Johanna Runevad ligger bakom tv-serien ”Falkenberg forever”. Foto: Privat, Unsplash

Falkenberg forever-regissören Johanna Runevad: Jag har dåligt samvete mot barnen

Tvåbarnsmamman Johanna Runevad, 31, har nyligen haft premiär för sin tv-serie ”Falkenberg forever” på SVT. För mama berättar hon om sitt bästa barnkalastips, sin skönhetsrutin (som har blivit bättre sen hon blev mamma!) och den vanligaste middagsrätten hemma.

Hej Johanna Runevad! Hur mår du just nu?
– Trött, glad och kroniskt spänd på hur min serie blir mottagen. 

Ja, din tv-serie ”Falkenberg forever” har nyligen haft premiär på SVT – kul! Vad handlar den om?
Om hur viktigt det är att göra vad som är viktigt för en själv, och inte nödvändigtvis vad normen säger att man ”borde göra”. Vi blir konstant påminda om att vi borde vilja göra karriär, flytta till storstan, leva det ”stora” livet. Men om man inte vill allt det där? Om man vill stanna i staden man växt upp i, ha ett ”helt vanligt jobb” och skaffa familj, är det då något fel? Detta blir berättat genom en sjukt irriterande, charmig, egoistisk, rolig kvinnlig huvudkaraktär, Maria, som inte gör något som förväntas av henne utan bara vad som gör henne glad.

Du har i princip gjort allt; idé, manus, rollsättning, regi OCH spelar huvudrollen… Hur… är det möjligt?
– Allt är ju möjligt, sen är frågan hur hälsosamt det är. Samtidigt är jag en sådan otrolig kontrollmänniska att det ibland nästan är lättare att göra alla saker själv. Sen blir det rejäl kompensation mot barnen efteråt. Där ligger ju tyvärr ett konstant dåligt samvete under dessa perioder. Men det är ju också otroligt roligt, vilket är tur. Jag känner mig privilegierad varje dag över att jag får möjligheten att göra någonting jag fullkomligt älskar.

Vem ska kolla på Falkenberg forever, tycker du?
– Den är till för alla oss som är trötta på alla förväntningar. Till alla som inte orkar vara perfekta mammor, kvinnor, personer eller vänner. Till alla som älskar att bo i småstaden. Till alla som stressar över karriär, när man egentligen kanske inte vill ha någon. Till alla som vill skratta. Till alla som vill ha en paus. Till alla som flyttat från Stockholm till småstaden eller från småstaden till Stockholm. Till alla som vill tänka på något annat för ett tag.

För dem som inte vet vem du är… Vem är du?
– Precis. Jag är manusskrivande regissör, som också spelar skådespel. Jag är oftast en bra mamma och jag hatar att tvätta. Jag får ont i magen av gluten och halsbränna av korv. Jag älskar att få folk att skratta, och jag älskar att dricka öl. Jag älskar att vara med mina vänner, men vill alltid helst mysa med min familj om jag får välja. Jag hatar att städa bilen, och köper bara kläder man inte behöver stryka. Och just nu är jag en, som är precis i början på det liv jag har lust att leva.

Hur har corona påverkat er vardag?
– Framförallt arbetar jag och min man hemma... Varje dag… Tillsammans… Hela tiden… Inte en enda minut på dagarna är jag utan minst en familjemedlem. Vi brukar åka runt rätt mycket och hitta på saker normalt, nu är vi mest bara hemma. Såklart! Så, alla får väl lite oundviklig klaustrofobi. 

Största segern hittills idag?
– Fick ut mina barn i bilen i morse utan mutning!

Winning! När grät du senast?
– Igår, när jag la mina nya solglasögon som jag hade fått ett par dagar tidigare av min kille i premiärpresent, på biltaket och körde iväg. Då kom en tår, eller trettio. Jag gjorde tyvärr precis samma sak för ett år sen. 

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Att vara mer i nuet. Och att Greta gris inte är så jäkla tokig ändå.

Falkenberg forever-regissören Johanna Runevad om sitt mammaliv. Foto: Privat

Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– Min man sa till mig imorse att jag inte såg lika trött ut som jag brukar… Snällt. 

Haha, man tar vad man får! Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
– Har lust att säg någonting riktigt snitsigt. Men pizza och pasta med ketchup är ju inte direkt ovanligt här.

Vad gör du när du får två timmar själv?
– Jag älskar att ”gå på stan”. Jag behöver inte köpa någonting. Men bara gå runt och tänka på vad jag har lust att köpa… Mmm…

Ditt mest lyckade barnkalas?
– Det första året vi beslutade oss för att ha barnkalas på Leos lekland. Once you go Leos lekland, går du typ inte tillbaks.

Johanna Runevads bästa barnkalastips: Leos lekland. Foto: Privat

Vad saknar du mest från bebistiden?
– Jag saknar verkligen att vara i bebisbubblan. Det där lilla hålet där det bara är tillåtet att vara tillsammans och lära känna sin bebis utan att bli störd eller behöva tänka på någonting annat... Samtidigt älskar jag ju att inte vara i bebisbubblan nu. Så det kan eventuellt vara en av de tusen saker jag romantiserar från den tiden.

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Muta. Muta. Muta. Muta.

Din skönhetsrutin sedan du blev mamma?
– Jag har faktiskt blivit bättre sedan jag blev mamma! Köper få, ordentliga produkter i stället för tusen halvdåliga. Jag har slutat vara dumsnål, helt enkelt.

Vem bestämmer hemma hos er?
– Jag tror att alla i min familj tror att de är den som bestämmer. Fast, let’s be honest, klart det är jag.

Är du på jakt efter en ny tv-serie eller film? Här är 25 av våra favoriter!  
Eller kanske vill du läsa om skådisen och producenten Alexandra Rappaports mammaliv?  

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!