Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rebecca Fredriksson väntar en lillasyster till Dylan.
Rebecca Fredriksson väntar en lillasyster till Dylan.
Rebecca Fredriksson väntar en lillasyster till Dylan.
Rebecca Fredriksson väntar en lillasyster till Dylan.

Efter dramatiska förlossningen – Rebecca Fredriksson gravid igen: ”Min revansch”

Hennes första förlossning och den närmsta tiden efter kantades av stor dramatik. Nu väntar influencern Rebecca Fredriksson, 31, sitt andra barn och längtar till förlossningen: ”Denna gång är det min tur. Det är denna gång jag får min revansch!”

Emelie Lindblom Dalén

Hej Rebecca, och grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Åh tack snälla, jag mår bra tack. Full rulle minsann med jobb, husbygge, en livlig Dylan och bebis i magen. 

Det förstår vi! Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Jag berättade först för Henke. Jag gick in på toan medan Henke och Dylan var i vardagsrummet utanför. Sen slog jag in testet i ett litet paket och gav till Dylan som han sen gav till Henke. 

Vad gulligt! Hur skiljer sig den här graviditeten från din förra?
– Jag har mått illa båda mina graviditeter, men den första höll i sig mycket längre och jag spydde mer. Den här graviditeten har jag inte spytt alls, men mått lite illa hela tiden. Som molande illamående, framför allt på kvällarna. Med Dylan var det bara på morgonen. Annars är graviditeterna ganska lika, jag mår bra och gillar verkligen att vara gravid! Den stora skillnaden denna gång är det går så galet snabbt och att man lätt glömmer bort att man är gravid. 

”Man glömmer lätt bort att man är gravid”, säger Rebecca Fredriksson om sin andra graviditet.

Med Dylan hade du cravings efter apelsinjuice, äppeljuice och satsumas. Vad är dina cravings nu?
– Sjukt nog verkar jag inte direkt ha några cravings den här gången? Inte alls som sist. Jag har varit väldigt osugen på mat denna graviditet. Henke blir tokig när vi ska bestämma mat för jag vet aldrig vad jag vill ha eller vad jag är sugen på, haha. 

Var det något du hade saknat med att vara gravid, som känns fint att få uppleva igen?
– Det är nog lugnet, sjukt nog. När jag är gravid så kommer något härligt lugn över mig. Jag har väldigt mycket energi annars och är väl lite hetsig, men jag känner ett helt annat lugn när jag är gravid. Samt magen, jag tycker det är så vackert att vara gravid. Jag kommer ihåg förra graviditeten, jag har aldrig känt mig så vacker som då. Det är verkligen något speciellt att vara gravid.

Jag tycker det är så vackert att vara gravid

Vill du veta könet på bebisen?
– Det vill vi så gärna, vi hade aldrig kunnat vänta till maj. För oss spelar det absolut ingen roll vad det är för kön så klart, men jag tycker det är väldigt roligt att ta reda på. Det känns lite mer verkligt när man får reda på kön. Jag är så glad att vi tog reda på det sist och så glad att vi gjorde det denna gång med. Det blir en liten lillasyster!

https://www.instagram.com/p/CYhGuAdIJuj/

Vem vinner namndebatten – du eller Henrik?
– Sjukt nog hade vi ingen debatt sist, vi var så himla överens och verkar vara det denna gång också. Jag är i chock över hur enkelt det varit för oss. Så kul att vi båda känner samma. Jag har ju hört att det kan bli en hel del heta diskussioner om namn annars .. hehe!

Du har berättat för oss på mama om din tidigare förlossning som blev väldigt dramatisk. Hur tänker du kring den nu?
– Ja det blev den ju verkligen. Det var en väldigt tuff förlossning med mycket dramatik då jag förlorade nästan 1,7 liter blod, fick livmoderinfektion, hög feber och Dylan föddes mer eller mindre livlös med navelsträngen hårt runt sig. Det är blandade känslor, ibland kan jag bli ledsen och känslig när jag tänker på vad vi faktiskt gick igenom. Samtidigt så har det verkligen läkt under tiden. Dagen efter förlossningen tänkte jag ”aldrig igen”. Men bara några veckor senare kunde jag ändå se att jag ville göra det igen, trots det hemska vi varit med om.

LÄS MER: Rebecca Fredrikssons dramatiska förlossning: ”Jag förlorade 1,7 liter blod” 

Hur har du bearbetat upplevelsen?
– Jag tycker vi har bearbetat det bra genom att prata mycket om det. Barnmorskan som förlöste kom även in och kollade läget med oss på BB och uppmuntrade oss att gå och prata med någon. Men det gjorde vi aldrig. Vi har som sagt bearbetat det mycket genom att prata med familj och vänner. Jag har även varit väldigt öppen med det på sociala medier och fått mycket pepp och stöttning där.

Efter en dramatisk första förlossning försöker Rebecca peppa sig själv och tänka positivt. Foto: Privat/Rebecca Fredriksson

Hur tänker du inför förlossningen den här gången?
– Jag försöker precis som sist: bara peppa mig själv och tänka positivt. Mer än så kan jag inte göra, så klart oron och känslorna kan komma ibland och det kanske kommer bli mer när vi närmar oss. Men jag är inte en sådan som oroar mig så mycket i onödan, utan försöker ha en bra inställning och sen ta smällen när den kommer, om den ens kommer. Det är bättre att lägga energin på att göra det bästa av det. Jag tänker ”denna gång är det min tur. Det är denna gång jag får min revansch!”

Kommer du förbereda dig på något nytt eller annat sätt?
– Min barnmorska har skrivit journalen till mig som jag sedan ska läsa tillsammans med en läkare där vi tillsammans ska gå igenom förlossning samt göra allt i vår makt för att det inte ska bli som sist. Men som barnmorskan som förlöste mig sa, ingen förlossning är som den första. Dylan har ju banat väg för lillasyster, så nu hoppas vi och ser fram emot en revansch som sagt!

Under din första förlossning pågick pandemin, och det gör den fortfarande. Märker du någon skillnad nu mot då?
– Det känns som ett skämt! Dylan kom precis mitt i pandemin när den var som värst. Det var så jobbigt och aldrig trodde väl jag då att jag skulle få ett till barn i en pandemi. Jag sa till och med till mig själv: ”vad skönt om vi får barn igen, då kommer det ju inte vara i en pandemi.” Men joho då, snart två år senare och det är pandemi fortfarande. Så sorgligt! 

– Men det som har varit så skönt och som jag är så lycklig för är att Henrik har fått vara med på precis allt. Alla träffar, ultraljud, förlossning och BB. Jag lider med dem som inte får ha med sin partner. Det är fruktansvärt, så ska det inte behöva vara. Förhoppningsvis har läget lättat lite och blivit bättre i maj, när vi ska ha barn. 

Joho då, två år senare och det är pandemi fortfarande

Vad kommer du packa i BB-väskan när det blir dags?
– Jag kommer satsa på ett härligt mysset, vattenflaska, tofflor, tofs & massor härlig snacks. Till bebis tänker jag 1-2 ombyten, babyskydd, mössa & babynest. Gud vad mysigt att vi ska få packa en BB-väska igen! Det är verkligen något speciellt. 

Vad är det bästa med att vara mamma?
– Det allra bästa med att vara mamma är helt klart kärleken. Jag trodde på riktigt inte man kunde älska någon så här mycket. Det är så häftigt! Och att se världen ur sitt barns ögon, Dylan har lärt mig så mycket. 

https://www.instagram.com/p/CVmb1WpM3nz/?hidecaption=true

Och vad är det mest utmanande?  
– Det ständigt dåliga samvetet, att man inte räcker till och att man vill så mycket. Det är en tuff uppgift att vara mamma, att ha någon man älskar och bryr sig så mycket om leder till en hel del oro. Man vill ju skydda sina barn från allt! Men jag försöker att inte vara för hård mot mig själv. Jag vet att jag är en bra mamma och gör mitt absolut yttersta för Dylan, och det är okej att inte räcka till ibland. 

Jag vet att jag är en bra mamma

Hur tror du att Dylan kommer bli som storebror?
– Åh, han kommer bli världens bästa storebror och skydda henne genom livet. Samtidigt som jag tror att han kommer bli lite avis och ha det lite tufft med att inte få all uppmärksamhet jämt. Han är minst sagt aktiv och kräver mycket, då han har väldigt mycket energi. Men tror det kommer bli så himla bra för honom att få ett syskon. Vilken gåva! Blir helt gråtig när jag tänker på deras första möte.

Vad ser du mest fram emot under 2022?
– Vi är ju som sagt mitt uppe i ett husbygge! Vi har byggt ett helt nytt hus som sitter ihop med vårt gamla. Vi har fått godkänt på nedre plan men ser nu fram emot att få hela övervåningen klar, så att vi kan sova där, barnen kan få sina rum och vi kan börja leva och skapa minnen där helt enkelt. Vi har ju bott i ett litet hus på bara 60 kvm och nu blir det närmare 200 kvm så det blir en stor skillnad. Men det vi ser fram emot mest är ju så klart att lillasyster kommer till världen!

Rebecca Fredriksson

Ålder: 31.

Familj: Henrik, Dylan, blir 2 år i april, och lillasyster i magen

Gör: Entreprenör, inredningsstylist  och content creator. 

Bor: Norrköping

Instagram: @rebfre

BF: 22/5

Gravidvecka vid intervjun: Vecka 22 (21+2)

LÄS ÄVEN: Maxine Nordlindh hyllar mammamagen: ”Nu har kroppen en funktion”
LÄS ÄVEN:
Vilka kändisar väntar barn just nu? Läs intervjuer med gravida stjärnor