Caroline Hermansson, känd från tv-programmet ”Alex och Carro” hyllar sin man och kollega efter förlossningen då sonen Hiro kom till världen. Foto: Privat

Carro Hermansson: ”Jag och Alex försökte se förlossningen som en dejt”

Tv-paret Alex och Carro Hermansson har fått sin bebis! Vi knackade på i bebisbubblan och fick veta ALLT om hur det gick till när lilla Hiro kom till världen – från morfinspruta och sugklocksdrama till ensamma dygn på BB: ”Jag ÄLSKADE att föda barn! Jag kände mig så mäktig och kraftfull – och sexig”.

Maija Mårtensgård

Grattis Carro! Hur mår du just nu?
– Jag mår väldigt bra tack! Återhämtningen från förlossningen har gått bra och vi har hittills en väldigt lugn bebis. Så jag är oändligt tacksam och nöjd, njuter av bebisbubblan!

Hur startade allt?
– Min BF var den 11 juli, och kl 04 på morgonen den 12 juli började jag känna av lite värkar i magen. Dessa värkar höll på hela dagen men gjorde inte så ont och var oregelbundna så då förstod jag att jag var i latensfasen. Värkarna blev mer regelbundna och växte sig starkare till den 13 juli på kvällen. När vi satt och käkade indiskt och kollade Netflix så började jag få så ont att jag varken kunde titta på filmen, äta, sitta, ligga eller stå och mitt vatten hade gått. Vi hade hanterat värkarna bra hemma, men då kände jag att det var dags att åka in! 

Hur tacklade du värkarna?
– Vi hade fått hjälp av en fantastisk doula som hade gett mig och Alex så mycket bra tips om hur vi skulle ta oss igenom förlossningen. Så vi provade några av hennes tips och körde med det som funkade bäst värk för värk. Men det som jag gjorde under alla värkar var att fokusera på just DEN värken jag var i, att vara närvarande i den pågående värken. Under värken sjöng jag ’’ABC-låten’’ i mitt huvud, eller så försökte jag hitta ett ord som började på A, sen ett ord som började på B, och så vidare. Det hjälpte mig att fokusera på andningen och göra något ”lekfullt” av värkarna och inte jaga upp mig över smärtan. Och att komma ihåg att smärtan inte är farlig och att kvinnokroppen KAN göra detta, och att den VILL göra detta. Men en långsam, djup och tung andning var nyckelknepet för mig!

Vad blev du mest överraskad av?
– Hur mäktig och kraftfull jag kände mig! Och om jag får säga det själv så kände jag mig så sexig! Inte på ett ytligt sätt, utan bara själva power-känslan i att föda, ta sig igenom smärtan och få skrika, krysta, ropa, dansa, gråta, skratta! Vare sig jag skulle föda vaginalt eller göra kejsarsnitt så skulle JAG leverera en människa till världen! Så mäktigt!

Vilken ställning födde du i?
– Jag var liggandes!

”Jag vill tillbaka till förlossningen, det var SÅ COOLT!”

Hur var förlossningen?
– Alltså jag ÄLSKADE min förlossning! Vi kom in vid midnatt och Hiro var ute runt 14. Det var 14 timmar som jag aldrig kommer glömma, med mycket smärtstillande, musik, dans, skratt och mys! Jag och Alex försökte se det som en dejt haha! Men sista timmarna var tuffa. Mitt krystskede höll på i tre till fyra timmar eftersom Hiros huvud inte ville sjunka ner och allt smärtstillande slutade verka till slut. Till sist var det typ tio sköterskor och läkare i rummet som försökte hjälpa mig, men jag hade typ gett upp och väntade på att dom skulle föreslå kejsarsnitt.
– Då föreslog de i stället sugklocka! Kan ju helt ärligt säga att denna bruden INTE var taggad på det, jag ville bara sova typ haha! Men jag visste också att läkarna vet bäst. Nu befann jag mig i den här situationen och om jag bara gjorde mitt yttersta så skulle jag äntligen få träffa min bebis om en jätteliten stund. Så till sist var sugklockan på och alla i rummet frågade lite nervöst ”Så, är du redo nu? Jätteviktigt att krysta när det kommer en värk.”’ Jag hade i princip varit okontaktbar i två timmar, så jag tror alla i rummet var nervösa om jag skulle orka. Men på något sätt lyckades jag kräma ut ett ”NU JÄVLAR” och så kom någon slags urmoderkraft som gjorde att jag fick den där sista styrkan att bara skrika och krysta ut honom!
– Även om det var jobbigt då och lite dramatiskt så ÄLSKADE jag varje sekund. Jag hade inga som helst krav eller förväntningar på min förlossning till att börja med. Jag ville bara ha en frisk bebis och det fick jag! Kollar tillbaka på förlossningen och vill tillbaka, det var SÅ COOLT. Även den jobbiga delen var kraftfull.

Blev förlossningen som du tänkt dig? Du ville till exempel bada – hann du det?
– Ja! Det första som hände när vi blev inlagda var att barnmorskan föreslog en morfinspruta och bad. Vilket jag prompt tackade JA till! Så jag låg i badet efter en morfinspruta i ett mysbelyst rum med spamusik och saft i typ fem timmar. Jag var SÅ nöjd och avslappnad trots värkar och jag och Alex bara fnittrade så mycket över att jag skulle klämma ut en liten människa snart. Äntligen!

https://www.instagram.com/p/CCoboZNsRMe/

Hur upplevde Alex förlossningen?
– Han tycker att den till största delen var jätterolig, och att det var en oerhört stark upplevelse att få dela ihop med mig. Han hälsar här att det är det mäktigaste han någonsin varit med om!

Hur var första mötet med bebisen?
– Man får ju typ inte säga så här, för jag vet att det inte alls är fallet för alla, men vi hade faktiskt ett ”Hollywood-moment” om man kan beskriva det så. Vi båda brast ut i tårar och kunde inte sluta titta på honom eller varandra. Det var SÅ overkligt. Och ÄNTLIGEN var vi där. Har aldrig känt en sån lycka! Är så tacksam för den stunden. 

Vad var det konstigaste Alex gjorde under förlossningen?
– Haha, tror det var 100 procent jag som stod för alla konstigheter under förlossningen. Han såg nog mest till att filma allt för nöjes skull. Bland annat när jag stod och rappade till en låt som jag kunde helt utantill (kan den inte utantill utan lustgas kan jag säga) och försökte mig på lite TikTok-danser sådär från ingenstans haha! 

Vad var det första du åt och drack efter förlossningen?
– En macka och ett glas chokladmjölk. Jag fick det på sjukhuset direkt efter. 

”Efteråt kändes allt väldigt främmande och läskigt”

Hur var första natten?
– Jag sov inget första natten. Var själv utan Alex på BB på grund av pandemin. Det var skitjobbigt, men samsov med Hiro första natten och helt ärligt låg jag vaken och var skiträdd – men samtidigt överlycklig och så kär i lilla killen. Allt kändes väldigt främmande och läskigt. 

https://www.instagram.com/p/CC5kWm8M59T/?hidecaption=true

Vad var det viktigaste och det mest onödiga du tog med i BB-väskan?
– Det viktigaste var nog mobilladdaren eftersom jag var på BB själv, så att jag kunde videosamtala med Alex, vänner och familj. Det onödigaste var nog blöjor, torklappar och wipes. Allt det hade de ju där! 

Vad kände du att du saknade i BB-väskan?
– Tandborste. Skoja. Men jag hade så sjuka cravings efter dillchips när jag låg där, så det hade jag gärna haft med. Eller mitt Nintendo Switch. Jag låg där i tre dagar och det fanns mycket tid att spela eftersom Hiro sov mest hela tiden och jag inte kunde sova. Min bibel hade också varit välbehövd eftersom jag är kristen och att läsa bibeln är väldigt tröstande och ger mig frid. Det hade jag behövt i virvelvinden av känslor! 

Hur länge stannade ni på BB?
– Tre dagar men kändes som tre år utan Alex. 

”De första bilderna vi postade togs medan de sydde ihop mig”

Hur outade ni att bebisen kommit?
– Vi postade några selfies på mig, Alex och Hiro på Instagram. Bilderna tog vi medan de sydde ihop mig, så de var väldigt färska!

Vem var er första besökare?
– Jag fick inte ha besökare på BB på grund av pandemin. Men när vi kom hem var de första besökarna mina föräldrar och min lillebror. 

Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Jag fick en komplikation med min urinblåsa efter förlossningen vilket ledde till att jag var tvungen att sticka upp en pinne i mitt urinrör för att tömma blåsan manuellt tills musklerna hade återhämtat sig, så det var det första jag gjorde när jag kom hem haha! Det andra var att lägga mig i sängen med Alex och Hiro och bara mysa!

Hur matar du ditt barn?
– Våran originalplan var att delamma och det gjorde vi till en början. Men på grund av många olika anledningar både psykiskt och fysiskt för mig så fungerade amningen endast i en månad. Så nu ger vi ersättning och det funkar hur bra som helst det också. Hiro mår jättebra och vi mår jättebra, det funkar galant. Är så tacksam att utvecklingen har kommit så långt att det finns bra alternativ! Amning är en sann gåva och så fantastiskt och coolt! Men jag förespråkar verkligen att alla föräldrar ska göra det som fungerar bäst för just dem. 

Har du känt av den klassiska baby bluesen?
– Oh yes. Det komiska var att när jag var mitt i det så frågade min mamma om jag hade baby blues och mitt svar var ”Nej, faktiskt inte”. Jag tyckte väl inte att jag var så skör just då. Men nu när jag kollar tillbaka på de där dagarna efter förlossningen kan jag med all säkerhet säga att jag VERKLIGEN hade baby blues. Jag var ett känslovrak! Kunde bryta ihop över att Hiro såg lite röd ut på vänstra lilltån och tycka att det gjorde mig till världens sämsta mamma!? Helt orimligt.

Är du team FÖR kasslertrosor eller team EMOT kasslertrosor?
– Jag är för. FÖR FÖR FÖR! Snodde hem några från sjukhuset. De är magiska. Det var en stor höjdpunkt när jag låg på sjukhuset att få sätta på mig ett nytt par kasslertrosor som man kunde stänka ner på alla möjliga sätt, med blod och kiss och allt annat som rinner ur en de där dagarna. Enligt vissa är dom kanske inte de mest ”förföriska” trosorna men på mig var dom väldigt snygga, det är bara att bära dom med självförtroende! Jag är snygg i alla underkläder, både innan och direkt efter en graviditet!  Bindorna som man fick på BB var inte illa heller! 

Har du fått någon pushpresent?
– Min magiska man hade fixat så fint när vi kom hem från sjukhuset. Det var en ballong med ”Välkommen hem”-text och i köket hade han ställt upp en massa av mina favoritgrejer som han hade köpt hem. Och så fick jag presentkort på manikyr, frisör, massage och min nästa tatuering. Det var helt fantastiskt att komma hem till! I love him!

Läs också intervjun med nyblivna tvåbarnsmamman Sanne Alexandra Josefson: ”Jag var i chock, allt gick så snabbt!”
Eller den här roliga listan: 15 roliga saker kvinnor sagt och gjort under förlossningen (hörde vi lustgas!?)