Elly med Adéle och Zoe. Foto: Privat

Elisabeth ”Elly” Changa: ”Efter två barn behövde jag lära känna min nya kropp”

Elly Changa, pluggar digital designstrategi och har bland annat synts i en uppmärksammas annonskampanj för Lindex: ”Efter två barn insåg jag att magen var mjukare och hade en massa bristningar. Då insåg jag att jag behövde lära känna min nya kropp”.

Den här artikeln är en del av en artikelserie om mammakroppen. Alla artiklar hittar du här.

Hur har din syn på kroppen förändrats sedan du blev mamma?
– Innan jag fick barn tänkte jag inte så mycket på min kropp. Den var kurvig, härlig och okej som den var. Jag tampades med en viss känsla av att min psoriasis förändrar mitt pigment och det kändes ovant att inte ha en jämn nyans av svart hud. Efter två barn insåg jag att magen var mjukare och hade en massa bristningar. Då insåg jag att jag behövde lära känna min nya kropp, titta på den oftare och säga att jag tycker om den. För den var ny och den gjorde att jag inte kunde ha en del plagg och jag brydde mig inte under en lång tid. Men plötsligt insåg jag att min omgivning hade påverkat mig omedvetet, att jag skulle vara smalare och mer tonad. Komma 'tillbaka till min mammakropp'. Jag tänkte vad fan, jag har ju alltid älskat min kropp och det gör jag nu med! Jag har ju fantastiska kids och en ny vacker kropp. Min kropp är stark, har burit barn, gått igenom foglossning, kan dansa, kan balansera, kan inspirera... Ja, helt enkelt vara vacker.

Elisabeth "Elly" Changa

Ålder: 35.
Gör: Studerar digital designstrategi med fokus UX design.

Mamma till: Adéle, 6, och Zoe, 2. 

Instagram: @changa_elly

På vilka sätt har graviditeterna satt spår?
– Jag har tyvärr fått lite sviter av bäckenbottensmärtor som jag får jobba med hela tiden, men det finns hopp nu när jag vet mer. Jag har fått förstå min kropp mer och acceptera att den är min och inte någon annans, ser ut som mig och känns som mig.  

”Jag har accepterat att det är min kropp och inte någon annans.” Foto: Privat

Vad uppskattar du mest med din kropp i dag?
– Styrkan och mina nyanser av svart. Allt från bristningar till pigmentförändringar.

Vilket är ditt bästa tips till andra mammor som vill bli mer trygga i sin kropp?
– Att titta på sin kropp, känna på den, dansa med den. Att aldrig tänka 'jag ska komma tillbaka till min kropp'. Jag ska berätta en hemlis, din kropp är ny för att du har fått barn och det är fantastiskt, eller hur?

”Efter två barn insåg jag att magen var mjukare och hade en massa bristningar. Då insåg jag att jag behövde lära känna min nya kropp, titta på den oftare och säga att jag tycker om den.” Foto: Privat

Har du någon förebild/inspiratör och varför?
– Mina systrar, Diana som är världens grymmaste barnmorska och @ritachanga som är en cheerleading-mamma med styrka från en annan planet. Min kusin Angela @nagelas som är en karriärninja utav rang. Sist men inte minst min mamma för att hon är hon och inte krånglar till saker.

Från din synvinkel, hur ser synen på mammors kroppar ut i samhället i dag?
– Den är på väg att bli bättre men den är långt ifrån där det bör vara. Det finns en rädsla för hur kroppen ska se ut efter och inte lika stort fokus på att du ska vara stark under resan och efter. Man ser mycket på sociala medier och på kändisar att det fortfarande är fokus på att komma tillbaka och vara smal och tonad. Men jag ser också att det finns ett läger av underbara kvinnor som visar hur man kan se ut och att det är helt okej att ha sin kropp som den är. När jag fick chansen att vara med i en reklamkampanj för Lindex insåg jag att svarta kvinnor med bristningar, ärr eller magar sällan är porträtterade i reklam, bloggar eller i sociala medier om man inte söker upp dem aktivt. Med det sagt så tror jag att en förändring av vår syn på kroppar är på väg och att vi skapar förändringen tillsammans.