Elin Ek, som vi lärde känna som Grynet, jobbar fortfarande med tv. Idag är hon också författare och mamma till två barn. Foto: Privat

Elin ”Grynet” Ek: ”Vi försöker leva jämställt hemma fast det är assvårt”

Som Grynet lärde hon oss att säga ifrån och ”TA INGEN SKIT”. Nu är tvåbarnsmamman Elin Ek aktuell med en bokserie om Athena, som lär våra barn att alla kan göra något. mama tog ett snack med vår barndomsidol.

Hej Elin! Så roligt att prata med dig. Hur mår du just nu?
– Fint tack, man är glad så länge man håller sig frisk!

Hur såg din morgon ut?
– Vi försöker desperat att vända tillbaka familjens dygnsrytm (efter jullovet reds. anm.) Det går så där, kommer snart ge upp denna otacksamma ambition. Sen åt jag som vanligt lång grötfrukost och läste papperstidningen noga.

Din karaktär Grynet blev idol för mig och min generation unga. Vid vilka tillfällen förstår du hur mycket Grynet betytt för så många?
– Jag insåg det ganska direkt i och med att så många hörde av sig och berättade hur Grynet påverkade dem. Om någon blivit illa behandlad så vågade de säga ifrån, eller att bara att kunna stå upp för vad man gillar! Att inte bry sig om någon annan dissade ens val av musik eller kläder. Sen har jag fått höra av 20-åringar som jag träffar nu att Grynet fortfarande påverkar dem och var deras feministiska uppvaknande, att de ibland hamnar i situationer där de tänker ”Hur skulle Grynet gjort?” Det är ju helt magiskt. Det märks också på Instagram där många lägger upp gamla Grynet-citat och sånt.

Elin Ek som Grynet. Foto: SVT

När blir du påmind om Grynet?
– Ganska ofta kommer någon fram på gatan och berättar, det känns fint! Och då och då snurrar Youtube-klippet förbi där Grynet är arg på gamla och pensionärer som förstör klimatet men skyller på unga att de skräpar ner. Skärp er! Känns ju ständigt aktuellt…

Vad är du mest stolt över med karaktären?
– Oj, väldigt mycket. Både att jag fick visa att det gick att bryta normer för vad en ung tjej ”fick” göra men också att det var nästan lika många killar och som tjejer som tittade. Ofta inom litteratur och kultur så pratar man om att killar inte kan identifiera sig om huvudkaraktären är en tjej. Vi visade på motsatsen!

”Jag är nog frågvis, ganska principfast och lite lagom orolig. Om man frågar min 11-åring just nu så är jag också väldigt pinsam. Va jag? Näe”

Idag har du två egna barn. Hur är du som mamma?
– Haha, ofta tycker jag att jag blir för tråkig och tjatig och då försöker jag pigga upp med en knasig dans, det uppskattas inte så mycket som jag önskar! Annars försöker jag vara närvarande och vi är mycket tillsammans. Jag är nog frågvis, ganska principfast och lite lagom orolig. Om man frågar min 11-åring just nu så är jag också väldigt pinsam. Va jag? Näe.

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Oj, av att bli förälder har jag lärt mig att jag är starkare än jag någonsin trodde. Och allt jag kan om gaming har de lärt mig.

Vad är viktigast att lära dina barn?
– Den gyllene regeln (som finns i alla religioner och livsåskådningar): Att vara mot andra som du vill bli behandlad själv. Och fundera på vem man vill vara som människa. Sen tjatar jag då och då för vem som helst som står bredvid om svältåret 1867 i Sverige, när sommaren var så kall att tjälen inte gick ur marken, tycker det är bra att påminna sig om då och då.

Det finns många likheter mellan Athena och Grynet. Foto: Stefan Tell/Bonnier Carlsen (montage)

Idag skriver du barnböcker om en annan tjej, inte helt olik Grynet. Berätta om Athena!
– Jag tror att alla som gillade Grynet tycker om Athena, det är samma humor (min). Hon är en glad, varm, pratig och påhittig 12-åring med hybris. Hon tycker att folk går omkring med en massa kunskapsluckor som hon tar alla tillfällen att fylla i. Dessutom har hon insett att vuxna har för mycket med jobb och deklaration och veckohandling att göra att de glömmer hur viktigt det är med klimatet, så hon gör aktioner tillsammans med sina vänner. Böckerna har något för alla så den är en bra högläsningsbok för familjen, eller lyssna ihop på ljudboken på bilresan.

”Jag tror att alla som gillade Grynet tycker om Athena, det är samma humor (min)”

”Ta ingen skit” lärde du oss för sisådär 20 år sedan. Vad vill Athena förmedla?
– Att alla kan göra något! Och att en 12-åring med enorm självkänsla till och med kan få korrupta kommungubbar och diaboliska vuxna på fall.

Du tar dig an viktiga feministiska frågor med humor. Vilka är dina bästa råd för att uppfostra sina barn feministiskt?
– Oj, jag har aldrig tänkt att jag ska uppfostra dem feministiskt. Däremot har både min man och jag fokuserat på att lägga någon slags jämställdhetsgrund. Att alla människor har lika värde och att ingen ska diskrimineras och att det inte ska finnas begränsningar kopplat till ens kön. Och så strävan efter att försöka leva jämställt hemma, fast det är assvårt.

Var ser och hör vi dig annars?
– Jag arbetar som tv-producent och programutvecklare på Art & Bob Television där jag just jobbat med en serie för SVT Barn om en charmig fyraåring som heter Elliot. Håll utkik i mars alla småbarnstittare! Annars är det Grammatikbolaget och The Grammar Company på UR.

Okej, vi avslutar med några snabba mammafrågor. Bästa konversationen hittills idag?
– Jag samlade hela familjen och höll upp en sprillans ny sax:
”Vad är det här?”
”En sax.”
”Vad står det på den lilla lappen här på handtaget?”
”Tygsax.”
”Vad får man aldrig klippa med en tygsax?”
”Papper.”
”Bra, jag skulle bara kolla att ni visste. Tack för ordet, hejdå.”

Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– 'Du är världens bästa mamma'.

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Detta måste alla veta: OM man har med sig ett barn under 6 år så får man gå FÖRBI HELA KÖN till Sixtinska kapellet i Rom! Barnfamiljer har högsta prio! Så när pandemin är över, åk till Rom, gå förbi den en mil långa kön och alla galningar som försöker kränga på dig ”skip-the-line”-biljetter, gå fram till entrén och visa upp ditt barn, säg bambino och gå in till lägsta entrépriset. Funkar (tyvärr) bara på sånt som påven är chef över.

Vad tycker du är roligast att hitta på med dina barn? 
– Vi är en skogsfamilj, både jag och min man älskar att plocka bär så mitt bästa är nog när vi drar ut till en skog några timmar. Obs, viktigt - man får ALDRIG snåla med matsäcken. ALDRIG.

Vilken barnbok läser du helst?
– Den tredje boken i Karlsson på taket-triologin. Många missar både den andra och tredje boken som är mästerverk. Jag skrattar högt varje gång!

Bästa rådet från en annan mamma? 
– När barnen var i 3-årsåldern och de kunde gnäll-tjorva i en timme i hallen när tjocktröja och overall och vantar och galonisar skulle på och svetten rann längs ryggraden och man höll på att bli GALEN. Då plockade jag fram en påse nonstop-godisar och sa ”Försten att få på sig alla ytterkläderna vinner två godispluppar i valfri färg”. En vidrig bråkig entimmes-tortyr förvandlades till en rolig tävling som var över på 17 sekunder blankt tack vare två minigodisar! Mina bäst investerade karameller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!