KD:s partiledare Ebba Busch Thor är mamma till Birger och Elise. Foto: Karl Nordlund / BMB

Ebba Busch Thor: ”Det behövs en mamma-revolution inom politiken!”

mama har pratat med Sveriges tyngsta makthavar-mamas för att höra om deras viktigaste mammafrågor inför valet. Ebba Busch Thor har hunnit få två barn sedan hon blev partiledare för Kristdemokraterna. Hon brinner för en trygg förlossningsvård och en fri föräldraförsäkring.

Foto: Karl Nordlund

Viktigaste valfrågan för mammor 2018

Förlossningsvården är den viktigaste valfrågan för svenska mammor, visar mamas stora läsarundersökning 2018. Därför frågar vi fyra maktmamas hur de vill ge oss en tryggare vård om de vinner valet – och vilka mammafrågor de själva brinner för.

Vilken mammafråga är viktigast just nu?
– Förlossningsvården. I dag är den anpassad efter landstingen, men jag tycker inte att besluten ska hamna hos lokala politiker som behöver spara pengar. Jag tycker att staten ska ta ansvaret för att alla mammor i Sverige ska ha samma förutsättningar, bland annat att man ska ha rätt till en närvarande barnmorska under hela förlossningen och en strategi för förlossningsskador, säger tvåbarnsmamman Ebba Busch Thor, 31.

– Men en lika viktig fråga är de urusla förutsättningarna svenska mammor har för ett balanserat privat- och arbetsliv. Det här är en hjärtefråga! Jag tycker att det behövs en mamma-revolution inom politiken, eftersom mamma-perspektivet saknas i den politiska debatten. Ofta pratar man om jämställdhet och arbetsmarknad som skilda områden, men jag tycker att man måste se till alla delar i livet för att samhället ska bli mer familjevänligt.

Läs också: Ebba Busch Thor om kejsarsnittet: ”Jag kände mig väldigt utlämnad”

Vad är de största problemet, tycker du?
– Att mammor mår dåligt! Det är inga nyheter att många mammor jobbar heltid samtidigt som de tar det största ansvaret hemma. Vi ser att fler mammor än pappor är sjukskrivna och efter andra barnet fördubblas sjukskrivningarna för mammor – så kan vi inte ha det.

Vad är lösningen, enligt dig?
– En mer familjevänlig arbetsmarknad. Branscher där det jobbar många kvinnor, som vård, skola och omsorg, måste få högre löner och bättre arbetsvillkor. Och föräldraförsäkringen borde vara helt flexibel så att föräldrarna ska kunna dela upp dagarna som de vill.

Ebba Busch Thor

Ålder: 31.

Familj: Maken Niklas, 32, och Birger, 3, och Elise, 1.

Bor: I Stockholm.

Gör: Partiledare för Kristdemokraterna. 

Hittills har mammorna tagit de flesta dagarna, hur ser du på det?
– Vi vill se att fler pappor är hemma längre med sina barn, det vinner alla på. Men beslutet måste föräldrarna ta själva utifrån den livssituation de befinner sig i. Samtidigt tycker inte jag att fokus ska ligga på föräldraledigheten, som är en relativt kort tid, och en investering i barnen och föräldrarollen. Sedan ska man ju jobba hela livet, och det är på arbetsmarknaden de riktigt stora utmaningarna finns.

Hur får du själv ihop det?
– Jag får inte alltid ihop det. Jag kraschade sista året på gymnasiet. Men där och då begravde jag perfektionisten i mig och försöker sedan dess inte ge sken av att allting är så enkelt. I dag behöver det inte vara perfekt, men det måste vara bra. 

Du har fått två barn under tiden som partiledare, hur funkar det?
– Jag hoppas att det är inspirerande att jag vågade bli partiledare och samtidigt satsa på mammalivet. Jag började jobba deltid när Elise var tre veckor gammal och hade då med henne till jobbet ibland. Jag kände mig tryggare i mammarollen efter det andra barnet och upplevde inte samma stress om hon började gråta på ett viktigt möte. Om jag hade haft ett annat jobb, som inte var ett ”life calling”, hade jag aldrig gått tillbaka så tidigt. 

– Det har inte alltid varit roligt. Ibland har jag undrat om det har varit värt det. Men jag tycker att möjligheten att arbeta ska finnas. Vi löste det så att min man, som var fotbollsproffs, var föräldraledig på deltid och barnens mormor har också klivit in.

Ebbas mama-löften inför valet: 

2,5 miljarder till förlossningsvården de närmaste tre åren. Plats för 5 000 fler förlossningar och fler platser på patienthotell i glesbygd. 

Tak för gruppstorlekarna i förskolan. 

Helt flexibel föräldraförsäkring. 

Stärka barnfamiljers ekonomi med jobbskatteavdrag till föräldrar. Ökad hjälp till utsatta familjer.

Läs även Annie Lööfs (C), Annika Strandhälls (S) och Karolina Skogs (MP) löften inför valet! 

Foto: Karl Nordlund
Styling: Malin Rudén
Makeup: Sarah Grundén