Prinsessan Alexia av Grekland och Danmark med familj till vänster. Till höger kronprinsessan Mary av Danmark med sina fyra barn.

Europeiska prinsessorna som har fött många barn

Ingen har sagt det rakt ut – men i kungahusen världen över pratas det om att en prinsessas viktigaste uppgift är att säkra tronföljden. Hur det görs? Genom att bilda en stor familj, förstås! Medan de skandinaviska prins- och prinsessparen har ganska modesta kärnfamiljer på två-tre barn är familjerna betydligt större ute i Europa. Vet du redan nu vilken av de europeiska prinsessorna som har hela sju (!) barn?

Johanna Schreiber

Mathilde av Belgien – har fyra barn 

Prinsessan Mathilde av Belgien var med moderna, europeiska mått mätt en ung mamma. 2001 föddes hennes första barn prinsessan Elisabeth – som tack vare att den belgiska successionsordningen ändrats tio år tidigare kommer att bli Belgiens första regerande drottning den dag hennes far kliver av tronen. 

Prinsessan Elisabeth och drottning Mathilde av Belgien. Bilden till vänster när Elisabeth är nyfödd, till höger är tagen i januari 2022.

Två år yngre, och näst på tur i den belgiska tronföljden är prins Gabriel som föddes år 2003. Lillebror prins Emmanuel föddes år 2005, och minstingen prinsessan Eléonore tittade fram år 2008. 

Vår egen Victoria är gudmor till prinsessan Eleonore, som är minstingen i familjen. Här vid dopet 2008. Foto: POOL / REUTERS X80003

Mathilde blev belgarnas drottning sedan sin makes trontillträde 2013. 

https://www.instagram.com/p/CcZxvmWNy_p/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Prinsessan Eléonore firar sin 14-årsdag genom att gosa med familjens hundar.

Kronprinsessan Mary av Danmark - har fyra barn 

Kronprinsessan Mary med kronpris Frederik och barnen Christian, Isabella och tvillingarna Vincent och Josephine, samt danska drottningen Margarethe. Foto: STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Kronprinsessan Mary är en av Danmarks mest populära celebriteter och har sen bröllopet med kronprins Frederik blivit mamma till två prinsar och två prinsessor. Huruvida paret hade planerat att bli fyrbarnsföräldrar är det dock inte riktigt någon som vet. 

Länge trodde många danskar att paret kände sig färdiga med småbarnsåren, efter att prins Christian föddes år 2005, och prinsessan Isabella år 2007. Men under år 2010 syntes Mary med en allt större bebismage och kronprinsparet avslöjade lyckligt att de väntar tvillingar! Den 8 januari 2011 föddes först prins Vincent, och alldeles strax därefter prinsessan Josephine.

Mary och tvillingarna besöker pingvinerna i djurparken i Köpenhamn. Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Alexia av Grekland och Danmark - har fyra barn 

Prinsessan Alexia med sin man Carlos Morales Quintana och de fyra barnen. Foto: SplashNews.com / STELLA Pictures / Splash News

Svenskättade Alexia gifte sig förhållandevis sent för att vara en kunglighet. Vid 34 årsålder sa hon och maken Carlos Morales Quintana ja till varandra vid en ceremoni i St. Sophia-katedralen i centrala London. Men att Alexia väntade med både äktenskap och graviditeter betyder inte att hon inte är barnkär. Tvärtom! Prinsessan har ägnat en stor del av sitt liv åt att undervisa barn, både som låg- och mellanstadielärare och som specialpedagog. 2002, samma år som hon fyllde 37 år, fick hon och Carlos sitt första barn: dottern Arietta. Året därpå föddes prinsessans nästa dotter Anna Maria. År 2005 var det dags för systrarna att få en lillebror, som dessutom fick samma namn som sin pappa: Carlos. Alexias var 42 år gammal när hennes yngsta dotter föddes: Amelial, som precis som sina syskon bär både efternamn och titel: Morales y de Grecia.

https://www.instagram.com/p/CVa6WT2NR2Y/?hidecaption=true

Det är högst oklart om det beror på kungliga gener, retusch eller traditionell grooming – men av bilderna att döma är Carlos och Arietta av Grekland inga tonåringar som behöver överdosera Clearasil.

Prinsessan Marie-Chantal av Grekland och Danmark – har fem barn 

Marie-Chantal av Grekland med maken kronprins Pavlos och två av sönerna, Odysseus-Kimon och Aristides-Stavros. Foto: PPE / ddp

Prinsessan Marie-Chantal av Grekland är antagligen världens kungligaste influencer. Med över 200 000 följare på Instagram delar hon med sig av såväl gamla familjebilder som nytagna bilder av både familjen och de barnklädeskollektioner hon designar för egna märket Marie-Chantal. Engelskfödda Marie-Chantal gifte in sig i det grekiska kungahuset efter att kronprins Pavlos av Grekland och Danmark friade till henne under en skidsemester i den schweiziska jetset-skidorten Gstaad 1993. Kort därpå konverterade hon från katolicismen till den grekisk-ortodoxa kyrkan, och 1996 föddes parets första dotter: Prinsessan Maria Olympia, som i dag är en av New Yorks hetaste it-girls. 

https://www.instagram.com/p/CW_TDarsWL7/

Maria Olympia.

https://www.instagram.com/p/CFuTMgln6IK/

Alla fem syskonen.

Två år senare var det dags igen, och den här gången föddes en liten prins! Prins Constantine-Alexios, som knappt hade hunnit fylla två år innan även han blev storebror till prins Achileas-Andreas, som är född 2002. Med fyra år mellan de tre första barnen behövde kanske Maria Chantal en liten paus. Prins dubbel-A fick vänta i fyra år på att bli storebror, men fick till slut en liten lillebror när prins Odysseus-Kimon föddes 2004. Fyra år senare, när prinsessan Marie-Chantal fyllde 40, föddes hennes femte barn, prins Aristides-Stavros.

https://www.instagram.com/p/CSfkEnCgYnp/?hidecaption=true

Prinsessan Tatjana av Lichtenstein – har sju barn

https://www.instagram.com/p/CPwom8DH_vt/?hl=en

Det krävs antagligen en prinsessas privilegier för att skaffa så många barn, så tätt, som prinsessan Tatjana av Lichtenstein har gjort. Sju barn på elva år är inget för den som ta alla vaknätter själv! Den fyrspråkiga prinsessan gifte sig med baron Philipp von Lattorff sommaren 1999, och ett år senare föddes parets första barn, Lukas von Lattorff. Efter det föddes fem döttrar i rask följd: Elisabeth år 2002, Marie år 2004, Camilla år 2005, Anna år 2007 och Sophie år 2009. Kanske var det så att Tatjana och Philipp verkligen, verkligen ville ha en son till, för år 2011 föddes parets sjunde barn: Maximilian.

LÄS ÄVEN: Exklusiv mama-intervju med prinsessan Madeleine

LÄS ÄVEN: Kronprinsessan Victoria – här är ditt mammaliv!