Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Skådespelaren Dilan Gwyn har blivit mamma till en liten tjej. Foto: PRIVAT

Dilan Gwyn om livet med en nyfödd: ”Magiskt och utmanande”

Vi har sett skådespelaren Dilan Gwyn i tv-serierna ”Två systrar” och ”Älska mig”.  Nu spelar hon in årets julkalender i SVT – och har också blivit mamma, till en dotter.

För mama berättar hon om det nya livet med lilla Eira Aurora, den tuffa förlossningen och hur det är att jobba samtidigt som man har en nyfödd.

– Det är magiskt och utmanande. Det varvas mellan att kännas både surrealistisk och helt fullkomligt naturligt. 

Thérèse Bilby

Grattis till dottern Dilan! Hur mår du just nu?
Tack! Jag mår bra! Lycklig men otroligt trött!

Vad heter hon, och hur kom ni på namnet?
– Eira Aurora. Vi ville hitta ett tilltalsnamn från nordisk mytologi. Gudinnorna har sådan stor pondus och jämlikhet i asatron, så vi blev inspirerade av det.

Så fint! Hur tycker du livet med bebisen är – har ni landat i allt det nya?
– Livet med en nyfödd är magiskt och utmanande. Det varvas mellan att kännas både surrealistisk och helt fullkomligt naturligt. Vi har definitivt hunnit landa i det nu men ordentliga rutiner kommer nog att ta ett tag till.

Eira Aurora har hunnit bli två månader: ”Det varvas mellan att kännas både surrealistisk och helt fullkomligt naturligt”, berättar skådespelaren Dilan Gwyn. Foto: PRIVAT

När och hur startade förlossningen och blev den som du tänkt dig?
– Det blev inte riktigt som jag hade tänkt. Hon var väldigt bekväm där inne. Gick över tiden, till 42+0 vilket är det rekommenderade max i Stockholm. Så jag var tvungen att bli igångsatt med allt vad det innebär. Allt som jag helst inte ville göra, som jag hade skrivit i förlossningsbrevet, var jag tvungen att göra. Men samtidigt gick det bra i slutändan. Jag hade en sådan tur med all personal på Karolinska, de var så otroligt kompetenta och stöttande. Blir tårögd när jag tänker på hur de hjälpte mig genom det hela. 

Hur tacklade du värkarna?
– Hade förberett mig så gott jag kunde. Profylax, hypnobirthing, akupressur, meditation, andningsövningar, aurorasamtal, läst ”Föda Utan Rädsla”… allt du kan tänka dig. Hade även ett möte med en doula innan, Anneli Lundblad. Jag behövde det eftersom jag hade förlossningsrädsla så jag ville gå in i det hela så förberedd som möjligt. Men efter att de hade tagit hål på fosterhinnorna så gick allt ganska snabbt. Kunde hantera värkarna väl till en början men hamnade sedan i en ”värkstorm” och det kändes som att jag inte fick några pauser mellan värkarna. Så det fick bli epidural. De kunde inte ens göra en undersökning på mig eftersom jag hade så ont och som sagt nästan utan några pauser. När epiduralen hade börjat verka och de kunde kolla mig så visade sig att jag var öppen 10 centimeter, och det hade gått väldigt snabbt från sista undersökningen. Så inte konstigt att jag hade så ont!

Så tufft! Vad blev du mest överraskad av?
– Att krysta med epidural är ju inte alls samma sak som att krysta utan. Det är en helt annan process visade det sig. Fick träna på att krysta med barnmorskan, det var mycket mer en mental process än annars… tror jag i alla fall, jag har ju inget att jämföra med i och för sig. Man var tvungen att jobba med andningen på ett annat sätt än vad jag hade läst mig till vid krystarbete utan ”epi”. Man skulle hålla andan och trycka, vilket var lite motsatsen till vad jag hade läst vad det gällde andningen annars. Men den absolut sista krystningen, när jag skulle få ut henne, kunde jag använda mig mer av alla ”verktyg” och förberedelser som lett mig upp till den stunden.

”Hon kändes så perfekt och så otroligt välkommen”, berättar Dilan om första mötet med sin dotter. Foto: PRIVAT

Hur var det för din partner Emil?
– Emil var otroligt peppad på att träffa sin dotter! Vi hade förberett oss mycket tillsammans så han var så redo man kunde bli. Han var verkligen det bästa stödet jag kunde önskat mig. 

Hur var första mötet med bebisen?
– Jag kände mig nog mest lättad. Att dessa 9,5 långa månaderna var klara, att förlossningen som jag hade bävat inför, och som dessutom varit tuff, var klar och att hon äntligen var där i mina armar. Hon kändes så perfekt och så otroligt välkommen.

Hur länge stannade ni på BB?
– Två dagar nästan. Det är lite blandade känslor där. Man vill få hjälp och stöd efter förlossningen, det fick vi inte så mycket tyvärr utan var kvar mest för efterkontroll, men samtidigt vill man ju bara hem till sin egen säng.

Dilan och maken Emil ville ge sin dotter ett fornnordiskt namn. Det blev Eira Aurora. Foto: PRIVAT

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Hon kom till världen exakt 03:00 och jag tror att Emil uppdaterade familjen strax därefter. Våra kompisar fick veta några dagar senare. I övrigt var det ett Instagram-inlägg som fick ”outa” det hela för resten.

Vem var er första besökare?
– Min mamma ringde på dörren 20 min efter att vi kommit hem från BB. Jag visste inte ens om att hon var på väg hem till oss. Men tur att hon kom! Vi var så trötta, tanken på att fixa middag fanns ju inte ens. Hon har varit ett stort stöd. I övrigt har vi undvikit besökare och isolerat oss ganska mycket nu så här nu i början. Har precis nyligen lite försiktigt börja träffa folk igen.

På pressträffen för tv-serien ”Två systrar”. Amanda Schulman, Julia Ragnarsson, Dilan Gwyn och Hannah Widell. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du och Hannah Widell som du jobbade med i ”Två systrar” fick barn nästan samtidigt. Hon har ju flera barn sedan tidigare, har hon gett dig några bra mamma-råd?
– Ja det var lite kul att vi var gravida samtidigt! Men nej vi har inte pratat sedan våra respektive förlossningar. Men jag hade intervjuer tillsammans med Amanda under presstiden för ”Två Systrar” och hon delade med sig av sina råd inför förlossningen.

 När du ser tillbaka på graviditeten, vad var det jobbigaste?
– Det svåraste var nog den där första trimestern eftersom mitt illamående var så extremt och ihållande. Egentligen var alla andra krämpor därefter ingenting i jämförelse. Så fort jag tyckte något var tufft så tänkte jag alltid ”det är i alla fall inte det där hemska illamåendet”.

Jag förstår det! Är det något du saknar med att vara gravid?
– Nej inget alls, haha! Jag tyckte att det var kämpigt att vara gravid.

Hur ser dina planer ut, kommer du vara mammaledig länge eller har du några nya roller på gång redan?
– Lite mer vila skulle nog ha varit bra men jag jobbar redan på ett nytt projekt, började när Eira bara var 4 veckor gammal, skrattar Dilan.
– Projektet är ”Julkalendern”. Så ni kommer att se mig som Drottning Lovisa i ”Kronprinsen som försvann” i jul!

Dilan Gwyn

Ålder: 34.

Familj: Maken Emil och dottern Eira Aurora. 

Gör: Skådespelare.

Bor: Stockholm. 

LÄS OCKSÅ: Gravida Dilan Gwyn: ”Fram till vecka 14 spydde jag konstant”  

LÄS OCKSÅ: Angelicas dotter Dahlia har ovanligt syndrom: ”Jag ska ägna mitt liv åt att kriga för henne”

Gravid? Grattis! Signa upp dig på mamas gravidnyhetsbrev här