Cecilia Blankens: Vinner Donald Trump flyttar jag till Kanada!

Donald Trumps framgångar inför det amerikanska presidentvalet i november skrämmer Cecilia Blankens så pass att hon funderar på att dra till grannlandet.

”Blir Donald Trump president så MÅSTE vi ju flytta” har jag hört inte bara mig själv, utan även flera andra svenskar här i LA skärrat konstatera. För i den uppväxlande presidentvalskarusellen blir det allt tydligare att den här märkliga mannen – som inte bara i sin frisyr men också i sina åsikter sticker i väg åt alla möjliga håll – mycket väl skulle kunna bli USA:s nästa president.

Vi svenskar som är så förtjusta i USA, som älskar Santa Monicas stränder, New Yorks nattklubbar, Miamis pastelliga art deco-estetik och de supertrevliga LA-bornas öppenhet. Alla vi som lekt med tanken på att någon gång göra en filmisk roadtrip genom USA i en gammal Chevrolet, äta donuts och lyssna på countrymusik, medan vi susar förbi vackra majsfält, för att sedan kanske stanna till och äta paj i en stad som heter Magic city (ja, den finns, i Idaho) – vi kan liksom inte förstå hur det är möjligt att dessa ställen, som rymmer så mycket härligt och vackert, också har plats för lika mycket av den extremkonservatism och vapenromantik som ligger så långt från vårt svenska politiska och ideologiska arv.

Hur går det ihop liksom? Hur kan någon inte tycka att det är en bra idé med sjukvård för alla och strängare vapenlagar? För oss känns Donald Trump som ett dåligt skämt. Men vad vi kanske glömmer är att de delar av USA som vi ser i film eller tv-serier, eller när vi är här på semester, är en bråkdel av landet i stort. 

Storstäderna är kanske någorlunda homogena och moderna i sitt sätt att tänka, men i Södern finns fortfarande de som menar att slavarna, med få undantag, var lyckliga och nöjda, och i Mellanvästern är kristna värderingar så kraftigt rotade att man hälsar med ”have a blessed day” i stället för ”have a good day”.

Min amerikanska kompis Jessica, som är Bernie Sanders-fan, berättar dock att Trump-anhängarna inte bara hittas i obskyra platser i landets avkrokar. I hennes Facebook-flöde avslöjar sig mysiga, före detta kolleger och härliga gamla barndomskompisar som Trump-vänner. Det betyder kanske inte nödvändigtvis att de köpt hela det extremkonservativa paketet och är både abortmotståndare och gayintoleranta, utan att av de val som finns representerar Trump i större omfattning än någon annan deras värderingar.

Värt att nämna är också att precis som med Sverigedemokraterna verkar det med Trump vara så att ju tokigare eller mindre politiskt korrekta saker som sägs, eller görs, desto fler blir anhängarna – medan Hillary Clinton fortfarande får ändlöst med kritik för bristande säkerhet i hanteringen av en hårddisk med känsligt material. Det finns liksom ingen rimlig balans i det där.

Men vad säger amerikanerna då? De amerikaner som vi svenskar skulle klassa som vanliga och vettiga enligt vårt sätt att se på världen? Några av Jessicas vänner planerar att flytta till Kanada om Trump vinner, andra räknar med en framtid i ett Trump-USA som livet i en dystopisk polisstat.

Och att övriga världen förvånat tittar på medan macho-Trump, denna rasistiska islamofob som respekterar rätten till vapen mer än han verkar respektera kvinnor i stort, fäller sin tveksamma skugga över USA:s varumärke, är inget Jessica tror bekommer gemene amerikan.

”Americans don’t really care what the rest of the world thinks”, säger hon och har förmodligen rätt.

När jag berättar för Jessica om Sverigedemokraterna och deras tillväxt

i Sverige de senaste åren svarar hon: ”Oj … om de tar makten i Sverige, vem ska då vara förnuftets röst i världen?”.

Ja. Vem fan vet? Jag tänker hålla tummarna för en värld där vett, vänlighet och öppenhet alltid vinner. Går det åt helvete ses vi allihop i Kanada, okej?

Denna krönika är tidigare publicerad i mama nr 6 2016. I vår app mama PLUS kan du läsa hela numret digitalt – dessutom helt gratis för prenumeranter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!