Foto: Amanda Parkkinen @amandap_photo

Ellinor Bjurström från ”Unga mammor”: Gravidhormonerna gjorde mig galen

Modellen och influencern Ellinor Bjurström, 24, är aktuell i nya säsongen av ”Unga mammor”. För mama berättar hon om förlossningen, hur det är att välja mellan amning och medicin och hur arg hon blev på sambon Jimmy när gravidhormonerna slog till.

Just som Ellinor Bjurström, 24, sätter sig ned är det en nyfödd bebis som börjar skrika inne på fiket.

– Det pirrar liksom till i brösten! Det är så konstigt att kroppen reagerar på barnskrik men inte andra skrik, konstaterar hon.

Sonen Aaron, prick 6 månader idag, har fått stanna hemma med sin morbror eftersom det numera inte är så lätt att ha med honom vid intervjuer. Trots att det är lunchtid beställer Ellinor endast en latte – hon har nämligen just fått genomlida sin första vabruari, då hela familjen drabbades av vinterkräksjuka.

– Det har varit lite svårt att komma igång att äta, säger hon.

Är aktuell i ”Unga mammor”

Ellinor slog igenom i svenska ”Top model 2014” men försörjer sig numera främst som influencer. I dagarna har dock nya säsongen av ”Unga mammor” haft premiär, där Ellinor är ett av affischnamnen.

– Folk har ifrågasatt om jag verkligen är en ung mamma, men jag känner mig som det. Jag är ju inte yngsta mamman i stan, men där jag bor är snittåldern för förstföderskor 32 år, så då är jag ju ung.

Inspelningarna drog igång i höstas när Aaron endast var två veckor. Sedan följde inspelning varannan vecka under två månader.

– Det var så kul! Vi hade just kommit ut ur den här bebisbubblan när vi började spela in, så jag var ju väldigt nybliven mamma och hade verkligen inte koll på allt. När jag tittar på programmet kommer jag säkert tänka ”varför satte jag blöjan så?” eller ”varför spänner jag fast honom så hårt?”. Men det hör ju till!

Har haft psoriasis sedan tonåren

Ellinors och sambon Jimmy Olssons väg till att bli föräldrar var relativt planerad, då Ellinor har den kroniska sjukdomen psoriasis och måste planera sin medicinering.

– Innan jag blev gravid var jag med i en studie och gick på ett läkemedel som jag var tvungen att sluta med om jag ville bli gravid.

Efter att ha fått testa sprutan i ett år fick Ellinor frågan om hon ville fortsätta ytterligare ett, men eftersom hon skulle behöva sluta sex månader före en eventuell graviditet valde hon att inte fortsätta.

– Vi visste att vi inte ville vänta 1,5 år innan vi fick barn så jag slutade och sedan blev jag gravid direkt. Det var inte superplanerat men inte heller oplanerat.

”Jag älskar att amma men jag hatar min sjukdom”

 Det händer fortfarande att Ellinor gör en del modelljobb: ”Det är kul men jag tar det inte till den nivån som förut med krav på ens kropp. De idealen kan inte jag stå för längre.”

Under graviditeten var psoriasisen bra, men då sjukdomen påverkas av stress gjorde förlossningen att den kom tillbaka. Eftersom medicinen inte heller får användas när man ammar hamnade Ellinor i ett dilemma.

– Jag älskar att amma men jag hatar min sjukdom, så då fick jag fundera kring vilken känsla som var starkast. Det var ett tufft val. Jag säger inte att det är dåligt att ge ersättning, men jag gillar att amma och jag är inte redo att ta bort amningen för att börja med medicinen. Samtidigt vill jag inte gå runt med min psoriasis för den mår jag psykiskt dåligt av, säger hon och visar utslagen genom de tunna svarta strumpbyxorna.

Till en början var planen att sluta amma när Aaron var sex månader, och nu har den dagen kommit.

– Jag är inte redo att sluta! Det får väl göras en fin övergång, om två månader, kanske… Fast det kommer säkert bli om två år bara för det!

Påverkades mycket av gravidhormonerna

När Ellinor ser tillbaka på graviditeten, förlossningen och sin första tid som mamma är det graviditeten hon upplever som jobbigast.

– Jag mådde inte extremt dåligt fysiskt, men jag hade svårt att hantera hormonerna och fick utbrott då och då. Oftast på Jimmy, såklart, berättar hon och beskriver ett specifikt tillfälle:

– Han frågade mig om jag ställt in mjölken, fastän den stod på bänken. Då svarade jag ”Men älskling, du ser klart och tydligt att jag inte har ställt in den”, och då skulle han reta mig och tryckte på mina punkter och frågade igen. Jag blev galen. Vi har finglas i en låda, så jag smällde igen den så att alla glasen sprack…

En annan gång kastade hon en risi frutti i framrutan på bilen för att Jimmy bad henne låsa och ytterligare en gång smällde Ellinor igen toalettdörren så hårt att den flög av.

– Då fick jag sitta i en timme och skämmas och försöka skruva fast den igen. Så nej, det där med hormoner var inte min grej.

Fick ätstörningstankar under graviditeten

När Ellinor var 13 år skilde sig hennes föräldrar och hon reagerade genom att sluta äta. Hon blev så sjuk att hon inte fick gå till skolan, och ätstörningen pågick i över ett år.

– Att jag dessutom hade psoriasis var jättejobbigt och jag hatade min kropp. Att sluta äta var ett sätt att ta kontrollen.

För Ellinor handlade egentligen inte ätstörningen om att hon ville bli smalare. Däremot blev det jobbigt när hon sedan började gå upp i vikt och kroppen blev större.

– De tankarna kom tillbaka när jag var gravid, att jag blev större. Sedan var det någon app som skrev att idealvikten en viss vecka var 6 kilo och då hade jag gått upp 15. Jag tänkte att jag kanske åt alldeles för mycket mot vad man ska göra och då kom ätstörningstankarna igen. Den där hetsen kring kroppen var jobbig, men jag lyckades ta hand om tankarna och inse när jag gick för långt, så jag agerade aldrig på dem, berättar hon och tillägger:

– Däremot tror jag att risken att få återfall av ätstörningar ökar under en graviditet, och det är inget man pratar om. Det är ett jätteviktigt ämne för om vi inte pratar om det tror man att man är ensam om sina tankar.

Hur upplevde du utseendehetsen i övrigt som gravid?

– Både bekanta och nära vänner kunde säga ”oj, vad stor du har blivit” och de kommentarerna tog jag ganska hårt. Jag tyckte att det var jobbigt att folk skulle kommentera min kropp, både på sociala medier och i verkligheten. Jag såg att någon annan influencer som var gravid samtidigt hade gått upp 1 kilo och där satt jag och hade gått upp 20. Då fick jag panik. Det är ju alltid hets kring kvinnors kroppar, men extremt mycket när man är gravid.

Tog ett bad på förlossningen

När Ellinor hade gått två dagar över tiden började Aaron bli sugen på att komma ut.

– Jag har inte så mycket att jämföra med men jag tycker att förlossningen tog väldigt lång tid! 24 timmar från att det startade med aktiva värkar.

Ellinor höll sig hemma länge och när hon kom in till Danderyds sjukhus var hon öppen 5 centimeter.

– Jag fick lägga mig i badkaret och det är ett tips – att bada! Jag satt där i två timmar och tiden gick så fort för det var så skönt att sitta där.

”Jag kan föda allas barn, men jag vill inte vara gravid igen”

Vid ett tillfälle, när barnmorskan skulle sätta en elektrod på bebisens huvud, fick Ellinor en black out. Dessutom fick hon över 40 graders feber.

– Jag vill inte säga säga att förlossningen var ett trauma, men det var så mycket som hände, och så hade jag kanske inte förberett mig så mycket, så det blev en liten chock.

Samtidigt menar hon att barnafödandet inte var så jobbigt som hon trott.

– Det gjorde jätteont, för det gör det, så jag ska inte lura någon, men det var inte så farligt. Det var så ballt, hela upplevelsen. Jag kan föda allas barn, men jag vill inte vara gravid igen.

Upplevde inte bara rosa moln

Efter några dagar på sjukhuset, där Ellinor hölls under uppsikt på grund av febern, fick familjen komma hem.

– Jag saknar den där första tiden jättemycket. Det går inte att förklara den känslan, att komma hem med sitt barn första gången och man verkligen är i en bebisbubbla. Jag kunde sitta och titta på honom i flera timmar och vara så nöjd.

Trots den mysiga bebisbubblan erkänner Ellinor att allt inte handlade om de omtalade rosa molnen.

– Jag trodde att det skulle vara mer kärlekskänslor direkt och riktigt så upplevde jag det inte. Det är så mycket mer känslor än kärlek till sitt barn, som rädsla, oro och ont i kroppen. Det var inte bara frid och fröjd.

”Jag har väldigt mycket tryck i brösten”

Vad skulle du säga är den största skillnaden i ditt liv sedan du blev mamma?

– Festandet! skrattar Ellinor.

– Tidigare kunde man ju gå ut lite spontant. Jag är social och tyckte att det var kul att vara ute och dricka vin med mina vänner, men det gör jag nog inte längre. Nu har jag nya prioriteringar och andra saker att tänka på.

Nu väljer hon sina tillfällen och ser extra mycket fram emot att exempelvis fira en kompis födelsedag.

– De gångerna har jag pumpat ut mjölk innan. Jag har haft tur för jag har väldigt mycket tryck i brösten, så det är bra, skrattar hon.

Hur känns det när du är borta från Aaron?

– Förutom att det känns i tuttarna, haha, så känns det mycket psykiskt. När jag är med honom kan jag tänka att det skulle vara skönt med egentid, men så fort jag är borta ångrar jag mig. Det räcker med tio minuter så vill jag verkligen vara med honom, så just nu saknar jag honom jättemycket. Det är speciellt, för man känner saknad samtidigt som det är skönt att vara utan sitt barn.

 Visst har Jimmy och Ellinor pratat om giftermål: ”Jag vill kanske att han friar om ett år. Jag är väldigt traditionell, så har man friat ska man gifta sig inom två år.”

Delar lika på föräldraledigheten

Ellinor och Jimmy delar lika på föräldraledigheten och varvar jobb med föräldradagar. Så länge Ellinor ammar drar hon däremot ett lite större lass.

– Jag tar mer på nätterna men om man bortser från amningen har vi det väldigt jämställt och det är jag jätteglad för. Det är viktigt för mig att Aaron bygger en relation till sin pappa och att Jimmy bygger en relation med sin son. Att Jimmy vill vara hemma med sitt barn gläder mig mer än något annat.

Just denna vecka är dock Jimmy, som är en av medlemmarna i Youtube-fenomenet Rackartygarna, på turné med Joe Labero, så Ellinor drar hela lasset själv i tio dagar.

Kaffet är urdrucket och längtan efter sonen gör sig påmind. Ellinor tar på sig sin ljusa kappa och promenerar mot bussen. En liten stunds egentid väntar innan hon får mysa med Aaron igen.

Läs också om Elin från Ensam mamma söker: ”Min bebis föddes med tarmarna utanpå magen”

Aktuellt just nu