Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Johanna Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, väntar sitt första barn i oktober.Johanna Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, väntar sitt första barn i oktober.Johanna Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, väntar sitt första barn i oktober.
Johanna Jansson, mer känd under artistnamnet Dotter, väntar sitt första barn i oktober. Foto: Privat/Pressbild

Artisten Dotter om gravidavslöjandet för miljonpublik

När artisten Dotter skulle dela ut Sveriges poäng till bidragen i Eurovision song contest delade hon även med sig av nyheten att hon väntar barn! I en intervju med mama berättar hon om tv-kuppen, som inte ens SVT kände till innan, och hur lycklig hon är över att vara gravid. 

Hej Dotter! Hur mår du?
– Jag mår hur bra som helst! Jag var på en lycklig plats i livet innan jag blev gravid, men jag måste nog säga att jag är ännu lyckligare nu. Jag känner mig väldigt harmonisk och lugn, även fysiskt så har min hud förbättras, mitt hår växer snabbare, och jag är, tro det eller ej, mycket piggare! Allt är bättre! Jag kanske alltid borde vara gravid!

Johanna Maria Jansson

Ålder: 35.

Familj: Sambo med min fästman Dino Medanhodzic. 

Gör: Jobbar som artist under namnet Dotter och låtskrivare. 

Bor: Södra Stockholm.

Aktuell: Singeln ”Only Good Die Young” släpps 17:e juni.

BF: 13 oktober 

Gravidvecka vid intervjun: 25.

Haha wow – grattis! Vem var den första du berättade om graviditeten för och hur gick det till?
– Dino! Jag gjorde testet tidigt på morgonen och var väldigt chockad, för det gick väldigt snabbt från att vi började försöka skaffa barn. Jag gick in sovrummet och tittade på honom superförvirrad och han hoppade upp ur sängen och ropade ”Är du gravid?!” Han förstod bara på mitt ansiktsuttryck att något speciellt hänt, fastän han inte ens visste att jag skulle göra testet just då.

Allt är bättre som gravid! tycker Dotter.Allt är bättre som gravid! tycker Dotter.Allt är bättre som gravid! tycker Dotter.
Allt är bättre som gravid! tycker Dotter. Foto: Privat/Dotter

Du berättade om graviditeten i Eurovision när du delade ut Sveriges poäng! Berätta om det!
– Ja, haha, det var en galen idé som jag först skojade med Dino, men han var inte så förtjust i idén från början. Sen hängde vi ett litet kompisgäng och Andreas Wijk, som är min elvamänning, kläckte idén att jag skulle ha på mig en ”Gravid t-shirt” som Carola hade en gång när hon skulle hålla tal, fast hon hade en ”Ledig t-shirt”. 

– Men jag ville inte vara så tydlig, så jag berättade att jag kunde säga ”It’s me Dotter with my Little tot”. Jag körde på den idén! 

Så kul ju! Hur var det? Var du nervös?
– Det var väldigt kul! Jag blir inte nervös av mig så jag var bara vädligt taggad! Jag hade inte avslöjat för SVT ens, så jag fick öva den lilla extra meningen utanför själva tv-repetionen. Vi var i en tv-studio med sex personer och när jag precis hade avslöjat det så var det ingen som sa något, så jag tänkte att det kanske inte framgick att jag är gravid.. 

– Men när jag kom ut till Dino ropade han att hans mobil höll på att explodera av alla grattis-hälsningar. Då förstod jag att alla hade fattat det. Det var superkul och skönt att säga det så offentligt för då behöver jag inte berätta för alla. De visste redan! 

Dotter delade ut Sveriges poäng i Eurovison – och avslöjade graviditeten för hela världen.Dotter delade ut Sveriges poäng i Eurovison – och avslöjade graviditeten för hela världen.Dotter delade ut Sveriges poäng i Eurovison – och avslöjade graviditeten för hela världen.
Dotter delade ut Sveriges poäng i Eurovison – och avslöjade graviditeten för hela världen. Foto: SVT

Vad har du fått för respons efteråt?
– Jag har fått så underbart fin respons, så det blev lyckat! Jag tyckte att det var kul att göra nåt lite busigt när man får äran att ge Sveriges röster i Eurovision!

Och på Instagram skrev du ”i oktober kommer en liten tot” – gulligt!
– Tack hihi, den lilla toten har ju redan en låt skriven till sig innan den ens fanns så det är kul att spela lite på det. 

https://www.instagram.com/p/CdlSWeEM5S3/?hidecaption=true

Varifrån kommer ditt artistnamn Dotter?
– Jag och Dino startade mitt projekt tillsammans, vi skriver alla låtar ihop och i början ville jag ha ett artistnamn som kändes jordnära för jag hade precis blivit vegan och texterna handlade mycket om livet och jorden. Då letade Dino bland en lista på gamla svenska namn och pekade på namnet Dotter. Jag tyckte det va klockrent! 

Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Jag vill inte ge upp något utan man får helt enkelt omprioritera och hjälpas åt. Både jag och Dino värdesätter våra karriärer högt och vi vill göra allt för att båda ska få hålla på med det vi älskar och samtidigt kunna vara mamma- och pappalediga, för barnet kommer ju såklart vara vårt huvudfokus.

– Det som är bra är att vi har vår studio hemma och vi tillbringar mycket tid där tillsammans när vi inte spelar. Jag tror det finns lösningar på allt och jag har en positiv inställning, samtidigt förstår jag att det kommer vara mer krävande att bli mamma än vad jag någonsin kan föreställa mig. Det jag i första hand kommer dra ner på är mitt låtskrivande till andra artister, men jag kommer definitivt fortsätta spela live och släppa min egen musik.

Vill du veta könet på bebisen?
– Ja, det har vi tagit reda på, hihi, jag är alldeles för nyfiken av mig och kunde inte vänta! 

Dotter med sin ”Little Tot” i magen.Dotter med sin ”Little Tot” i magen.Dotter med sin ”Little Tot” i magen.
Dotter med sin ”Little Tot” i magen. Foto: Privat/Dotter

Vilken är din första tanke varje morgon?
– Om bebis sparkar! Och att jag är så lycklig att vara gravid! Men jag vaknar också med en viss rädsla över hur jag har legat under natten, man är rädd att man kan ha hamnat fel. Jag har en jättebra mammakudde och jag försöker ligga på vänster sida men ibland vaknar man på rygg eller höger sida och det gör en lite orolig. 

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Åh haha! Vi har diskuterat namn på våra framtida barn i sååå många år! Jag har ju ett favoritnamn som ingen heter i Sverige som jag jättegärna vill döpa barnet till.. men vi är inte helt överens där. Men vi har två-tre namn som vi båda gillar. Vi älskar unisex namn! Men vi får se när barnet föds vad det ser ut som att hen är för någon.

Little Tot handlar om hur vi är som människor – egoistiska

Din låt ”Little tot” handlar om att skapa en hållbar framtid för våra barn. Vill du utveckla?
– Ja, så som vi lever nu kommer nog inte jorden räcka till så många generationer till så vi kommer behöva förändras och bli mer hållbara och spara på naturen. Men låten handlar också om hur vi är som människor, vi är egoistiska varelser. Man har en förhoppning att dagens barn kommer växa upp och förändra allt men det hänger såklart väldigt mycket på oss som är vuxna nu. Vi är deras förebilder.

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Min första förlossning vill jag göra på ett så säkert sjukhus som möjligt som har all teknik för alla former av komplikationer som kan uppstå när man föder. Jag vill känna mig trygg. Jag är inte alls rädd för att föda men det känns skönt att veta att all hjälp finns på plats om något skulle hända mig eller barnet. Men sen hade det varit spännande att föda i vatten, det känns väldigt naturligt så det kanske jag vill göra med nästa bebis om eller när det blir fler.

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Hehe, typ allt. Jag älskar ju inredning så jag håller på och gör fint med bebismöbler och detaljer i trä, rotting och makramé. Har också köpt kläder, mycket second hand för det är bättre för miljön och de växer ju så snabbt ur så kläderna man köper är ofta i bra skick, ibland helt oanvända.

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Åh allt! Gosa, kramas och sjunga för den och gå på promenader i naturen. Umgås med den med vänner och familj!

LÄS ÄVEN:
Camilla Hamid: ”Jag vill ge mina döttrar den barndom jag inte fick”
LÄS ÄVEN:
Lyra Ekström Lindbäck: Varför är alla gravidkläder så fula?