Fi Lindfors brinner för att mammor ska få amma sina barn hur, när och var de vill. Foto: Hannah Hedin/Privat

Fi Lindfors enkla uppmaning i amningsdebatten: ”Sluta glo!”

Det är det mest naturliga som finns – ändå möts ammande mammor ständigt av pikar och arga kommentarer. Influencern och kroppsaktivisten Fi Lindfors har ledsnat: ”Bröst får synas i sexuell kontext, men när de syns i syftet de är till för – att mata barn – då ska det skammas och skylas. Det gör mig så arg!”

Maija Mårtensgård

Influencern Fi Lindfors ammade sin yngsta dotter Bonnie Corinne i två år och tre månader – i soffan, i sängen, på toaletter, i provrum, på fik, på parkbänkar och gräsmattor, i mataffären, i bilen, på tåget, på flyget, hemma, ute och på restaurang. ”När barnet vill äta så vill barnet äta. Där och då. Inte någon annanstans och sen.” skriver Fi i ett uppmärksammat Instagram-inlägg.

– Just att långtidsamma verkar vara det som upprör mest. Tänk att mata sitt barn och att tanka kärlek kan uppröra när det finns så mycket vidrigheter i världen att förfasa sig över! säger Fi Lindfors till mama.

Fi Lindfors

Ålder: 40.
Familj: Sambon Jonas och döttrarna Charlie Marielle, 8, och Bonnie Corinne, snart 4.

Bor: I Stockholm.
Gör: Influencer och kroppsaktivist.

I inlägget lyfter Fi att amning är det mest naturliga som finns – lika naturligt som att kissa, bajsa, nysa, gäspa, älska, onanera, vara naken och sova:

”Om andan faller på att onanera då en är bland folk så kan de allra flesta helt sonika vänta tills de inte är det – det är med andra ord en ENORM skillnad på att ignorera sina egna behov och att ignorera sitt barns behov. Ändå gnälls det.”

”Jag möts av många sårande ord”

Fi Lindfors berättar för mama att hon har blivit amnings-skammad både på nätet och i verkliga livet.

– Live är det mest blickarna. Med första barnet gjorde det mig obekväm till en början, men det gick snabbt över. Online har det varit mer direkt och uttalat. Jag möts av många sårande ord. En del har handlat om att jag bara vill ”visa upp mina bröst”, men det som sticker till ordentligt är när jag får kommentarer som ”stackars barn”. Jag vet att det är precis tvärtom, men det tar ändå, säger Fi.

https://www.instagram.com/p/CFUHRBtnnJw/?hidecaption=true

Allra ondast gör kommentarerna från andra kvinnor, menar Fi – personer som hon tycker borde veta bättre.

– Många kvinnor skriver ignorant och dömande och det gör mig djupt olycklig hur de springer mäns ärenden. För mest handlar det ju om att bröst får synas i sexuell kontext, men när de syns i syftet de är till för – att mata barn – då ska det skammas och skylas. Det gör mig så arg, säger Fi till mama.

I sitt inlägg poängterar Fi Lindfors att de ammande mammorna ofta inte ens vill amma där och då:

”Tror folk på riktigt att en nybliven mamma njuter av att slänga ut sina mjölkstinna bröst till allmän beskådan och gör så enkom för att provocera? Kan det inte vara så att mamman kanske känner sig enormt stressad över att barnet vill äta IGEN just som hon satt sig tillrätta och kanske är det så att hon gör sitt allra bästa för att INTE flasha sina kroppsdelar för folk som sitter och äter? [...] Kanske är det inte så jäkla lätt att få till allting när man är stressad och barnet skriker och alla bara sitter och glor. SLUTA GLO! Vet ni vilket hästjobb det är att ta hand om och amma en nyföding? Speciellt som förstagångsmamma.”

”Ta din jävla latte och lås in dig själv på dass!”

Fi Lindfors bjuder också på en lösning till alla som blir provocerade av ammande mammor:

”Tycker du att det känns rimligt att en nybliven mamma ska behöva sitta med sitt lilla barn på dass för att du ska slippa att MÖJLIGEN se ett bröst? I så fall har jag har ett bättre förslag. Ta din jävla latte och lås in dig själv på dass om du nu tycker att det är så jävla provocerande att se ett barn äta!”

Läs hela Fis inlägg om amning här!  

Du kanske också vill läsa om Fi Lindfors kejsarsnitt?
Eller den här listan på 8 gånger en mamma varit helt VANSINNIG under förlossningen?