Elaine Eksvärd bekämpar sexualbrott mot barn: "Tre ska bli noll!"

mama-bloggaren Elaine Eksvärds mission i livet är att utrota alla sexualbrott mot barn. Ett första steg är hennes projekt Tre ska bli noll: "Vi kommer få den första generationen barn i Sverige som kan säga och förstå vikten av orden 'stopp min kropp'".

Lisa Nylén

De senaste månaderna har mamas bloggare Elaine Eksvärd jobbat stenhårt med projektet Tre ska bli noll, som verkar för att bekämpa sexualbrott mot barn. Som liten blev Elaine själv sexuellt utnyttjad av sin egen pappa, vilket hon skrivit om i boken "Medan han lever".

"Vi ska inte värna om vuxnas tår – vi ska värna om barnens säkerhet. Tystnaden är pedofilens bästa vän. Nu bryter vi den tystnaden genom att prata om sexuella övergrepp och dessutom lära både barn och vuxna integritet," skriver hon på kampanjens sajt.

Idag utsätts tre barn i varje klass för sexualbrott, och med initiativet Tre ska bli noll är Elaines mål att de ska bli just noll.

– Jag läste någonstans att barn som lär sig integritet har märkbart mindre risk att bli utsatta, och blir de det så ökar chansen att de berättar eftersom de vet rätten till sin kropp, säger hon till mama.nu.

"Många blir hala i frågan om sexualbrott mot barn"

mamabloggaren Elaine Eksvärd med barnen Matheo och Evelyn. Foto: Karl Nordlund Foto: Karl Nordlund

I samband med Tre ska bli noll lanserar Elaine även Förskolebrevet, ett brev med riktlinjer som förskolorna kan följa för att säkra barnens integritet. Tanken är att vi föräldrar ska överlämna brevet till våra barns förskolor.

– Förskolebrevet är också till för att föräldrar på en karta enkelt ska kunna se vilka förskolor som jobbar aktivt för barns integritet.

Skälet till Förskolebrevet är att Elaine har tröttnat på att vara den ständigt tjatande föräldern på föräldraråden.

– Jag ville ta ett större grepp där jag både mobiliserar föräldrar men också samlar sylvassa riktlinjer för förskolorna att följa för att hamna på Förskolekartan. Många blir så hala i frågan om sexualbrott mot barn, det ska inte fungera längre.

Vad kan man som förälder göra för att påverka sin förskola?

– Gå in på Förskolebrevet.se och se om din förskola finns som en blå prick på Förskolekartan. Om den inte gör det så kan du enkelt skicka brevet från sidan.

Vad har du för förväntningar på förskolorna efter att de tagit emot Förskolebrevet?

– Jag älskar förskolor och jag är helt övertygad om att de kommer vara tacksamma för direktiven och dessutom vilja samarbeta i denna fråga. De som jobbar med barn brukar brinna för barnen, därför kommer vi vara ett riktigt bra team.

"Det är förskolans uppgift att hålla barnen trygga"

Hur ska man bemöta en förskolechef som säger att hens förskolor inte behöver jobba mot sexuella övergrepp?

– Du ska presentera statistiken och säga att det inte går att motivera när statistik säger att tre barn i varje klass, i en barngrupp på 30, blir sexuellt utnyttjade. Det betyder rent statistiskt 10 procent av barnen på din förskola. Sedan ska du säga att det är förskolans uppgift att hålla barnen trygga, men då håller inte de uppgiften om de bortser från detta. Sedan tycker jag du ska ta en funderare om du verkligen ska låta dina barn gå på en förskola där sexualbrott mot barn inte är en sak man vill motverka.

Vad är nästa steg efter Förskolebrevet?

– Att hela Förskolekartan ska vara blå av alla förskolor som skrivit under Förskolebrevet. Det ska inte förekomma en enda nyhet där ett barn blivit sexuellt utnyttjat på en förskola i och med att samtlig personal ska ha följt direktiven och respekterar barns integritet. Sedan kommer vi ha den första generationen barn i Sverige som kommer kunna säga och förstå vikten av orden ”stopp min kropp”. Och denna generation kommer vara framtidens makthavare, skapa nya sunda kulturer där allt integritetskränkande tillhör något konstigt från forntiden. Det är min dröm och mitt mål med tre ska bli noll!

mama är givetvis med och stöttar Tre ska bli noll och Förskolebrevet.

– Det är en självklarhet för oss på mama att hjälpa Elaine att driva detta viktiga projekt. Inga barn ska utsättas för sexualbrott och det är vi vuxna som har skyldighet att se till att detta inte händer, såväl i hemmet som på förskolan, säger chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh.