Camilla Sjödahl Essén och dottern Alma är i Stockholm, medan sambon/pappan Albin Ekdal är kvar i karantän i Italien på grund av corona-smitta. Foto: Privat

Camilla Sjödahl Essén: ”Jag vet inte när jag får se Albin igen”

Fotbollsspelaren Albin Ekdal har blivit sjuk i coronaviruset Covid-19 i Italien. Strax innan han smittades åkte hans sambo Camilla Sjödahl Essén och dotter Alma till Sverige och nu är det osäkert när de kan återförenas. ”I dessa tider vill man att familjen ska vara samlad,” säger Camilla.

Hej Camilla! Hur har du det i dessa märkliga corona-tider?
– Just nu mår jag bra, men jag är så klart ledsen över situationen i världen.

Ja, din sambo Albin Ekdal har ju smittats av corona-viruset, hur mår han just nu?
Albin mår bra nu. Han är kvitt sina symptom men det är så klart jättejobbigt för honom att sitta i karantän så som hela Italien har gjort i snart två veckor. Och han är helt ensam hemma.

Ja, för du och din dotter befinner er i Sverige. Hur mår ni?
– Jag och Alma mår bra, ingen förkylning eller symptom på någon sjukdom. Vi åkte ifrån Albin och Italien innan han blev sjuk så jag hoppas att vi kom undan i tid!

Vad oroar du dig mest över just nu?
– Att vi inte vet när vi får se Albin. Han är i Italien och vi i Sverige, och med tanke på att Italien är i karantän och många flyg ställs in känns det oroväckande. I dessa tider vill man att familjen ska vara samlad.

Det förstår vi verkligen! Hur ser en typisk dag ut hemma hos er i dagsläget?
– Sen vi kom hit från Italien har vi mest hållit oss hemma utan att träffa någon. Vi har en lägenhet i Stockholm som jag trivs otroligt bra i, vilket har varit väldigt tacksamt. Jag och Alma leker hemma, promenerar i skogen och jag pluggar. Vi beställer hem mat och tittar på serier.

Det blir mycket hemmahäng för Alma och Camilla. Foto: Privat

Hur ser en typisk dag ut annars?
– I normala fall är vi hemma i Italien Alma, Albin, jag och vår hund Lova. Vi har lyxen att ofta ha skönt väder och bor längs med kusten så vi är ute och promenerar mycket, äter lunch ute och hänger i parken med Alma och Lova. Sen tillkommer så klart hämtning och lämning på förskola och mycket plugg för mig. Alma började på italiensk förskola i januari och har älskat det. Tyvärr stängde den redan i februari på grund av viruset så nu får vi se om de öppnar igen innan vi åker till Stockholm i sommar. Det skulle vara tråkigt om hon inte får gå tillbaka dit förrän i höst.

Vilket är ditt bästa tips för att underhålla Alma dessa dagar?
– Läsa böcker och bada – hon älskar att bada! 

Finns det något positivt med karantänen?
– Kvalitetstid med min dotter, helt klart! Utan något eller någon annan som tar uppmärksamheten från henne. 

Vad saknar du mest från det vanliga livet före corona?
– Att umgås med folk och se liv i stan. Jag hade sett fram emot att umgås med familj och vänner när vi kom till Stockholm, istället har vi valt att ta det säkra för det osäkra och inte träffat någon.

Albin Ekdal är en av många fotbollsspelare i italienska fotbollsligan Seria A som har smittats av corona. Foto: Privat

Du fick ju ditt första barn för 1,5 år sedan – beskriv dig själv som mamma!
– Gud vad svårt, jag var tvungen att fråga Albin. Han tycker framför allt att jag har bra tålamod, är omtänksam och stark. 

Vad har du lärt dig från ditt barn?
– Att det inte krävs mycket för att ha roligt!

När grät du senast?
– När mina vänner överraskade med mat utanför vår dörr nu när vi varit hemma. Jag gråter ofta när folk är fina mot varandra.

Vem bestämmer hemma?
–Det gör vi nog alla tre på olika sätt!

Vilken är vanligaste middagsrätten hos er?
– Vi äter ofta linguine med hemgjord tomatsås, det är sjukt gott om man gör det bra!

Camilla, Albin och Alma äter gärna pasta till middag – ett säkert kort i Italien! Foto: Privat

Hur mycket får Alma kolla på ipad/telefon/tv?
– Hon kollar lite varje dag och jag tycker det är helt okej. Men det är när vi är trötta och behöver en paus eller om hon är gnällig, vilket helt klart händer någon gång per dag! 

Vilket är det bästa rådet du fått från en annan mamma?
– ”Det blir vad man gör det till”, har en av mina tjejkompisar med barn sagt. Vi var oroliga att föräldraskap är lika med att försvinna från sina tidigare sociala sammanhang, och att vi skulle behöva tacka nej till allt, men jag känner verkligen att föräldralivet blir vad man gör det till och hur man väljer att ha det. Sedan beror det självklart på hur ens barn är också.

Positivt med corona: Mer kvalitetstid med Alma! Foto: Privat

Vilken är din vanligaste muta?
– Snacks. Alma älskar mat och all form av snacks!

Till sist: Vad saknar du mest från tiden innan du fick barn?
– Förutom att ha mer tid för sig själv och allt sånt skulle jag nog säga att det var betydligt skönare och lättare att transportera oss i bil förr. Nu är det mer motigt att ta oss någonstans. Vi har hittat en barnvakt i Italien så Albin och jag har fortfarande möjlighet att gå ut och få tid för oss själva emellanåt, och då passar vi ofta på att ta restauranger dit vi måste åka bil, haha!

Du kanske också vill läsa 39 tips på saker att göra med barn i corona-karantän
Eller denna artikel: Så tänker kändis-mammorna kring corona-viruset: ”Jag är livrädd”