Elaine Eksvärd och sonen Matheo, 4 månader.

Elaine Eksvärd är årets karriärmama 2012

Elaine Eksvärd har envist karvat ut sin egen nisch och gått från stjärnskott till självklar gäst i tv-sofforna. I dag är hon landets mest bokade retorikexpert – och jobbar på med sin nyfödde son på armen. Elaine Eksvärd, du inspirerar oss!

Elaine Eksvärd har kallats in för att analysera allt ifrån amerikanska val till prins Daniels kärlekstal till sin Victoria. Höggravid delade hon scen med Tony Blair och Fredrik Skavlan, ”men det som stack ut mest i sammanhanget var nog att jag är ung kvinna”. Elaine Eksvärd föreläste fram till två dagar före förlossningen och var tillbaka på jobbet när efterlängtade Matheo (som blev till på bröllopsnatten!) var två månader gammal. Ständigt i kulisserna finns hennes make, partner och agent Gustav.– Jag har en man som är fantastisk, men jag tycker det är fel att ge honom beröm bara för att han är närvarande.

Efter tio år i branschen är hon väletablerad och har ett fullbokat föreläsningsschema.– I början fick jag inga jobb, folk visste inte vad de skulle ha en retorikkonsult till. Då startade jag eget och började med ett öppet seminarium om härskartekniker dit jag bjöd kvinnor i chefspositioner som fick ta med sig en man de ville ”lära upp”.

En dag satt en förläggare i publiken och sedan har det som man säger rullat på. Nu har hennes böcker sålt i över 100 000 exemplar. Och karriären har verkligen inte avstannat sedan hon blev mamma tidigare i år. För att hålla igång både amning och jobb har hon suttit på flygplan bredvid kostymkillar och smusslat med bröstpump under skinnjackan.– Vi har inte så mycket föräldraledighet, utan vi är en liten cirkusfamilj som reser och jobbar ihop. Det är inte alla som har chansen att leva så här, vi passar på att göra det fullt ut nu innan vi måste rutas in i nio till fem-vardagen med dagis och skola. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!