Influencern Emma Mattson, mamma till Elliot, flyttar in med sin blogg på mama. Foto: Privat

mamas nya bloggare Emma Mattson: ”Varför ska folk kommentera min mammakropp?”

Hon inspirerar med sin mammastil och blir förbannad när hon tänker på samhällets syn på mammors kroppar. Nu välkomnar vi härliga influencern Emma Mattson till mamas bloggteam.

Här kommer du direkt till Emma Mattsons blogg.

Hej Emma och välkommen till mama (grattis till oss!). Hur kommer det sig att du flyttar bloggen?
– Hej mama – och TACK! Jag är så glad att få vara här! Ja, denna 'flytt' känns väldigt naturlig för mig. Jag har bloggat på Damernas Värld i lite mer än tre år och har trivts jättebra, under dessa tre år har det hänt så mycket i mitt liv, och det största av allt - jag har blivit mamma. Jag känner att jag vill blogga mer om småbarnslivet, om allt man går igenom som (relativt) nybliven mamma, skriva av mig om högt och lågt vad livet som mamma bjussar på och då tror jag att en blogg på mama kommer att passa perfekt. 

För den som inte känner dig, vem är du?
– Jag är 34 år gammal och är född i Sundbyberg i Stockholm. Mellan åldrarna 6-16 bodde jag och min familj i Belgien. Jag har alltid varit väldigt intresserad av mode och bestämde mig tidigt för att satsa på en karriär inom mode direkt efter gymnasiet. Efter cirka tio år i modebranschen och att ha jobbat med allt från försäljning och inköp, till PR och marknadsföring kände jag att klimatet inte passade just mig. Det var helt enkelt dags att satsa på något jag älskade mer än allt annat - YOGA! Jag utbildade mig till Bikramyoga-instruktör för fyra år sedan och kan säga med hela mitt hjärta att jag idag älskar mitt jobb.  

Berätta lite om din familj!
– Min lilla familj består av min fästman Viktor, min son Elliot, snart 2 år, och katten Sydney

Emma med sina två kärlekar: Viktor och Elliot. Foto: Privat

Vad kommer vi få läsa om i din blogg?
– Det är så mycket man går igenom när man blir mamma för första gången, allt är så nytt, kroppen förändras, prioriteringar förändras, sen har man ju en del pekpinnar mot en som mamma i dagens samhälle. Gör si, gör så, varför ammar du, varför ammar du inte? Det är mycket helt enkelt – och allt ska ut i bloggen! Sen kommer det också bli en del mode, både för vuxna och barn, kanske ett bra (och enkelt) recept då och då, jag tänker bjuda på en ärlig inblick i mitt vardagliga liv. 

Du är inte rädd att skriva även om sånt som är jobbigt, som till exempel när du ärligt berättade om att du drabbades av amningsångest (D-MER). Vad får du för reaktioner?
– Jag är inte rädd för att skriva inlägg som detta men om jag ska vara ärlig så blir jag alltid nervös innan jag publicerar ett sånt inlägg. Men – det känns så viktigt att få dela med sig, dels för att kanske upplysa om ämnet och för att förhoppningsvis få någon annan som upplevt samma att känna sig mindre ensam. När jag skrivit 'jobbiga' inlägg om till exempel kommentarer jag fått om min kropp (både som gravid och efter graviditeten) så har jag fått så mycket stöd och pepp att jag känt mig helt överväldigad. Det bästa jag vet är när andra delar med sig om deras liknande tankar/händelser och man kan stötta varandra. 

”Om jag hade fått en tia för varje gång jag fick en kommentar om vilken stor mage jag hade när jag var gravid då skulle jag bo i ett slott nu!”

Finns det några mammafrågor du brinner lite extra för?
– JA! Kroppen! Framförallt hur märkligt det är att när man blir gravid står det helt plötsligt 'kommentera gärna min kropp' i pannan på en?! Stressen samhället sätter på en för att gå ner alla 'mamma-kilon' direkt när man kommit hem från BB – vad är ens 'mamma-kilon'!? Våra kroppar förändras och det är helt i sin ordning och naturligt! Det som är så skevt är när folk tar sig friheten att kommentera ens kropp. Om jag hade fått en tia för varje gång jag fick en kommentar om vilken stor mage jag hade när jag var gravid då skulle jag bo i ett slott nu!

Det bästa Emma vet är när hennes läsare delar med sig och de kan stötta varann. Foto: Privat

Du har tidigare haft en mer renodlad modeblogg.  Kommer du fortsätta med dina modetips? (hoppas!)
– SJÄLVKLART! Älskar att dela med mig av modetips!

Kortfattat, vilka är dina bästa tips för snygg mammastil?
– Jag tycker nyckeln är en bra och snygg men framför allt bekväm basgarderob. Plagg man trivs i och känner sig fin i som man kan klä upp eller ner med hjälp av accessoarer, skor, kavajer och jackor. 

Med en bekväm basgarderob tipsar Emma om att klä upp eller ner med accessoarer. Foto: Privat

Hur är livet med en snart tvååring hemma?
– Det är riktigt roligt för det mesta. Det händer så himla mycket i den här åldern. Elliot utmanar oss som föräldrar på ett annat sätt än vad han tidigare gjort. Det är magiskt att upptäcka hans nyfikenhet och hans humor – kanske inte lika magiskt att upptäcka hans envishet och nej-sägande...

Emma Matsson

Ålder: 34.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Fästmannen Viktor, sonen Elliot, snart 2 år, och katten Sydney

Gör: Småbarnsmamma och yogainstruktör.

Instagram: @emmamattson

Aktuell: Ny bloggare på mama. 

Feel you! Okej, vi avslutar med några snabba mammafrågor:
Vilken är vanligaste middagsrätten hemma?
– Nachos med min mangosalsa. Lovar att dela receptet på bloggen!

När grät du senast?
– Häromdagen till senaste avsnittet av ”The Bachelorette”.

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Rutiner, rutiner, rutiner!

Vilken barnbok läser du helst?
– Alfons!

Vad läser du när du sitter på toaletten?
– 'Läser' så mycket jag hinner på Instagram!

Vad saknar du mest från bebistiden?
– Goset! Bebislåren! Och att kunna lägga Elliot på till exempel sängen och veta att han inte kom där ifrån. Nu sitter han nästan aldrig still... 

Vilket är ditt bästa knep för att komma utanför dörren på morgonen?
– Med Elliot? 10 djupa andetag medan han ålar sig ur overallen för femte gången.

Här hittar du alla mamas bloggare!