Efter maken Michael Theannes plötsliga död i februari är Elena Belle (tidigare Natacha Peyre) ensamstående mamma till Luna Belle, 3: ”Jag får värsta paniken när jag tänker på att någonting kan hända Luna”. Foto: Jonathan Emparan

Elena Belle om sorgen efter maken: ”Det är en utmaning att vara ensam förälder”

Hur ser livet ut för Hollywoodfrun Elena Belle idag, ett halvår efter maken Michael Theannes plötsliga bortgång? mama pratar med den LA-baserade profilen om planerna på fler barn som gick om intet, hennes nya roll som ägare av sin mans manager-företag och hur hon får kontakt med honom via ett medium.

Lördagsmorgon, den 29 februari 2020 i Hollywood Hills. Elena Belle, 35, känd från ”Svenska Hollywoodfruar”, maken Michael Theanne, 45, och dottern Luna Belle, 3, håller på att göra sig i ordning för att åka till ett lekland. Men de har inte bråttom.   

Michael filmar Luna med sin GoPro. Kittlar och busar. Hon fnittrar och han skrattar så högt att det ekar ända in till grannarna. Det är bara hundarna som är otåliga att få komma ut på morgonpromenad. ”Ska ni med tjejer?” undrar Michael när han står där i dörröppningen med två koppel i handen. Elena är nära att säga ja, men tycker att det är en bättre idé att Luna får äta klart sin frukost i lugn och ro, så att de sedan kan klä på sig för att komma iväg till utflyktsmålet.

När Michael har varit ute längre än en timme börjar Elena fundera på var han är. Hon och Luna gör roliga videos på Snapchat och frågar ”Where are you?” men ser att deras meddelanden inte blir lästa. Hon ringer två gånger utan svar, men misstänker fortfarande inte att något är fel.

Då plingar det på dörren. Där står räddningspersonal och parets grannar. De har både hundarna och Michaels bilnycklar och säger till Elena: ”Din man har ramlat. Han är där nere i en ambulans, kom med oss.” 

”Oj, har han brutit benet?” tänker Elena och blir orolig. Hela sällskapet skyndar ner för vägen, men när de närmar sig ambulansen ropar en ur räddningspersonalen med hög stämma : ”I’m so sorry ma’am, your husband has passed away.”

– De kommer inte ens fram till mig för att berätta, utan jag får höra det på håll, berättar Elena Belle senare.

Sekunderna efter blir det helt svart. Elena sätter sig på marken och blir närvarande i stunden igen först när Luna står och slår på hennes huvud och skriker ”mamma, mamma”. 

Elena Belle och Michael Theanne gifte sig på paradisön Bora Bora 2016. Foto: Privat

Elena Belle om maken Michael Theannes dödsorsak: ”En massiv hjärtattack”

Elena går aldrig ända fram till ambulansen eftersom hon inte får ta med sig dottern. I stället samlar hon alla sina krafter och tar sig hem. Telefonen går varm och huset fylls snabbt med människor. Araceli, familjens heltidsanställda nanny och allt-i-allo, är på plats efter några minuter, i sin pyjamas men utan skor. Räddningspersonalen har redan startat en utredning kring dödsfallet och någon undrar var Michaels mediciner är. Elenas väninna, som också tagit sig dit, hjälper till att svara på frågor. Elena själv kan knappt andas, och försöker få tag i sin mamma och bror i Sverige, som så snart de hör nyheten sitter på varsitt flygplan på väg till USA. 

Vad var det som hände egentligen?
– Det visade sig senare att Michael hade fått en massiv hjärtattack under hundpromenaden. Det är så läskigt... Att han inte hade några symptom och sedan bara dog så där plötsligt, berättar Elena när mama pratar med henne via telefonen sex månader senare.

Diagnosen enligt obduktionsrapporten var kransartärsjukdom – där tre blodkärl som går in mot hjärtat var blockerade till 90 procent. Michael hade även högt kolesterolvärde och högt blodtryck, vilket bidrog till att plack täppte till kärlen. 

– Jag tjatade på honom hela tiden, att han skulle träna och äta lite nyttigare, sluta stressa så mycket och sova ordentligt. Han sov nästan ingenting. Han jobbade mot Europa och satt ofta på kontoret och mejlade på nätterna. Kroppen är en maskin. Om man inte respekterar den så lägger den ner.

– Och tänk samtidigt, om han hade fått hjärtattacken senare den dagen när vi skulle köra längs bergskanten till Santa Monica, kanske det hade skett med Luna och mig i bilen…

”Luna saknar sin pappa jättemycket”, berättar Elena. ”Jag vill inte att hon ska känna att han har övergett henne. Men det är ju svårt att prata med en 3-åring om vad döden innebär.” Foto: Jonathan Emparan/EmparanWeddings.com

 

Hur har Luna reagerat på allt som hänt?  
– Luna saknar sin pappa jättemycket. Häromdagen tog hon en inramad bild på honom, pussade på den och frågade om han skulle komma på hennes födelsedag som är om några dagar. 

Vad säger du till henne?
– Att han inte kan komma, men att han finns i våra hjärtan och att han älskar henne och vakar över henne i himlen. Jag vill inte att hon ska känna att han har övergett henne. Men det är ju svårt att prata med en 3-åring om vad döden innebär. 

– Vi har haft en tuff tid med Luna, små barn sörjer ju också, men de kan inte uttrycka sina känslor så det kommer ut på andra sätt. Hon kan slåss och bli helt hysterisk ibland. Vi blev faktiskt utslängda från en restaurang för några dagar sedan, vänligt men bestämt, när Luna skrek, sprang omkring och kastade sina skor på andra gäster. Du vet, det var en katastrof. 

– Jag har faktiskt kollat upp en barnpsykolog som pysslar med lekterapi, de kanske kan hjälpa mig att hjälpa henne. 

Hur har det senaste halvåret varit för dig?
– Det har varit en jättetung tid, med sorg och många prövningar. Men det känns samtidigt som att jag har mognat. Jag var ju hemmafru tidigare... Michael ville att jag skulle vara hemma med familjen och ha möjlighet att resa med honom. Han gjorde det mesta åt och för oss. Jag visste knappt hur man sätter på teven.

1 av 2: ”Nu är man inte två längre om att ta alla beslut. Är det här rätt väg för Luna? Allt hänger på mig nu.” Foto: Jonathan Emparan
2 av 2: Luna fyllde 3 år alldeles nyligen. Foto: Jonathan Emparan

”Luna har bara mig och jag måste vara stark och ta ansvar för hennes skull”

Elena berättar att hon efter Michaels död har fått sätta sig i förarsätet och att det har utvecklat henne. 

– Idag är det jag som är in charge, som sitter i möten med advokater efter att ha tagit över min mans företag. Jag har fått lära mig nya saker, vilket är positivt i det väldigt negativa. Luna har bara mig och jag måste vara stark och ta ansvar för hennes skull. Varje dag vaknar jag och ser hennes lilla ansikte och tänker, ”okej, nu är det en ny dag”.  

Michael Theanne drev det framgångsrika management-företaget Seminal Music och var själv manager till många kända artister, bland annat super-dj:n Steve Aoki, 42. Nu står alltså företaget på Elena och Luna. 

– Men jag kommer inte sitta där och göra deals. Vi har ordnat så att företaget kan leva vidare genom Michaels anställda, och att jag får hjälp av en business manager att ta beslut. Den stora utmaningen för mig nu är att våga lita på folk. På rätt folk... 

Är du orolig för ekonomin nu när du är ensam försörjare?
– Ja och nej, vi har så vi klarar oss. Men samtidigt går det åt sjukt mycket pengar i den här stan, bara du går ut och andas har du spenderat tusen dollar. Och pengarna ska räcka länge. Jag vill ju att vi ska ha en viss standard, och jag tänker även på min egen framtid när Luna är vuxen. Jag har ju ingen utbildning... Så jag måste get my shit together.

Förutom jobb och ekonomi. Det måste ha funnits massor av praktiska saker att ta tag i efter Michaels bortgång?
– Ja, absolut. Men direkt efter Michaels begravning hamnade vi i karantän på grund av covid, jag lämnade inte hemmet på två månader. Tack och lov var min mamma och syster här under den tiden. Vi höll oss sysselsatta genom att sortera och tömma allt i huset. 

Hur mådde du?
– Första tiden grät jag mycket, låste in mig i mitt rum med neddragna persienner och mådde jättedåligt. Men sedan kom en period när jag inte grät alls och var helt kall. Det var ännu värre på ett sätt. Men det hjälpte att prata mycket om det. Vi gjorde ett altare på hans kontor, med bilder dit man kunde gå och prata med honom. Det var en skön energi där.

Elenas vänner bokade en tid till henne hos ett medium, bara några dagar efter makens bortgång: ”När jag gick dit så sa hon så många saker som gjorde att jag förstod att det verkligen var han”. Foto: Jonathan Emparan

Elena Belle fick kontakt med Michael via ett medium: ”Jag fick mitt closure”

Elena berättar att hon kände av Michaels närvaro, speciellt i början när han precis hade lämnat dem. 

– Jag är inte religiös men spirituell, jag tror på att själen går vidare till en annan dimension och att vi alla ska komma dit. Jag gick faktiskt till ett välrenommerat medium några dagar efter att Michael hade dött. Mina vänner som hade hittat henne förklarade: ”Vår vän har förlorat en släkting och vi skulle vilja ha en tid i morgon.” Hon svarade: ”Jag har en tid om två månader.” Men sedan ringde hon tillbaka samma eftermiddag och sa: ”Den här själen lämnar mig inte i fred. Han dök till och med upp när jag duschade. Så jag har beslutat mig för att ta mig an det här på min lediga dag.” 

– Det där lät ju verkligen som Michael, han hade ju inte tagit no for an answer. När jag gick dit så sa hon så många saker som gjorde att jag förstod att det verkligen var han, och jag fick mitt closure

Enligt Elena tyckte Michael till exempel att ingen av dem var särskilt intellektuella, men han var mån om att Luna skulle bli det.

– Han brukade säga ”Om Luna inte ser oss läsa böcker, kommer hon inte vilja göra det själv, så du kan väl låtsas läsa en bok”, haha. En av mina frågor till mediet var: Vad vill Michael att jag gör för Luna? Har han någon önskan? Då svarade hon, ”Ja, jag ser böcker, jag tror att han vill att du ska läsa för henne.” 

Elena ger ett annat exempel och berättar hur Michael brukade ofta säga: ”thats buuull shit”, på ett lite komiskt sätt. 

– Mediet sa att Michel ville säga till mig: ”They say it was my time, but I say, it’s bull shit!”. Och så började hon skratta. Och sedan sa hon: ”He is really funny. He can be a dick sometimes, but he has a big heart.” Och det förklarade honom så bra.  

– Jag har bokat en tredje tid med henne, nu när det snart har gått sex månader. Det är dags för nytt samtal med Michael.

Åh, gåshud! Nu har du flyttat från huset, eller hur?
– Ja, jag har hyrt ut huset möblerat och planerar att sälja det när läget är rätt. Jag var alltid rädd för att sova där ensam eftersom vi har haft inbrott. Idag hyr jag en lägenhet med bevakning dygnet runt och det passar mig bra. Nästa steg är att köpa något, kanske en större loftlägenhet med högt i tak, men oavsett vad och var kommer det att vara i en byggnad där det finns portvakt. 

Det låter som att du söker en ny form av trygghet för dig och Luna?
– Ja, så är det. Jag kände mig alltid trygg med Michael. Han var väldigt alfa. Även om han skulle bli av med sitt jobb, skulle han alltid hitta något annat för att ta hand om oss. Och han var samtidigt en sådan mjuk pappa till Luna. Han var så kär i henne och kunde inte neka henne någonting, där fick jag vara den hårda... Det är klart att jag saknar allt det för mig och för Luna. 

1 av 2: Resor och äventyr var Elena och Michaels melodi. De drömde även om att ge Luna Belle ett syskon. Foto: Privat
2 av 2 Foto: Privat

Hur var ni som par?
– Vi funkade bra tillsammans och hade liknande uppväxt. Jag växte ju upp i Sverige, han i London, men båda med en spansk mamma som gjorde att vi tillbringade somrarna i Spanien. Vi förstod varandra. 

– Resor och äventyr var vår grej. Han kanske visste att han skulle leva ett kort liv, för han hade alltid bråttom att göra allt. Så fort man gjorde en grej ville han planera nästa grej. Jag är lite mer laid back och det fick honom att bli lite lugnare.  

Ville ni ha fler barn i framtiden?
– Ja, vi ville få fler barn och tittade aktivt på olika alternativ. Förlossningen med Luna var en mardröm som slutade med ett akut kejsarsnitt, så först ville vi adoptera och läste på en hel del om den processen... Men snart insåg vi att ett barn som kanske kommer med mycket trauman behöver en annan typ av föräldrar. 

– Då bestämde vi oss för att göra det med en surrogatmamma. Vi bokade till och med en tid med en agentur, men sedan var det någonting, kanske undermedvetet hos mig, som gjorde att jag fick panik av hela grejen och bokade av tiden. Och tur var det, för annars hade det kanske funnits en kvinna nu som varit gravid med ett eller två av våra barn. Det hade varit katastrof. Det är ju redan svårt med ett barn själv. 

Elena tystnar en stund. 

– Fast det är klart, man klarar mer än vad man tror. Om jag hade haft fem barn att ta hand om och inga pengar överhuvudtaget hade jag säkert fixat det, för att jag måste, för att jag är mamma. 

– Men samtidigt som jag känner mig stark har jag också utvecklat posttraumatiskt stressyndrom. Jag får värsta paniken när jag tänker på att någonting kan hända Luna. Därför vill jag helst inte att någon annan än jag ska hämta eller lämna henne på skolan. Jag vet mina triggers nu, om jag hör en ambulans får jag svårt att andas, jag flippar. Jag måste verkligen ta tag i det innan det blir värre... 

Vad är din största utmaning framöver?
– Att vara en ensam förälder. Nu är man inte två längre om att ta alla beslut. Är det här rätt väg för Luna? Allt hänger på mig nu. 

Vad drömmer du om?
– Det enda jag drömmer om är att vi ska ha vår hälsa och att vi ska vara lyckliga. Att Luna ska bli en trygg person och att det ska gå bra för henne i skolan. Det är klart att jag vill ha ett fint liv... Men när något sådant här händer förstår man verkligen att materiella saker inte är det viktigaste at the end of the day.
Du kanske också vill läsa vår intervju med Elena Belle när hon var gravid med Luna Belle: ”Jag kommer att äta moderkakan”.
Eller mama-psykologens råd till tvåbarnsmamman Vera: Hur sörjer jag min mammas död inför barnen?

Aktuellt just nu