Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ellen Bergström och lilla Elsy.Ellen Bergström och lilla Elsy.Ellen Bergström och lilla Elsy.
Ellen Bergström och lilla Elsy. Foto: Privat

Ellen Bergström: ”Ska vi låta våra tankar om vår kropp stoppa oss?”

”För första gången i mitt liv så ser jag inte min kropp som något att visa upp, utan mer som en kropp bara”, säger Ellen Bergström om vad hon uppskattar mest med sin kropp efter graviditeten.

Den här artikeln är en del av en artikelserie om mammakroppen. Alla artiklar hittar du här.

Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Jag är inte alls lika brydd om hur jag ser ut längre, för jag har en anledning. Ganska tragiskt egentligen, att man som kvinna ska vara tvungen att föda barn för att på något sätt känna att det är okej att ha skavanker. Sen är ju skavanker en relativ fråga, skavanker för mig är kanske inte skavanker för någon annan.

Ellen Bergström

Ålder: 31.

Gör: Skådespelare.

Mamma till: Elsy som fyller 1 år i april.

Instagram: @ellenbergstrom

På vilka sätt har graviditeten satt spår?
– Jag fick ju göra akutsnitt så jag har ett ärr som går tvärs över magen och har även en del känselbortfall runt området där de opererade. Min rumpa är mycket bredare än innan. Jag har väldigt svårt att tro att jag kommer att komma i mina små jeans i storlek 25 igen. Men det vill jag faktiskt inte, jag var alldeles för smal innan.

”Att inte tänka på kroppen som något som andra ska se på och betygsätta. Det har jag gjort alldeles för länge. ””Att inte tänka på kroppen som något som andra ska se på och betygsätta. Det har jag gjort alldeles för länge. ””Att inte tänka på kroppen som något som andra ska se på och betygsätta. Det har jag gjort alldeles för länge. ”
”Att inte tänka på kroppen som något som andra ska se på och betygsätta. Det har jag gjort alldeles för länge. ” Foto: Privat

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– För första gången i mitt liv så ser jag inte min kropp som något att visa upp, utan mer som en kropp bara. Jag har på något sätt avsexualiserat den, kan man säga så? Det låter ju inte bra kanske, men det är så himla skönt att inte hålla på och bry sig så mycket! Jag ska inte överdriva nu och säga att jag inte bryr mig alls, för det gör jag. Men det är absolut inte på samma sätt som förut.

”Jag är inte alls lika brydd om hur jag ser ut längre, för jag har en anledning. ””Jag är inte alls lika brydd om hur jag ser ut längre, för jag har en anledning. ””Jag är inte alls lika brydd om hur jag ser ut längre, för jag har en anledning. ”
”Jag är inte alls lika brydd om hur jag ser ut längre, för jag har en anledning. ” Foto: Ellen Bergström /privat bild

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Att inte tänka på kroppen som något som andra ska se på och betygsätta. Det har jag gjort alldeles för länge. Senaste månaderna har jag haft lite existentiell ångest, vilket jag har hört är väldigt vanligt när man fått barn. Det har satt mina tankar om min kropp i perspektiv. Alltså, kom igen, vem bryr sig egentligen? Ska vi låta våra tankar om vår kropp stoppa oss? Det kommer knappast vara så att vi ligger på dödsbädden och tänker ”Jag önskar att jag hade tränat varje dag och att jag ätit broccoli och kyckling till lunch”. Snarare ”Fan, att jag inte åt mer choklad!”.

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället i dag?
– Jag upplever att samhället fortfarande är ganska hårt mot våra kroppar överlag, man ska se ut si och så. Det det känns som att man har överseende med mammakropparna ungefär ett år efter att man fött barn, men sedan ska kvinnor se ut som de gjorde innan igen. Sjukt att jag kallar det för överseende ens... som om att det finns en jury där ute som bestämmer. Man blir kallad duktig om man gått ner sina ”gravidkilon”.