Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Under min utredning läste jag på massor och insåg att jag stämde in på precis allt”, berättar trebarnsmamman Elaine Eksvärd som nyligen fått sin adhd-diagnos.”Under min utredning läste jag på massor och insåg att jag stämde in på precis allt”, berättar trebarnsmamman Elaine Eksvärd som nyligen fått sin adhd-diagnos.”Under min utredning läste jag på massor och insåg att jag stämde in på precis allt”, berättar trebarnsmamman Elaine Eksvärd som nyligen fått sin adhd-diagnos.
”Under min utredning läste jag på massor och insåg att jag stämde in på precis allt”, berättar trebarnsmamman Elaine Eksvärd som nyligen fått sin adhd-diagnos. Foto: Linus Rosengård

Elaine Eksvärd: ”Min diagnos har gett barnen en närvarande mamma”

Samma dag som retorikexperten Elaine Eksvärd fick sin adhd-diagnos förändrades hennes liv. 

– Barnen har fått en mamma som är närvarande. En mamma som kan ta sig tiden att leka och inte går runt och är irriterad hela tiden.

För mama berättar den bokaktuella trebarnsmamman om svårigheterna, maken Gustavs stora stöd – och hur hon på kort tid har förändrat stora delar av sitt och familjens liv.

När vi har sett Elaine Eksvärd i ”Nyhetsmorgon” eller på sina sociala kanaler har vi sett en professionell retorikexpert som inte är rädd att säga vad hon tycker och alltid har svar på tal. 

Men hemma med maken Gustav och barnen har Elaine kämpat i det dolda. 

– I mitt jobb har man överhuvudtaget inte märkt av min funktionsnedsättning, i stället har det gått ut över familjen... Jag har kunnat sitta vid middagsbordet och känt att det blivit för högljutt, lämnat bordet och gått och tittat på en serie istället för att medverka. Jag har behövt sova mitt på dagen. Energin har inte räckt till när jag kommit hem.

En period i höstas blev vardagen ohållbar och Elaine kände inte igen sig själv.

– Jag fick inte ihop det hemma. Jag var på väg mot väggen tror jag och tillslut så orkade jag inte göra de här sakerna som att träna, äta och sova. Nu i efterhand vet jag ju att slarv med träning, bra mat och rutiner förvärrar mina svårigheter. 

– Ungefär samtidigt hade mina barndomsvänner en slags ”intervention” med mig och peppade mig att göra en adhd-utredning. 

”Barnen har fått en mamma som är närvarande, som inte sitter bakom skärmen, som inte är lättirriterad”, berättar Elaine. Här med barnen Matheo, Evelyn och Pascal för några år sedan.”Barnen har fått en mamma som är närvarande, som inte sitter bakom skärmen, som inte är lättirriterad”, berättar Elaine. Här med barnen Matheo, Evelyn och Pascal för några år sedan.”Barnen har fått en mamma som är närvarande, som inte sitter bakom skärmen, som inte är lättirriterad”, berättar Elaine. Här med barnen Matheo, Evelyn och Pascal för några år sedan.
”Barnen har fått en mamma som är närvarande, som inte sitter bakom skärmen, som inte är lättirriterad”, berättar Elaine. Här med barnen Matheo, Evelyn och Pascal för några år sedan. Foto: Privat

”Den där 'virriga häxan' – som jag kallar min adhd – är inte här längre”

Motvilligt startade Elaine en utredning. Något som blev en ögonöppnare från första stund. När hon började läsa på om den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen kände hon igen sig i alla punkter. Och när hon strax före jul 2021 fick diagnosen medelsvår adhd var varken hon själv, vänner eller familj särskilt förvånade. 

– Jag har alltid undrat vad det är för ”fel” på mig och nu vet jag. Och jag vet även hur jag kan göra rätt. Den där ”virriga häxan” – som jag kallar min adhd – är inte här längre, berättar Elaine, märkbart lättad.

Strax före jul fick trebarnsmamman Elaine sin diagnos: Medelsvår adhd.Strax före jul fick trebarnsmamman Elaine sin diagnos: Medelsvår adhd.Strax före jul fick trebarnsmamman Elaine sin diagnos: Medelsvår adhd.
Strax före jul fick trebarnsmamman Elaine sin diagnos: Medelsvår adhd. Foto: Privat

”Gustav har i princip varit ensamstående pappa i nio år”

Redan efter en timme märkte Elaine Eksvärd, som är mamma till Matheo, 9, Evelyn, 7, och Pascal, 5, effekt av sin adhd-medicin.

– Medicinen har räddat min relation till framför allt min 9-åring. Barnen har fått en mamma som är närvarande, som inte sitter bakom skärmen, som inte är lättirriterad och som kan ta sig tiden att leka och bygga en koja. 

Och din man Gustav, vad säger han?
– Nu är det så tydligt för honom vad som varit adhd och vad som varit jag. Gustav har – när symptomen gjort sig påminda – haft en häxa här hemma som gått runt och varit grundirriterad. Nu säger han att jag är mer närvarande, har bättre tålamod, är gladare och orkar mer. Förut när han frågade om vi skulle planera veckan blev jag alltid sur, för jag visste inte hur man gjorde...

Ni har tre barn. Han måste ha dragit ett enormt lass hemma under småbarnsåren?
– Ja, gud! Han har i princip varit ensamstående pappa i nio år! Kanske även ledsagare åt sin fru. Inte jätteromantiskt. 

Elaine med sin Gustav.Elaine med sin Gustav.Elaine med sin Gustav.
Elaine med sin Gustav. Foto: Privat

”Min dotter Evelyn som älskar rutiner är min bästa hejarklack”

Förutom medicinen har Elaine lagt om sin kost och träning. Inte för att bli ”snygg och stark” utan för att må bra och kompensera för de dopaminer som personer med adhd har låga nivåer av. Varje morgon ringer väckarklockan 5:30.

– Jag tar min medicin och ligger och ojar mig en stund i sängen. Sen går jag ner och tränar klockan 6. Min PT har lagt upp det lite crossfit-inspirerat, styrketräning och kondition. Min dotter Evelyn som älskar rutiner är min bästa hejarklack, hon kommer ofta ner och hejar på mig.

Och maten?
– Jag har tagit bort snabba kolhydrater och socker helt då jag haft problem med hetsätning. Det har varit en hemsk omställning men mitt problem har varit att ger du mig en brödbit så äter jag upp hela limpan... På ett sätt ser jag mig som en alkoholist i förhållande till snabba kolhydrater och socker. 

Elaine tränar nu varje dag och dottern Evelyn är nästan alltid med: ”Jag tränar för anknytningen till mina barn, för min man, och för mig själv och att få leva länge”.Elaine tränar nu varje dag och dottern Evelyn är nästan alltid med: ”Jag tränar för anknytningen till mina barn, för min man, och för mig själv och att få leva länge”.Elaine tränar nu varje dag och dottern Evelyn är nästan alltid med: ”Jag tränar för anknytningen till mina barn, för min man, och för mig själv och att få leva länge”.
Elaine tränar nu varje dag och dottern Evelyn är nästan alltid med: ”Jag tränar för anknytningen till mina barn, för min man, och för mig själv och att få leva länge”. Foto: Privat

När Elaine idag ser tillbaka på sin uppväxt ser hon en hel livstid med oproportionerliga utbrott, framförallt gentemot sin mamma. I samband med diagnosen har hon därför också bett sin mamma om ursäkt.

– Hon har förlåtit mig såklart – hon är ju min mamma... säger Elaine och berättar om hur det kunde vara:

– Ibland hade mamma svårt att hålla sig för skratt för att jag skrek för fulla muggar och då blev det ju på nåt sätt ännu värre. Hon har nog alltid vetat att något varit ”fel” men vi har nog båda tänkt att det varit min pappa och de trauman har orsakade (sexuella övergrepp, reds. anm.). Och det är klart, har man en bra barndom med strukturer kanske inte adhd-symptomen blir lika stora. Men nu hade ju inte jag de förutsättningarna. 

Elaine Eksvärd

Ålder: 40.

Familj: Maken Gustav och barnen Matheo, 9, Evelyn, 7, och Pascal, 5.

Bor: Älvsjö.

Gör: Retoriker, föreläsare och författare.

Aktuell med: Boken ”Snacka snyggare” som släpps 8/3. Boken är en fristående uppföljare till ”Snacka snyggt” som kom 2011. 

Instagram: @elaineeksvard

5 snabba med Elaine:

Vilket är ditt bästa mamma-hack?

– Parkera telefonen! Lägg den i lådan. Vi har så få timmar med våra barn i det här livet, de är barn en begränsad tid. Säg ja till lek och nej till övertid. Övertid kostar tid från dina barn.

Vem bestämmer hemma?

– Jag och Evelyn! Evelyn är nog högsta hönset och sen kommer jag.

Bästa rådet från en annan mamma? 

– Vi hade besök hemma när barnen skrek på övervåningen. Oj vad de skriker sa jag. ”Är det bra eller dåliga skrik?”, frågade min barndomskompis. Jag hade aldrig tänkt på det så.

Beskriv dig själv som förälder med tre ord! 

– Gosig och busig. Kanske lite väl pedantisk.

Vilken är din vanligaste muta? 

– Tv-spel!

LÄS OCKSÅ: Elaine Eksvärds uppmaning till alla föräldrar: Våga ställ de känsliga frågorna!
GRAVID?
Grattis! Signa upp dig på mamas nya gravidnyhetsbrev här