Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Paret väntar sin andra son i oktober. Foto: Lovestoriesbysara / Sara Nilsson

Efter motgångarna – Ahnna och Felicia väntar sitt andra barn

Efter misslyckade inseminationer och ett missfall är Louis lillebror snart här. För mama berättar Ahnna Gaberud om graviditeten där hela familjen blev sjuka i covid-19 och om det viktigaste hon lärt sig sedan första barnet: ”Jag har fått äta upp en del saker som jag kunde säga eller tycka innan jag själv blev förälder.”

Hej Ahnna och grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Jag mår överlag bra, men har blivit lite orkeslös och har det lite tufft att gå på grund av foglossning. 

Huga! Hur har vägen till den här graviditeten sett ut?
– Efter att vi fick missfall förra året behövde vi vänta på att kroppen skulle återhämta sig för att vi skulle kunna försöka på nytt. Eftersom vi gör assisterad befruktning i Danmark så var det en hel del som skulle klaffa för att ta sig över bron när Danmark i princip stängde gränserna. Jag har, precis som många andra som behöver hjälp av vården för att bli gravida, behövt göra många steg ensam i och med att partnern inte fått närvara på grund av restriktionerna. Efter misslyckade inseminationer så fick vi vårt plus på stickan i februari 2021.

Åh ❤️ Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Med missfallet i bagaget så började denna graviditet med en del oro och det var svårt att njuta första trimestern. Jag var mycket mer naiv första graviditeten och saknade det lite denna gång. Det är så klart svårare att försöka hitta tillbaka till den naiviteten och lättsamheten när man sedan tidigare vet hur ont det gör att gå igenom en graviditet som inte når i mål. Sedan är det så klart tuffare att få tid för vila när man redan har ett barn där vardagsbestyren måste fortsätta som vanligt.

Snart tvåbarnsmamma! Foto: Privat / Sara Nilsson (Lovestoriesbysara)

Du blev sjuk i covid-19 under graviditeten, berätta?
– I trimester två fick hela familjen covid-19 och jag blev ganska dålig. Några veckor efter att jag blivit frisk så började jag känna mig sämre igen och hade det väldigt jobbigt med andningen, så denna graviditet har verkligen varit mer påfrestande psykiskt och fysiskt.
– Jag har tyvärr fortfarande känningar av covid och det har varit många situationer då jag känt mig riktigt ledsen för att jag inte kunnat njuta av graviditeten, men också för att jag knappt orkat leka med vår fyraåring. Allt i vardagen har blivit lidande och bara en sådan sak som att ta en promenad och leka med Loui har gett stora biverkningar efteråt. 

Usch, vad jobbigt det låter. Vilken är din första tanke varje morgon?
– Jag tror inte jag hinner tänka så mycket innan barnet ska iväg till förskolan, men när jag lämnat honom så brukar jag gå igenom mina mentala listor och se vad jag orkar och känner för att göra idag, nu när jag inte arbetar längre.

Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
– Fanta Lemon.

Felicia, Loui, Ahnna och så förstås ”Fanta Lemon” i magen. Foto: Lovestoriesbysara / Sara Nilsson

Hur stylar du bebisbulan?
– Eftersom jag har arbetat hemifrån sedan mars 2020 så har det varit väldigt lite styling denna graviditet. Jag har mestadels haft leggings och gravidjeans och försökt styla nyllet lite mer i stället. Det har varit viktigt för mig att göra mig i ordning så att jag inte behövt se lika trött ut som jag känt mig vissa dagar. 

Det känner man igen! Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag tänker att jag vill ligga på rygg och om det finns tid så vill jag ha epidural och lustgas. Det fungerade fint förra gången så tänker att jag gärna gör på samma sätt igen. 

Hur tänker du kring amning/flaskmatning?
– Med vårt första barn så körde vi mest på flaska och ersättning. Jag ammade på dagarna och någon gång på natten, men vi delade ganska tidigt på matningen här hemma och kände att vi båda tyckte om den fördelningen. Denna gång tänkte jag testa att amma lite mer i början då min fru kommer sova inne hos Loui den första tiden. Jag ser absolut ingen prestige i amning och vet att ersättning fungerar fint, så vi tar det lite som det kommer. Om jag inte mår bra av amningen så kör vi direkt på ersättning. 

”Jag har lärt mig att jag var en typisk 'perfekt' mamma innan jag fick barn”.

Låter klokt! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Att kunna ta en promenad utan att känna att andningen stryps vartannat steg är nog en av målbilderna jag har, vilket jag tror och hoppas kommer släppa en del när bebis är ute. Sedan längtar jag så klart efter saker i matväg, som vissa ostar. Men främst är det nog ändå att få öva upp lungorna och vara lättare i kroppen.

Hur tänker du kring att vuxenrelationen kan komma att påverkas av ett till barn?
– Jag tror både jag och min fru har ganska realistiska förväntningar då vi har många vänner som också fått sitt andra barn i någorlunda samma ålderspann som vi kommer ha. Vi förstår att det kommer bli tufft, att vardagen kommer vara om möjligt än mer pressad och att vabbandet kommer ske oftare. Men jag tror att vi är ganska bra på att göra vardagen rolig i den bemärkelsen att vi hittar på mycket lekar hemma och är lite ”tokiga” som vår fyraåring skulle beskriva oss. 

På vilket sätt då?
– Det är mycket fart och fläkt och det gör inte så mycket om det kladdas och kommer färg lite här och var. Med den inställningen så blir det lite lättare att överleva ett hem som är långt ifrån perfekt och vi slipper stressa över den biten i alla fall. 

Felicia och Ahnna gifte sig sommaren 2017 och fick Loui strax efter det. Foto: Lovestoriesbysara / Sara Nilsson

Och till sist, vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Oj, allt! Haha. Men framför allt har jag lärt mig att jag var en typisk ”perfekt” mamma innan jag fick barn. Jag har fått äta upp en del saker som jag kunde säga eller tycka innan jag själv blev förälder. Jag vet till exempel nu hur det är att ta den där tågresan med ett barn som skriker nonstop i tre timmar, eller hur svettigt det kan bli i mataffären när man försöker förhandla med en liten envis person som inte riktigt vill samarbeta...

Hehe, been there done that! Något annat du lärt dig?
– Att tid är det mest värdefulla du kan få av vänner och familj. Materiella saker spelar mindre roll, men om någon ringer och frågar om hen ska ta med barnet ut på en promenad eller till lekplatsen så kan det ibland kännas som en spa-vistelse. Eller när man är på besök hos någon och hen säger ”Ta du lite sovmorgon, så tar jag barnet”. Ännu en gång, jag visste inte innan barn att en timme kunde vara så värdefull. 

Ahnna Gaberud

Ålder: 35.

Familj: Frun Felicia, 28, och sonen Loui, 4.

Gör: Logistikkoordinator i Köpenhamn.

Bor: Malmö.

BF: 22 oktober.

Gravidvecka vid intervjun: 37.

Instagram: @ahnnagaberud