Dani Pavlicas son Lyon föddes stilla den 22 februari. Foto: Privat/Emily Dahl

Dani Pavlica: ”Jag hade bytt allt i livet mot att bara få höra hans lilla skrik”

Det har gått snart fyra veckor sedan sonen Lyon oväntat dog i magen i vecka 34. I en intervju med Spädbarnsfonden berättar influencern Danijela ”Dani” Pavlica nu med egna ord om den totala chocken, sorgen och stöttningen från andra föräldrar.

Äldsta barnet Vienna hade hunnit bli 1,5 när influencern Danijela ”Dani” Pavlica och sambon Babak gick ut med nyheten att de väntade ett syskon.

– Vienna var så klart den första som fick veta! Hon är fortfarande väldigt liten och förstår nog inte så mycket, men hon vet att bebisen är i magen och pekar på magen om man frågar var bebisen är, berättade Dani för mama.

Dani med dottern Vienna. Foto: EMILY DAHL

Viennas syskon var beräknat till april och hela familjen gladde sig åt det kommande nytillskottet. När Dani i slutet av graviditeten märkte att barnet i magen gick från väldigt aktivt till att röra sig mycket mindre blev hon först inte speciellt orolig. Hon hade nyss varit på ultraljud där allt såg bra ut – och barnmorskan hade nämnt att barnet får mindre plats att röra sig desto längre in i graviditeten man kommer. 

Men så en dag i vecka 34 gick det från lugnt – till helt stilla i magen. Dani ringde till förlossningen och fick komma in på en extra kontroll.

– Väl på plats kunde dom ganska så snabbt konstatera att dom inte hittade något hjärtljud på våran son. Det kom som en chock och jag tror inte riktigt att jag förstod beskedet de gav mig. Allt var bara väldigt, väldigt chockartat och jag var som i en dimma, berättar Dani i en intervju med Spädbarnsfonden.

”Att få veta att jag inte är ensam om detta hjälper mig så otroligt mycket”

Dani och Babak fick åka hem och redan dagen efter blev Dani igångsatt. Förlossningen tog 13 timmar och Dani var orolig för hon skulle reagera när hon fick se honom. Den 22 februari klockan 23.35 föddes sonen Lyon stilla.

– Det var den finaste förlossning jag varit med om. Jag vet att jag var fullt medveten om att han inte var vid liv men någonstans innerst inne så hoppades jag in i det sista att han skulle vakna. Jag hade bytt allt i livet mot att bara få höra hans lilla skrik! Snälla bara en gång tänkte jag. Han sover bara. Snart så vaknar han och är med oss, berättar hon.

Dani, Babak och Lyon. Foto: Privat

Sedan händelsen har Danis eget mående pendlat, berättar hon för Spädbarnsfonden. Vissa dagar är hon pigg och glad men så kommer dagar då hon mår sämre och inte orkar någonting. På Instagram har hon berättat att hon försöker leva på så vanligt som möjligt, både för sin egen skull då hon mår bättre av det – men främst för dottern Vienna.

”Jag vill inte att hon ska gå drabbad i detta när hon är så liten. Vill inte att hon ska känna våran sorg eller se mamma, pappa och närstående ledsna. Så för hennes skull så måste vi se allt från den ljusa sidan”.

Nära och kära har stöttat upp för familjen och sedan Dani berättade vad som hänt i sociala medier har hon även fått stöd av personer hon inte känner som varit med om liknande händelser. Nyligen startade Dani en insamling till förmån för Spädbarnsfonden för att inte fler familjer ska behöva ta farväl av sina barn.

– Att få veta att jag inte är ensam om detta hjälper mig så otroligt mycket. Är det något jag lärt mig av allt detta så är det att man bara har ett liv så ta vara på det så gott ni kan och var snälla mot er själva och andra. Sorgen man går igenom är något man aldrig kommer att bli av med! Den kommer för alltid att finnas där men däremot kommer man lära sig att leva med den.

Om Spädbarnsfonden:

Spädbarnsfonden är en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. De verkar genom forskning och informationsspridning för att minska antalet barn som dör. Visionen är att inget spädbarn ska dö av förhållanden som kan upptäckas och där medicinsk kunskap för åtgärd finns tillgänglig. Stödgrupper i de lokala distrikten ordnar olika aktiviteter, samtalsgrupper och träffar. Dessutom delar Spädbarnsfonden ut minnespåsar till förlossningsavdelningar och sjukhus runt om i Sverige.