Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Jag har tjatat hål i huvudet på dom att det är viktigt att vara snäll mot andra. Jag vill att dom ska vara snälla människor.” Camilla Läckberg berättar i en stor intervju med mama om sin stora stjärnfamilj med fyra barn från tre relationer, plus två bonusbarn. Foto: Jimmy Backius / Magnus Ragnivid

Camilla Läckberg: ”Jag är gjord av teflon när någon kritiserar mitt föräldraskap”

Från bloggande småbarnsmamma till Sveriges deckardrottning. Bokaktuella Camilla Läckberg har fyra barn från tre olika relationer plus två bonusbarn – men har aldrig varit föräldraledig. 

– Många mammor har försökt ge mig dåligt samvete och jag har kallats både det ena och det andra, barnmisshandlare och allt möjligt, men det biter inte! Jag är en skitbra morsa till mina barn!

Thérèse Bilby

Att Camilla Läckberg har en succékarriär är nästan en underdrift. Hon har sålt över 30 miljoner böcker och är stolt över att tjäna pengar. I dagarna släpps nya boken ”Gökungen”, den senaste och elfte delen i populära Fjällbacka-serien, en bok hon suttit hemma i soffan och skrivit. För första gången på 20 år har hon inte heller några småbarn som måste hämtas och lämnas på förskola. För minstingen Polly, 6 år, är det från och med i höst skola som gäller. 

– Jag har verkligen varit småbarnsmamma i 20 år fram tills nu! Jag reflekterade över det i somras och insåg att jag haft småbarn oavbrutet och hela tiden fyllt på när ett gäng har varit på väg ut ur småbarnsåren. När Charlie hade fötts där, då hade vi ju fem barn under sju år, lite rörigt kan jag säga. Det roliga var att jag var helt nöjd efter ett barn egentligen så det är lite humor, skrattar hon.

Charlies pappa var kändispolisen och Robinsonvinnaren Martin Melin, och han hade redan två barn med sig in i boet, Felix och och Fanny. Nu är det bara sladdisen Polly, som hon har tillsammans med kärleken Simon Sköld, som är under sju. Charlie har hunnit fylla 13, Felix är 15 och Fanny 19. Camillas har också två barn med ex-maken Micke Eriksson, dotter Meja som är 18 och sonen Wille, 20. 

Någon sorg för att småbarntiden är över är över känner inte deckardrottningen. När mama undrar hur det känns att kapitlet tagit slut svarar hon bestämt:

– Det är underbart! Fantastiskt! Det här att gå halvböjd hela tiden efter någon liten som försöker ta livet av sig konstant, eller liksom ska stoppa saker i munnen och ropar mamma hela tiden, det är inte min grej. Så jag tycker det är underbart när de börjar bli större. Det är så mysigt! Min äldsta har ju precis flyttat hemifrån, så det är ju första upplevelsen av det.  Folk frågar ”är du inte ledsen?”, men det är ju syftet att förbereda dom så att de klarar sig själva. Annars har man ju misslyckats.

Har sålt 30 miljoner böcker

Namn: Camilla Läckberg.

Ålder: 48.

Familj: Gift med Simon Sköld. Fyra barn mellan 6 och 20, med tre olika pappor, plus två bonusbarn.

Aktuell: Boken ”Gökungen”

Gör: En av Sveriges bäst säljande författare, skriver även manus till film och tv-serier, har ett vinmärke och är delägare bland annat vårdföretaget Hedda care.

Bor: Villa i Enskede i södra Stockholm. Sommarhus på Tyresö.

Camilla har varit mamma i 20 år, då föddes sonen Wille. ”Han har blivit allt jag hoppats på. Wille är en snäll, rolig, empatisk, omtänksam kille, som är både en fantastisk son och fantastisk storebror” skrev hon dagen han fyllde 20 på Instagram. På bilden till höger med lillasyster Polly. Foto: PRIVAT/INSTAGRAM

 

”Jag kallades barnmisshandlare”

Camilla Läckberg har aldrig väjt för diskussioner om barnuppfostran eller hur tråkig hon tycker bebistiden varit – något som alltid fått många att reagera och kritisera henne. Som värst stormade det när hon berättade att hon använde sig av den kontroversiella Anna Wahlgren-metoden, som bygger på fasta sovtider.

– Men det är därför jag haft barn som sovit hela natten från fyra månaders ålder! Polly har sovit i eget rum från den dagen hon kom hem från BB. Läggningen tar ungefär två minuter och så har det varit med alla fyra. Det var i det sammanhanget jag kallades barnmisshandlare, för att jag använde Anna Wahlgren-metoden. Så det har jag fått ta en del skit för det, men det står jag för till hundratusen procent!

Alla pratar om hur dåligt samvete de har, fast man ser hur bra deras barn har det.

Känns det tufft att få den typen av kommentarer?
– Jag är helt oberörd! Jag har haft den diskussionen sedan jag började med min blogg ”Deckarmamma” och sedan fortsatt att twittra och nu är på Instagram. Jag är bara road och fullkomligt gjord av teflon när det gäller kritik mot mitt föräldraskap. För alltid när de kritiserar mig tittar jag på mina ungar och tänker att ”ja alltså, något rätt har man ju gjort – the proof is in the pudding”.

Själv tycker hon att hon är en väldigt bra mamma.

– Alla pratar om hur dåligt samvete de har, fast man ser hur bra deras barn har det. Jag tänker mycket på hur bra våra barn har det jämfört med många andra barn i världen. Nej, jag har aldrig haft dåligt samvete. Många mammor har försökt ge mig dåligt samvete och jag har kallats både det ena och det andra, barnmisshandlare och allt möjligt, men det biter inte! Jag är en skitbra morsa till mina barn, säger hon med säkert tryck i rösten.

– Det finns ingenting jag ångrar överhuvud taget! Det har bara varit bra för barnen att jag har en karriär och att jag har jobbat och för dom är jag inte bara en identitetslös mammafigur.

Jag har suttit och signerat med bebis i famnen, bara lagt en filt över och använt dom som bokstöd typ när jag ammat. Jag skojar inte

 

I dagarna släpps nya boken ”Gökungen”, den senaste och elfte delen i populära Fjällbacka-serien. Foto: Jimmy Backius

Har du någonsin varit föräldraledig?
– Nej aldrig, utan har alltid skrivit och jobbat samtidigt. Barnen har alltid fått hänga med! Jag har suttit och signerat med bebis i famnen, bara lagt en filt över och använt dom som bokstöd typ när jag ammat. Jag skojar inte, jag har kort från det någonstans! Och jag har stått och föreläst med bebis i bärsele på magen och stått och hoppat upp och ner för att hålla den lugn. Jag tror inte jag skulle palla att vara föräldraledig, jag vet liksom inte riktigt vad jag skulle göra. Så de har fått hänga på!

I motsats till många av sina kolleger, som många har hela boken klar på post it-lappar på väggen med alla scener, sätter hon sig bara ner och börjar på första sidan och sedan följer med i berättelsen. 

Var jobbar du? Har du en skrivarlya?
– Nej, jag älskar att sitta hemma i min pyjamas i flanell i soffhörnan med datorn i knäet och så har jag alltid på tv, true crime-dokumentärer är perfekt! Mina kolleger tycker att jag är väldigt väldigt märklig, men jag kan inte koncentrera mig när det är tyst! 

Så mycket tystnad kan det väl knappast bli hemma med fyra egna barn och två bonusbarn. Hemma just nu är det nya huset i Enskede Gård, där hela familjen bor i veckorna. På sommaren och helger åker de till sommarhuset ”Villa Lumos” i Tyresö. ”Lumos” är från tidiga 1900-talet och består av tio rum och har dessutom en tillhörande tomt på 4379 kvadratmeter. Där var Camilla Läckberg i princip hela sommaren, och tog sig knappt utanför tomten. 

Det är den första sommaren på 20 år som hon har varit helt ledig, med undantag för lite korrektur, berättar hon.

– Jag kände faktiskt att jag inte pallade en sommar till att bara sitta och skriva hela tiden medan alla andra är ute och badar och solar. Nu känner jag mig väldigt utvilad faktiskt. Jag har varit skitduktig på att verkligen inte göra någonting och till och med min man sa att han är jätteförvånad att jag verkligen höll i hela sommaren. Han trodde att jag skulle få lappsjuka efter två veckor och bara bjuda dit dom och dom och dom, men jag lyckades hålla det hela sommaren! 

https://www.instagram.com/p/CaWrMTpo8h6/

 

Nu är familjen tillbaka i Enskedevillan, familjens fasta punkt. Efter att provat att bo i stan är de tillbaka i de idylliska villakvarteren och stortrivs.

– Ungarna är jättelyckliga! Och man blir så lycklig av att se att dom kan cykla runt och spela lite landhockey på gatan. Jag tycker det är fantastiskt!

”Monster växer sig alltid större i mörkret”

När man ser på er utifrån verkar er stjärnfamilj så härlig och kärleksfull, till exempel så tar Charlies pappas exfru med med honom på semester. Hur gör man för att det ska bli så där otvunget och inkluderande?
– Många tror att det kommit gratis, men det var ju ett par år av att svälja stolthet och hårt arbete. Vi var ju inte alls kontanta jag och Christina från början. Hon avskydde mig. Så när Charlie föddes så blev det som en brygga mellan oss. Det var chacha länge, två steg framåt och ett bak, men gradvis lärde vi känna varann. Monster växer sig alltid större i mörkret, men så lär man känna någon och upptäcker att men vänta nu, hon var ju inte alls så där hemsk som jag hade målat upp i mitt huvud. Sedan började vi ha jäkligt kul ihop, så i dag har vi en relation som inte är enbart baserad på barnen. Charlie har nu tre hem och är nästan lika mycket hos mamma Stina, som vi kallar henne, som hos mig och Martin. Han har grejer där och han vill vara där kanske två nätter i veckan. 

Du har också fin relation med Christinas och Martins barn Fanny och Felix, trots att du gift om dig med Simon...
– Ja, där hade jag ju en fördel i och med att jag hade hunnit bli kompis med Christina. För då hade jag ju också en extra ingång in till barnen som inte var via min ex-man. Fanny blev orolig när jag och Martin skilde oss och det tog ett år för henne att bli trygg i att ”jag försvinner inte, jag finns fortfarande kvar”. Sedan blev hon orolig igen när Simon kom, så han hade lite tuff början med Fanny. Hon sa till sin mamma att ”det vet man ju vad sådana här unga killar är ute efter bara”. Hon blev orolig igen att jag skulle försvinna. Men i dag är ju de jättenära, de har en helt egen relation och de är supertajta, Simon och Fanny.

LÄS ÄVEN: Pernilla: Så är jag en bra mamma till Sussies barn 

Polly, 6 år, och Charlie, 13. Foto: Magnus Ragnivid

Om du kunde ge ett tips till andra bonus- och stjärnfamiljer, vad skulle det vara?
– Att svälja stoltheten och välja sina fajter. Man måste också acceptera att man har olika regler i olika hem. Det som det oftast faller på är när en förälder vill bestämma hur det ska fungera i den andra förälderns hem. Barn lär sig liksom att det är olika regler på olika ställen, det är inget problem. Att släppa kontrollen över barnen när de är hos den andre föräldern, det tror jag är en jättegrej!

Nej, jag är inte pedant, jag är fruktansvärt slarvig!

Hur gör du för att ha koll på barnen när de är hos dig? Vet du vem som ska äta middag på kvällen?
– Vi har ju varannan vecka-system fortfarande. Sedan är det lite flytande, det är inte hugget i sten. De trillar in lite på pappaveckan ibland, men huvudstrukturen är att jag har jämna veckor och då vet jag att då har jag barnen. 

Hur är du hemma? Är du pedant?
– Tur att min man inte hör, han hade legat på golvet och garvat. Nej, jag är inte pedant, jag är fruktansvärt slarvig! 

Läckberg skrattar högt åt ämnet, erkänner att det inte är skitigt, men visst, högarna flyttas mest runt.

– För mig känns det, att få ordning hemma, det känns som ”Woody” på Gröna Lund. Jag slår ner en stock och då dyker det upp en någon annanstans. Jag rensar en hög och då dyker det upp en annan någon annanstans! Min man är väldigt pedant däremot, så vi försöker mötas i mitten. Jag försöker bli bättre på att plocka undan och han försöker acceptera att det finns en visst mått av kaos.

Hur delar ni på vardagssysslorna?
– Jag vet inte om det är en generationsgrej, han är 13 år yngre, men redan från början var det en sån jävla skillnad rent ut sagt. Hans föräldrar har alltid delat allt femtifemti, så för honom är det en självklarhet att vi också ska dela så. Så det har aldrig varit en issue, vi har gjort så från början. 

Simon är strängare än Camilla

Hur är Simon som pappa?
– Han är mycket strängare än vad jag är. Han är ganska gammeldags sträng. Uppför man sig inte får man sitta på rummet tills man uppför sig, och så. Jag gillar det och jag tycker det är bra. Jag tyckte att jag var ganska sträng, men han är faktiskt striktare. Men han är kärleksfullt strikt, han är inte scary strikt. 

Simon är kärleksfullt strikt i sin barnuppfostran, förklarar Camilla. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Vad tänker du om curlande uppfostran? Har ni någon gemensam strategi tillsammans du och Simon?
– Simon tycker att jag är betydligt mer curlande än vad han är, men jämfört med många andra är jag inte speciellt curlande. Det har alltid varit min största fasa att få bortskämda barn. Det skulle ju kunna bli en risk i mitt fall med tanke på vår livssituation, så skulle det kunna bli så. Men jag har alltid krävt att de ska jobba och jobba extra, så det har de fått göra, sommarjobbat och allt sådant där. Så att jag har väldigt svårt för det här med curling, säger hon.

Det märks att Camilla Läckberg tycker att man gör barnen en otjänst om man curlar. Hon fortsätter prata och rösten går upp i falsett.

– Jag kan bli så arg när jag stöter på curlande föräldrar, som tycker att de liksom är snälla. Typ ”jag tycker inte om att säga nej till honom eller henne”, men vad fan, det är ditt jobb att säga nej! Vänta tills de kommer ut i världen och aldrig fått ett nej, trevligt för dom, verkligen. Jag hör att min röst går upp i falsett när jag pratar om det, för jag blir så upprörd! Att curla sina barn, då gör man inte sitt jobb som förälder, det är min absoluta övertygelse. Då gör man ett dåligt jävla jobb som förälder.

Jag vill att dom ska vara snälla människor.

Ni har det gott ställt, hur gör man då som förälder om man vill lära sina barn värdet av pengar?
– Det där har varit en viktig käpphäst för mig och det som de absolut har blivit bortskämda med, det är upplevelser. Resor, och vi äter mycket på restaurang, de har fått uppleva mycket. Däremot har de inte fått så mycket prylar. Vi har aldrig hållit på med märkeskläder, och många prylar. Jag har snarare haft som grej att om de vill ha något dyrare, får de första spara ihop till första halvan. Sedan har de fått jobba, då lär man sig värdet av pengar ganska snabbt.

Får Polly veckopeng?
– Nej, vi har faktiskt inte börjat införa det, däremot har hon tjänat grova pengar från tandfén nu under våren och sommaren. Så hon är lite smårik just nu, det är mycket guldpengar här hemma! Hon är stadd vid kassa så att säga.

Camilla med barnen Meja, Polly, Wille och Charlie. Foto: Instagram/privat

Vad känns viktigt för dig att lära dina barn?
– Jag tjatat hål i huvudet på dom att det är viktigt att vara snäll mot andra. Jag vill att dom ska vara snälla människor. Det har jag tjatat järnet på och har det varit någon gång att de inte varit, du vet om man hört från skolan, då har ju himlen trillar ner över dom.

Du har ju varit mamma i 20 år, ser ditt föräldraskap annorlunda ut nu tycker du, har det förändrats?
– Ja, jag har ju mer självförtroende nu. Jag var en ganska ängslig småbarnsmamma till de första två. Jag var ständigt svettig! Jag märker ju med Polly att hon kommer ju undan med mycket mer vad gäller att testa sina gränser. Hon är ju dessutom en riktig daredevil så jag får typ vända ryggen till ibland för att inte rusa fram och plocka ner henne ur trädet. Hon är som sin pappa där. Men med första barnet hade jag nog gjort det. Men man har lärt sig att de klarar betydligt mer än man tror. Så jag mycket lugnare och självsäkrare.

Sedan är min stora käpphäst det som vi var inne på lite grann förut, att våga säga nej till barnen och våga sätta gränser.

Om du skulle ge ett bra råd till förstagångsmammor?
– Det finns någon slags myt om att det är så jävla mysigt och en del tycker det, men alla gör inte det, och det får inte vara så tabu att prata om det. Säg att det är jobbigt, det är helt okej, det betyder inte att du inte älskar din unge. Med första barnet så tror man att det ska vara så för alltid. Det räcker med en helnatt där det är åtta vak så tänkte jaha, nu kommer det vara så här resten av livet. Men det lär man sig att ”this too shall pass”. Efter det är mitt mantra, ”this too shall pass”. Det går över, de blir större. 

– Sedan är min stora käpphäst det som vi var inne på lite grann förut, att våga säga nej till barnen och våga sätta gränser. Det är vår uppgift att förbereda barnen för att klara sig ute i den riktiga världen och man gör ingen en tjänst genom att curla sönder dem.

LÄS ÄVEN: Camilla Hamid: ”Jag vill ge mina döttrar den barndom jag inte fick”

LÄS ÄVEN: Nu lever ”Tacoparet” vanlife med bebisen: ”Vi älskar friheten” 

Se även: Therése Lindgren om frivilliga barnlösheten