Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Novali har hunnit bli tre månader. Men det har varit långt ifrån en lugn start för Ellinor Bjurströms familj.
Novali har hunnit bli tre månader. Men det har varit långt ifrån en lugn start för Ellinor Bjurströms familj.
Novali har hunnit bli tre månader. Men det har varit långt ifrån en lugn start för Ellinor Bjurströms familj.
Novali har hunnit bli tre månader. Men det har varit långt ifrån en lugn start för Ellinor Bjurströms familj. Foto: Privat

Ellinor Bjurström om amningsvalet: ”Vissa dagar hatar jag min sjukdom”

Den första tiden som tvåbarnsmamma har varit dramatisk för influencern Ellinor Bjurström – präglat av akut kejsarsnitt, RS-virus och nu ett ångestladdat val där hon kanske måste ge upp amningen på grund av sin besvärliga psoriasis. 

Influencern och tvåbarnsmamman Ellinor Bjurstörm , 27, lade nyligen ut ett Instagraminlägg där hon visade upp en bild på sin kropp med många ilskna utslag, från en tid då hennes psoriasis inte var behandlad.   

Det är vad hon har att vänta snart eftersom hon inte kan ta medicin mot sjukdomen samtidigt som hon ammar Novali, 3 månader. 

Nu måste hon välja mellan att börja flaskmata för att kunna ta medicinen, eller att fortsätta med amningen som hon och bebisen älskar. 

https://www.instagram.com/p/CVmjpYJo2rN/?hidecaption=true

Vi ringde upp Ellinor för att fråga hur det går. 

Hur går tankarna idag?
– Jag brottas med valet! Det ömmar i lederna och det kommer hela tiden nya utslag som svider och kliar, det är jättejobbigt, speciellt när de ploppar upp på mitt snitt. Och jag vet ju att jag skulle må bättre direkt med min medicin. 

– Men jag vill så gärna fortsätta amma och alltid ha maten nära till hands. Det är meckigt med flaska och jag som är så otroligt glömsk kanske missar att ta med den när vi ska åka iväg, säger Ellinor och skrattar torrt. 

Just nu står Ellinor inför ett val, att sluta amma för att kunna ta sin medicin. Eller att fortsätta amma och få ont av sin sjukdom psoriasis. Foto: Privat

Nästa steg är att testa en medicin som man kan amma med, men förhoppningarna är låga då den inte fungerade med storebror Aaron, 3. 

– Han var sju, åtta månader när jag behövde sluta amma, så det var enklare. Den här gången har utslagen kommit tillbaka mycket tidigare. Min plan är att ha sprutorna, som jag vet fungerar, redo när jag väl bestämmer mig. 

– Det är jättetråkigt att behöva göra ett sådant här val. Vissa dagar känner jag mig obrydd  om min sjukdom och vissa dagar hatar jag den. 

Ellinor berättar att hon alltid har haft ett stort behov att vara nära Novali, efter den dramatiska förlossningen som slutade med akut kejsarsnitt.  

Vad var det som hände?
– Förlossningen gick mycket snabbare än jag hade tänkt mig. Jag kom in för att bli igångsatt, och när det visade sig att jag var öppen fyra centimeter bestämde man sig för att ta hål på hinnan och låta vattnet gå. Men när barnmorskan stoppade in två fingrar och en nål för att göra denna procedur kände hon en fot eller hand, vilket man inte ska göra när huvudet är fixerat... Om hon hade tagit ut handen fanns risken att navelsträngen skulle följa med ut och strypa syretillförseln. Därför blev det ett akut snitt. 

Bebisen var ute efter bara en timme och under den tiden var Ellinor helt närvarande och klar i huvudet, vilket var positivt, de starka känslorna kring kejsarsnittet kom senare. 

Efter operationen behövde Ellinor ligga på en avdelning för att återfå känslan efter bedövningen, medan bebisen fick vara med pappa Jimmy i ett annat rum.  

– Jag kände mig ensam och förvirrad. Hela min kropp skrek efter henne och jag kunde inte sluta gråta. När jag väl fick henne i min famn ville jag aldrig släppa taget. Jag tror att det här har gjort att jag får en grym separationsångest om jag måste vara ifrån henne nu. 

Ellinor och Novali separerades direkt efter förlossningen: ”När jag väl fick henne i min famn ville jag aldrig släppa taget”. Foto: Privat

Den första tiden hemma beskriver Ellinor som en ljuvlig bebisbubbla. Men sedan drabbades familjen av en ny form av oro som de tidigare aldrig upplevt. Novali insjuknade i RS-virus, endast sex veckor gammal. 

– Vi åkte in till sjukhuset där de behövde lägga in henne för att ge andningshjälp. Det var fruktansvärt att se sitt barn med de där slangarna i näsan. Jag var livrädd och samtidigt hundra procent fokuserad. Nu vet jag hur det känns att bara fokusera på sitt barns överlevnad. Man känner varken hunger eller trötthet… 

– Men efter två dagar på sjukhuset vände det och vi fick åka hem. Då kunde jag släppa garden och gråta. 

Hur mår Novali nu?
– Nu mår hon bara bara. När hon var sjuk med RS-virus skrek hon inte på flera dagar, och nu kan hon skrika med full hals. Så om hon är väldigt skrikig kan jag glädja mig åt att hon faktiskt kan det.

”Aaron har varit så förstående. Han behandlar sin lillasyster jättefint”, berättar Ellinor. Foto: Privat

Förstår det! Hur var det att bli tvåbarnsmamma, fick du den där tvåbarnschocken många föräldrar pratar om?
– Jag var beredd på tvåbarnschock, men det har inte blivit så kaosigt som jag hade väntat mig. Det är klart att man måste planera mer för att komma iväg med båda barnen. Men det går ofta bra. 

– Det handlar nog till största delen om att Aaron har varit så förstående. Han behandlar sin lillasyster jättefint, klappar henne mjukt, gungar henne i babysittern, står bredvid när jag byter blöjor och lugnar henne genom att hålla hennes fot... Han har inte varit svartsjuk och krävt mer uppmärksamhet, utan kan gå och leka själv. 

Har du några hacks för att jonglera två barn?
– I wish! Men det bästa är väl att inte ha för höga krav på sig själv, att inte ha dåligt samvete om man inte lyckades komma ut på hela dagen, om den stora sitter med skärm eller om lilla måste ligga och vänta ett tag... 

Har du någon pryl som hjälper, som du inte vill vara utan?
– Många! Babyskyddet Doona med två hjul funkar jättebra som en vagn. Sleepy troll skakar vagnen och den trådlösa bröstpumpen Elvie gör att jag kan pumpa bröstmjölk så att Jimmy kan mata om jag ska åka i väg.  

Vad gör du då, när du har egentid?
– Tar ett glas vin med vänner, storhandlar länge och väl, går i en second hand-butik, fixar håret eller fixar tandställning… sådant vardagligt. Det finns både för- och nackdelar med att Jimmy har en egen rörfirma och kan styra över sina tider. Det kan fungera bra, då vi lyckas planera veckan ihop. Mindre bra när vi inte gör det, haha.    

Vad ser du fram emot för er som familj?
– Jag ser fram emot att Novali ska bli lite äldre så att vi kan göra fler saker som hela familjen har glädje av, som att åka till Leos lekland allihop, säger Ellinor och fortsätter:
– I januari ska vi faktiskt åka till Thailand! Det är första gången vi åker på på charter med Bamsehotell. Det ska bli trevligt att bara kunna slappa, sätta på sig tofflorna och ta en kaffe vid poolen.   

Ellinor Bjurström

Ålder: 27.

Familj: Jimmy, 33, Aaron, 3, Novali, född 10 augusti.

Bor: Svinninge norr om Stockholm.

Gör: Influencer.

Instagram: @ellinorbjurstrom

LÄS OCKSÅ: Lovisa Rosell födde sitt tredje barn hemma i vardagsrummet
LÄS OCKSÅ:
Fotbollsstjärnan Jessica Wik, 29, om att få barn mitt i karriären: ”Det går!”