Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ebba von Sydow, Kenza, Nikki Amini och Julia Bergman ger sin syn på corona-viruset. Foto: Isabelle N Wedin/Karl Nordlund/Emily Dahl

Så tänker kändis-mammorna kring corona-viruset: ”Jag är livrädd”

Hur tänker och känner våra kändismamas kring corona-viruset? Och hur lägger de upp sina dagar i dessa speciella tider? Kenza, Julia Bergman och Penny Parnevik är bara några av alla stjärnmammor som delar med sig av sin oro kring covid-19.

mamaredaktionen

Julia Bergman, känd från reality-serierna ”Unga mammor” och ”Julia och Milan”, har två barn som är i riskgrupp för att bli svårt sjuka, om de drabbas av det nya corona-viruset. Hon skriver på Instagram om sin oro, och uppmanar sina läsare att ta varningarna och råden kring corona på allvar. 

”Jag är livrädd”

”Både Milan och Zelda tillhör en riskgrupp på grund av sina känsliga luftrör och Milan även med hans sämre immunförsvar, och jag kan bara säga att jag är livrädd, livrädd över att det skulle hända barnen något ❤️  Därför ber jag er att försöka tänka på hygienen och att inte tänka ”äsch, det är bara en liten förkylning” och går till jobbet ändå. Eller ”äsch, det är ju inget farligt med coronavirus” nej, inte för er som inte tillhör en riskgrupp men snälla tänk på alla våra äldre, redan sjuka eller de med sämre immunförsvar. Snälla snälla, ta det på allvar ❤️ ”, skriver Julia Bergman på Instagram.

”Jag är livrädd”, säger Julia Bergman om nya corona-viruset. Barnen Zelda och Milan befinner sig i riskgruppen för covid-19. Foto: Isabell N Wedin

Andra mammor ifrågasätter att människor den senaste tiden har hamstrat matvaror. En av dem är mamas egen bloggare Angelica Svanström, mamma till Lova, 1:

”Jag känner mig ledsen, tänker på alla i riskgrupp. Att ett virus kan stanna upp en hel värld. Det är läskigt. Jag tänker på alla som mister sina jobb, så även jag. Det här var nog ingen beredd på. Jag vet varken ut eller in. Jag försöker tänka att vi tar oss ur detta tillsammans. Men när Sveriges befolkning länsar butikerna och roffar åt sig allt själva inser jag vilket egoistiskt samhälle vi lever i. Hur tänker ni?”, skriver hon i sin blogg.

Kenza Zouiten Subosic om corona: ”Jag är orolig för hur samhället kommer klara detta”

Bloggaren och mode-entreprenören Kenza Zouiten Subosic, mamma till Nikola, 9 månader, tillbringar just nu mycket tid hemma. Hon beskriver en vardag där hon som många andra bara går ut för att handla, eller ta en promenad i friska luften – men håller hela tiden avstånd till andra människor. Kenza oroar sig för hur lätt felaktig information sprids och uppmanar sina läsare att vara källkritiska:

Kenza skriver i sin blogg om sin oro för corona-viruset. Foto: Karl Nordlund

”Jag är såklart också orolig för min mormor och morfar och andra jag har i min närhet som viruset är extra farligt för. Jag är orolig för hur samhället kommer att klara detta, hur det ska gå för vården om ännu fler behöver vård och all stackars vårdpersonal som kämpar på och samtidigt utsätter sig själva för en risk, och hur det ska gå för alla som kommer förlora sina jobb för att företagen måste dra ner sina kostnader. Också orolig för all rädsla och hat som växer fram ur allt detta, och hur lätt felaktig information sprids. Var källkritiska och rationella, och följ WHO för information.”, skriver Kenza i sin blogg

Oron är förstås stor, inte bara för den egna och andras hälsa, men även för hur det påverkar världsekonomin och vårt samhälle i stort. mama-bloggaren Vanja Wikström, mamma till Iggy, 6 och Tintin, snart 2, uppmanar sina följare att försöka stötta sina lokala företag och restauranger i den mån man kan.

”Tänker också mycket på världsekonomin, alla jobb som riskeras och alla företag som står på konkursens rand. Tacksam för regeringens krispaket, och tänker att vi alla bör göra det vi kan för att stötta både små- och storföretagare som riskerar sina och andras arbeten – och därmed SÅ många människors inkomst och livskvalitet. Att alla isolerar sig blir inte bra, det heller. Och det finns ju gyllene medelvägar – beställ hem take away från favvorestaurangen (många som inte brukar erbjuda det gör det nu på grund av NOLL gäster) om ni vill att den ska överleva men (förståeligt nog) inte vill gå ut och äta. Tanken på att hela branscher kan slås ut de kommande veckorna är fasansfull,” skriver Vanja Wikström i sin blogg.

Ebba von Sydow om corona-virusets konsekvenser: ”Vi kämpar just nu på alla tänkbara fronter”

Flera kända mammor oroar sig även för hur deras egna verksamheter påverkas i corona-virusets spår. Mode-entreprenören och trebarnsmamman Ebba Kleberg von Sydow, som är delägare i pappersprodukts-företaget Bookbinders Design, beskriver hur hon och resten av företaget kämpar hårt med att företaget ska klara sig genom krisen.

”Jag är fruktansvärt orolig. För äldre i min närhet, för de som är i riskgrupper, för samhället i stort. Och i smått. Vi kämpar just nu på alla, ALLA, tänkbara fronter med Bookbinders där butikerna ekar tomma, beställningarna stannat av, med hyror och löner och ja, liksom många mindre lokala företag så är krisen här och nu ett faktum. Som ger mig en stor klump i magen. Detta skriver jag utan att på något sätt förminska oron för virusets spridning i samhället, alla som kämpar inom vården och de drabbade – men konsekvenserna är många. I mitt eget bolag och min egen verksamhet likaså, allt är just nu kastat omkull. Var det landar vet jag inte”, skriver Ebba, mamma till Marianne, 9, Klas, 7, och Ernst, 2, i sin blogg.

Ebba von Sydow kämpar just nu för sitt företag, som påverkas av corona-virusets framfart. Foto: Isabell N Wedin

Ebba von Sydow beskriver även hur hon trots krisen försöker få vardagen att gå ihop, och vikten av att barnen får fortsätta gå i skolan. Men hon har också fått kritik från sina läsare för att hon skrivit om hur hon går och tränar på sitt gym för att gå ner i vikt. 

”Så, låtsas jag att livet är som vanligt? Blundar och tar en kaffe i solen och tycker att allt är toppen? Nej, verkligen. Inte. Samtidigt så pågår ändå livet, som läget är nu. Jag kommer iväg och tränar eftersom mitt gym är öppet, jag är frisk och jag har gett mig fasen på att bli av med några kilon jag är trött på att släpa runt på (just detta var tydligen ytligt att tänka på och prata om i dessa tider, så ber om ursäkt om det upprört någon). Barnen går i skolan. Det är extra viktigt att finnas där, känner jag, att läsa saga en extra stund, prata om deras oro och lirka fram deras tankar. Att just skolan ska stänga har de oroat sig mycket för, så jag är väldigt tacksam över att der går dit”, skriver hon i bloggen

”Ge era nära och kära lite extra kärlek!”

Andra kända mammor skriver om hur de, trots krisen, ändå försöker fokusera på det positiva i tillvaron, och uppmanar sina läsare att ta vara på tiden man har tillsammans med sina nära och kära. 

”Vet att det är läskiga tider och vi alla har vår skit som vi går igenom i privata livet💔 Men ta tillfället att ge era nära och kära lite extra kärlek! Kanske inte kramar och pussar just i dagsläget men ni kan spela spel, läsa böcker, lyssna på mysig musik, laga mat, och FaceTimea era far- och morföräldrar som inte kan lämna sina hem just nu ❤️ ”, skriver ”Let’s dance”-aktuella realitystjärnan Penny Parnevik, mamma till Atticus, 7 månader, på Instagram.

”Precis när vi var på väg mot våren, ljusare och varmare tider, möttes vi istället av en tid som präglas av ovisshet och oro. Men vi gör det vi kan för att fokusera på det fina, det positiva”, skriver Idoljury-maman Nikki Amini, mamma till Nilo, 9 månader, på Instagram.

Nikki Amini försöker tänka positivt, trots all oro kring rapporteringarna om det nya corona-viruset. Foto: Emily Dahl

Du kanske också vill läsa vår intervju med kriminologen Nina Rung: ”Jag oroar mig för att barn far illa om skolorna stänger”