Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
mamas bloggare Emma Halldén väntar sitt andra barn: ”Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga”.
mamas bloggare Emma Halldén väntar sitt andra barn: ”Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga”.
mamas bloggare Emma Halldén väntar sitt andra barn: ”Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga”.
mamas bloggare Emma Halldén väntar sitt andra barn: ”Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga”. Foto: Rebecka Rynefelt

Emma Halldén: ”Äntligen kan vi glädjas – Elliot ska få ett syskon”

mamas bloggare Emma Halldén (tidigare Mattson) ska bli tvåbarnsmamma.

I augusti väntar hon och maken Viktor ett syskon till Elliot, 3.

– Vi är så lyckliga, äntligen!

De första graviditetsveckorna har kantats av mycket oro för mamas bloggare Emma Halldén (som bytt namn från Mattson efter att ha gift sig i somras). På KUB-testet i vecka 12 fick hon svaret att sannolikheten för avvikelser var väldigt hög. 

– I vecka 12 fick vi det KUB-svaret man inte ville höra: väldigt hög sannolikhet till kromosomavvikelser. Hela min värld kraschade och jag kunde inte sluta gråta på flera dagar. Dagen efter KUB-testet fick jag göra ett moderkaksprov. Det är ett ganska obehagligt prov att ta, men det ger också det säkraste resultaten. 

– Att vänta på dessa provsvar är bland det värsta jag och min man varit med om. Jag försökte hålla mig själv sysselsatt med att rensa garderober varvat med att bryta ihop i tårar och ha långa samtal med Viktor om alla tankar som snurrade i våra huvud. Det bästa var som vanligt när Elliot kom hem från förskolan på d​agarna, då kunde man liksom inte ligga i sängen och gråta. Hans glädje när jag leker med honom gör att allt jobbigt försvinner, vilket är väldigt skönt - om än tillfälligt. 

”Jag försökte hålla mig själv sysselsatt med att rensa garderober varvat med att bryta ihop i tårar och ha långa samtal med Viktor om alla tankar som snurrade”.

Efter fördjupade tester och lång väntan på provsvar kan hon och maken Viktor nu pusta ut – och glädja sig åt att bli tvåbarnsföräldrar i slutet av sommaren.

– Lättnaden var helt obeskrivlig. Nu visste vi att allt var ok med bebisen i magen men det var extremt svårt att ställa om efter chocken från det första dåliga beskedet. Vi visste att det skulle bli svårt att lita på de bra resultaten efter de extremt dåliga vi fått. Jag pratade med min underbara barnmorska som även hon var väldigt lättad av resultatet. Hon ställde en sån bra fråga ”Vad behöver ni nu för att känna er lugna?”. Efter det fick vi helt otrolig hjälp i form av kuratorsamtal, samtal med en specialistläkare som kunde svara på alla våra tusen frågor, extra ultraljud med screening av hela lilla krabaten där allt såg helt super ut. Nu känner vi oss lugna, trygga, och lättade. Äntligen kan vi glädjas åt denna graviditet, Elliots syskon som ska komma i augusti. Vi är så lyckliga, äntligen! 

”Elliot har lagt sin hand på min mage och frågat mig om det är en bebis där inne när jag var i vecka 9”, berättar Emma om barns intuition. Foto: Rebecka Rynefelt

Emma, hur mår du nu?
– Jag mår bra (NU!). Jag mådde väldigt illa de första 13 veckorna och var extremt trött. Även om jag vet att det ”hör till” och jag försökte tänka att det går över snart så var det riktigt tufft denna gång. Jag levde i princip på filmjölk, mackor och apelsiner i tre månader.. 

Hur skiljer sig den här graviditeten från din förra hittills?
– Jag minns att jag mådde illa med Elliot i magen också, men inte SÅ HÄR illa. Jag har helt klart mått sämre i början av denna graviditet än min första. Plus, man fick ju vila mycket mer första gången... Nu har man en krävande (och underbar) treåring som det är full fart på som ska underhållas. Och så magen så klart. Jag är bara i vecka 15 men det ser ju ut som om jag vore i vecka 28. Magen började synas nästan direkt, och med Elliot kunde jag gömma den till vecka 16.

Åh, det känner vi igen! Vad säger Elliot om att blir storebror?
– Åh han är så taggad! Vi berättade för honom förra veckan och han frågar ”När kommer bebisen?” cirka 40 gånger om dagen. Jag tror ändå att han visste om det innan vi berättade det för honom. Det är något med barns intuition. Han har även lagt sin hand på min mage och frågat mig om det är en bebis där inne när jag var i vecka 9. Det är så mysigt. Han tycker också det är jättekul att berätta det för sina kompisar och pedagoger på förskolan.

Hur tror du att han kommer reagera på att få syskon?
– När vi frågar honom vad han tror det kommer bli så svarar han ”en storebror”. Så han kanske blir aningen besviken på att det är en pytteliten krabat som inte kommer kunna leka/springa med honom från första stund. Men Elliot är mjuk och omhändertagande så det kommer säkert att gå bra. Han leker ofta att hans gosedjur är bebisar som han vaggar och kör i sin Briovagn.  

Gratulera gärna Emma på hennes blogg här.

Emma Halldén (fd Mattson)

Ålder: 35.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Maken Viktor, sonen Elliot, 3, och bebis i magen.

Gör: Småbarnsmamma, yogainstruktör, influencer, bloggare på mama.

Instagram: @emmamhallden

Gravidvecka vid intervjun: 15.

LÄS OCKSÅ: mamas bloggare Emma Mattson: ”Varför ska folk kommentera min mammakropp?”