de följer upp både fysiskt och psykiskt.

Fia som har ätstörningar i bagaget har hittat sitt sätt att hantera att kroppen förändras under graviditeten: ”Jag tar inte fram vågen utan känner istället hur det känns”. Foto: Privat

Låter jätteklokt! Vad skulle du vilja säga till andra gravida med ätstörningar?
– Om man tycker att det känns jobbigt med vikt och kroppen tycker jag att man ska vara öppen med det till sin barnmorska. Man kanske inte behöver väga sig eller kan låta barnmorskan väga men att man inte behöver se. Så man inte plågar sig själv i onödan. Jag brukar försöka koppla bort kroppen och hur den ser ut och istället tänka på hur saker känns. Jag hör många som har ångest för att ens bli gravid eller gå till barnmorskan för att det är jobbigt med tankar på vikten och kroppen men det finns hjälp att få, via sin barnmorska kan man få hjälp. Men det är svårt för andra att hjälpa om de inte vet. 

Sant. Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Jag hade inte alls lika mycket illamående med Ingrid. Har varit trött under båda men nu med en tvååring så hinner man ju inte känna efter lika mycket. På ett sätt är det skönare den här gången just därför.

Hur avslöjade ni graviditeten för era nära och kära?
– Jag är ju en sån person som inte kan hålla mig! Vi väntade till efter kub-testet med att berätta på jobb och sociala medier. Men mamma ringde jag samma dag som jag plussade för jag var så chockad - hon blev lika chockad som mig, och glad såklart. Rasmus familj berättade vi för när vi träffade dem några dagar senare. Till dem köpte vi en liten body ”till farmor och farfar” och de blev också jätteglada.

Men du! Vad säger Ingrid om att bli storasyster? Förstår hon?
– Hon förstår nog inte riktigt att det är en bebis i magen. Men hon pratar väldigt mycket om bebisen, vad ”bissen” (läs: bebisen) ska ha på sig, var den ska ligga, sitta. Så jag får känslan att hon förstår på ett ungefär vad som händer. Hon tycker att det ska bli jätteroligt. Jag berättade direkt att ”mamma kräks nu för att hon har en bebis i magen”. Så hon har verkligen varit med från början.

Ingrid fick veta tidigt att det ligger en bebis i mammas mage: ”Hon pratar väldigt mycket om bebisen”. Foto: Privat

Förra gången var det Pepsi Max. Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving nu, vad skulle hen heta?
– Det får bli Cheddar den här gången. Inte ett så pjåkigt namn ändå?

Apropå namn! Vem vinner namndebatten – du eller Rasmus?
– Vi är ganska överens faktiskt. Det var vi även med Ingrid. Vi har några på listan varav några namn är med från förra gången. 

Vet ni om det blir en lillasyster eller lillebror?
– Nej, det vet vi inte. Det visste vi inte med Ingrid heller. Det var jättehäftigt att inte veta och det vill jag gärna uppleva igen.

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten?
– Den här gången har det varit ganska lugnt men det har varit väldigt mycket åsikter om covidvaccinet, om man ska ta det som gravid eller inte. Jag har ju gjort det för att jag tror att det är bäst för mig och min bebis. Jag fick mycket konstiga råd när jag väntade Ingrid och då röt jag ifrån. Men nu har det varit lugnt. Jag har faktiskt mest fått tips när jag bett om det.

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Förlossningen med Ingrid var jobbig och lång, men det var en positiv upplevelse. Jag önskar att jag inte behöver vara så trött den här gången så att jag kan gå in i krystvärkarna med lite mer energi och kraft än efter en 48-timmarsförlossning. Jag har också en önskan att få ha med mig min svägerska och bästa vän som jobbar på förlossningen, så jag hoppas att restriktionerna tillåter att både hon och Rasmus får vara med. Generellt känner jag mig rätt lugn för jag vet att man inte kan styra så mycket.
Nyfiken på förlossningen med Ingrid? Här är Fias förlossningsberättelse.

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Just nu är jag i ett väldigt bra sinnestillstånd. men jag är väldigt spänd på hur det kommer vara att bli tvåbarnsmamma. Man grubblar väldigt mycket över det men kan liksom inte ens föreställa sig det! Hur ska man reda ut det? Hur kommer dagspusslet se ut? Är det en så stor omställning som många säger? Det känns jättespännande!

Fia Anderberg

Ålder: 32.

Familj: Sambon Rasmus, dottern Ingrid, 2, mopsen Märta och katten Elsa.

Bor: Halmstad.

Gör: Kroppspositiv inspiratör/influencer.

BF: Februari 2022.

Gravidvecka vid intervjun: 22.

Instagram: @fiaanderberg