Foto: Magnus Ragnvid

Carolina Gynning om karriären och mammalivet: ”Jag fick panikångest”

Konstnären och tvåbarnsmamman Carolina Gynning berättar om det hektiska livet som tvåbarnsmamma och framgångsrik konstnär och glasdesigner. "Jag kände hur jag blev mer och mer deppig", berättar hon för mama.

 

Carolina Gynning är känd för att vara en mångsysslare – hon är konstnär, programledare, designar glas och bloggar. Dessutom är hon mamma till Alicia, 4, och Adele, 2.

– Jag är faktiskt stolt över mig själv, säger hon.

Det har varit ett tufft år för konstnären och glasdesignern Carolina Gynning. Foto: Magnus Ragnvid

– Att jag både varit mammaledig och ändå jobbat och drivit det här företaget. Inte ensam, för jag har många fantastiska medarbetare, men att ändå kunna prestera så bra som vi har gjort, det är helt fantastiskt. Det är ju powermama, känner jag! (skratt).

Särskilt med två så små barn.
– Ja, mina kompisar har fått ta all stryk, för jag har inte umgåtts med någon. Jag har bara jobbat och varit mamma. Ingenting annat. Det har verkligen varit tufft, de här åren, och sedan Adele kom – det är två år som är ganska suddiga.

Så här såg det ut bakom kulisserna när mama plåtade omslaget med Carolina Gynning.

Alexander är ofta borta

– Man sover inte så mycket, man är stressad hela tiden. Är man inte stressad över att man är på jobbet, så är man stressad över att man inte är hemma med barnen. Hela den här ångesten – hela tiden. Det är väldigt påtagligt, just när barnen är så här små.

Carolina med yngsta dottern Adele. Foto: Magnus Ragnvid

Carolina Gynning om sin mammastil: Numera vill jag känna mig bekväm

Carolinas sambo Alexander Lydecker, 35, jobbar som annonsdirektör på Expressen samtidigt som han pluggar en MBA, Master of business administration. Han är med andra ord borta mycket.

Det blir i princip som att du är ensamstående?
– Jag har väldigt mycket eget ansvar, ja. Det är väldigt mycket Carolina som får ta jobbet. Men jag ska inte ljuga, det var verkligen jag som propsade på att ha två barn, tätt. Sedan när man väl förstår innebörden… Det förstår man inte riktigt innan.

Man blir så kär i sitt första barn så man vill ha fem på en gång.
– Ja, lite så, man blir förblindad. Men det är väldigt tufft att ha det ansvaret ensam. Men nu har jag haft det, och nu när de börjar bli äldre blir det lättare.

Har mycket med två små barn

På senaste tiden har du haft en svacka av annat slag?
– Ja, i höstas kände jag för det första att jag blev deppig bara av vädret. Sedan var Alexander borta jättemycket, och du vet, man är mycket ensam och man tänker och tänker och tänker. Jag jobbar ensam också, så jag kände bara hur jag blev mer och mer deppig.

Alicia och hennes lillasyster gnäller aldrig, enligt mamma Carolina. Foto: Magnus Ragnvid

– Det är inget som syns utåt på mig, egentligen, för jag är ju alltid så där glad. Mot alla. Men det tar också mer på mig att vara glad mot alla, när jag inte mår bra.

Kan du inte bara sluta med det då?
– Det kan jag egentligen när jag är här, i ateljén, ensam. Då kan jag vara hur jag vill. Då tankar jag in all energi. Men det är så mycket hela tiden. Det är väldigt mycket med barn. Det är väldigt mycket jobb.

Till sist slog det slint.
– Jag började få panikångestattacker. Då köpte jag min häst. Jag blir helt ångestbefriad när jag kommer till stallet.

Text: Anna Björkman
Foto: Magnus Ragnvid
Detta är en rewrite av Anna Björkmans artikel i mama nr 11 2016.

LÄS MER: Carolina Gynning gravid: ”Barnet kommer bara att ploppa ut!”
LÄS MER: Carolina Gynning: ”Det var skitskönt att slippa amningen”
LÄS MER:
Carolina Gynning och andra kändismammor berättar om sina amningsproblem

Foto: Magnus Ragnvid

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!