"De två första månaderna var värst"

"De två första månaderna var värst"

De har haft drömkropparna, drömkarriären ... sen kom barnen. Ja, även toppmodeller blir livspusslande mammor. "Nu är min son kaptenen på båten" säger Eva Herzigová.
Anna Björkman

EVA HERZIGOVA

Ålder: 35.
Familj: Sonen George, tio månader, sambon Gregorio Marsiaj, 30.
Bor: London, ”Vi älskar att bo där, det finns så många parker och så stort utbud för barn”.
Favoritdesigners: Karl Lagerfeld för Chanel, Balenciaga, Marc Jacobs, Anna Sui, Yves Saint Laurent.
Jag älskar H&M och Topshop. Man kan få en massa fina, trendiga kläder utan att lägga ut en förmögenhet och sen lägga till någon designer-detalj, kanske en snygg väska eller ett par fantastiska skor, jag gillar att göra det!”
 

mama nr 8 2008

Det var kurvorna som gjorde det, när tjeckiska Eva Herzigová, 35, slog igenom 1994 som bh-företaget Wonderbras posterflicka. Trafiken stockade sig under affischen där Herzigová tittade ned i sin generösa urringning, omfamnad av svart spets, och utbrast (i rubriken) "Hello boys!". 

Redan då var hon, sedan sexiga kampanjer för klädmärket Guess? (som alltid föredrar en fyllig blondin), förvisso "en förnamnsmodell". Sa man "Eva" - liksom "Cindy" (Crawford), "Naomi" (Campbell), "Christy" (Turlington) och "Linda" (Evangelista) - var det ingen tvekan om att modellen var fröken Herzigová, hon utsågs rentav med jämna mellanrum till "90-talets Marilyn Monroe".

Efter en ganska tragisk neddykningi anorexia (vi ska återkomma till det), har 1.79 meter långa Eva idag fått tillbaka formerna och är - för att använda en klyscha men Herzigová verkar uppriktigt - lyckligare än någonsin med sin lilla familj, sonen George, tio månader, och sambon, stenrike italienske entreprenören Gregorio Marsiaj, de träffades efter att Evas plan till New York blivit fast i Italien för sju år sen.

Till skillnad från sin äldre kompis, racerbossen Flavio Briatore som har Leni med Heidi Klum men vars make Seal tagit över vårdnaden om dottern, är 30-årige Marsiaj en mer närvarande pappa.

När Eva var höggravid (i skyhöga klackar och Valentino­klänning) plåtades de på röda mattan och Marsiaj la handen på Evas mage och sa: ”Jag vill vara här för Eva och vårt barn, jag är här för att stötta henne”. Engagemanget fortsätter efter födseln, försäkrar Herzigová.

Att vänta barn var också rena drömmen, ­enligt Eva.
– Jag hade verkligen tur, den bästa graviditeten någonsin och jag mådde inte illa. Jag hade ett stort leende på läpparna från första dagen till den sista. Jag svällde inte upp och ska jag vara ärlig skulle jag kunna vara gravid tio år till och verkligen älska det!

Aptiten strömmade till och matlusten har hållit i sig, säger Eva, som för fem år sedan chockade omvärlden med att plötsligt banta sin tidigare wawawoom-kropp till en hålögd skelettvariant av dess forna frodiga jag. Inte ens supermodellen Herzigová fick nåd under modevärldens stenhårda viktkrav och mycket riktigt, Vogues legendariska chefredaktör Anna Wintour fastslog att Herzigová såg fantastisk ut och bokade henne genast till ett jobb. Men i dag har Eva sansat sig.
– Jag älskar att äta massor av god mat. När jag var gravid åt jag så många olika sorters mat och fick väldig craving på sötsaker, jag var tvungen att ha dessert efter varje måltid. Jag har aldrig varit så sugen på sött förut, så det var en stor förändring.

Emellertid verkade Herzigová väldigt smal bara sju veckor efter förlossningen, men hon säger att ”jag inte tänkt så mycket på det”.
– Jag ville inte gå tillbaka till min gamla vikt på en gång. Jag gick upp 15 eller 16 kilo när jag var gravid, men gick ned tio kilo efter jag fött. Jag har behållit fem kilo – de flesta verkar ligga i mina bröst! Jag skulle gärna behålla vikten där. När jag ammade försökte jag äta fet mat för jag tror det är bra för mjölken, och jag har inte ens haft tid att motionera än. Förlossningen, ja, den gick bra – den med!
– Det var faktiskt det sista jag oroade mig över, säger Herzigová. Jag såg så fram mot att föda! När jag var gravid sov George (i magen) när jag sov, så vi var så synkade. När jag födde ville jag vara med om varje sekund av förlossningen så jag försökte ett bra tag utan bedövning, men till slut tog jag epiduralen.

Första sex veckorna var Eva ”rätt utmattad”.
– Hela mitt schema kretsade kring George! Jag försökte lära mig hans sovmönster och det blev jag väldigt trött av. Men det gick bättre för varje dag och sen började George äta på regelbundna tider. Jag sov när han sov. Oftast somnade han efter jag hade ammat och som tur var sov han på natten, så då fick jag vila lite mer. 

Hon ger Georges mormor, Eva senior, rätt som förutspådde att den lille blåögde arvingens ankomst skulle ”vända upp och ned på hela världen” för mamma modellen.
– Och det har han verkligen gjort! Första två månaderna var värst. Innan jag fick George talade massa människor om för mig vad jag skulle och inte skulle göra, men jag tycker det är viktigt att inse att varje bebis är annorlunda och att man måste vara där mentalt med sitt barn.

Numera längtar Herzigová dock ”ihjäl mig efter en nanny”.
– Jag har hittills stått emot det och insisterat på att inte ha någon utomstående som hjälper till och ville göra allting själv, men jag och George fick redan tidigt ett nära band. Jag vet vad han behöver och vill ha och jag har kommit till en punkt där jag verkligen skulle vilja ha lite extra hjälp – vi får se!

För all del, om hon inte känner för det behöver Eva inte lyfta ett välmanikyrerat finger under resten av sitt liv, Herzigová sägs ha tjänat ihop uppåt 260 miljoner kronor sedan hon upptäcktes som 16-åring. 

Men Eva är inte den sorten som slår sig till ro.
– Jag är väldigt ambitiös. När jag var yngre var jag alltid bäst på allt jag gillade att göra, och jag vill fortfarande göra mer, bli bättre, jag bara fortsätter höja ribban, säger Herzigová, som tänkt sig fortsätta karriären som filmstjärna.
– Man kan inte vara fotomodell när man är 60, men man kan definitivt vara skådespelerska, är hennes filosofi.

Eva har bland annat spelat mot franska storstjärnan Gerard Depardieu och för ett par år sedan i designern Karl Lagerfelds svartvita film ”Room service”.
– Hon är vacker, blond, strålande och utstrålar en bekymmerslöshet som är ovanlig i dag, förklarade store Karl sitt rollval.

För ett tag sedan gjorde Eva audition för
senaste ”Rosa pantern”-filmen och dessutom reklam för ett lyxigt klockmärke.
– Jag är van att jobba, jag har gjort det sedan jag var ung och kan inte bara plötsligt byta om och bli hemmafru.

Därmed har Eva Herzigová fått erfara krånglet med det i Sverige så populära uttrycket ”livspusslet”.

 


– Jag trodde alltid att jag skulle bli en mamma vars barn skulle anpassa sig till mitt liv, säger hon.

 


– George är kaptenen nu som styr båten. Jag kan inte sova när jag vill eller svara i telefonen varje gång det ringer, eftersom George är min prioritet och hans behov kommer först.