Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vanessa Lindblad och barnen Matteo och Mila.
Vanessa Lindblad och barnen Matteo och Mila.
Vanessa Lindblad och barnen Matteo och Mila.
Vanessa Lindblad och barnen Matteo och Mila. Foto: Privat

Caia-grundaren Vanessa Lindblad: ”Karriären gör mig till en bättre mamma”

Superentreprenören Vanessa Lindblad berättar för mama om hur hon fick en skjuts i karriären när hon var föräldraledig (”idéerna flödade av den positiva energin”). Läs även om det urakuta kejsarsnittet, amningsångesten och om mamahacket som gör att hennes barn aldrig blir sjuka (!).     

Vanessa Lindblad, 37, är manager till Bianca Ingrosso och säljare till flera av Sveriges största influencers. Hon är även medgrundare till framgångsrika Caia Cosmetics och gör en prisad podd (tillsammans med LA-baserade Rebecca Stella). Affärerna har gått bra, inte minst ekonomiskt då skönhetsföretaget Caia gjorde en delexit 2020, vilket har gjort att Vanessa nu kan investera i nya lovande entreprenörer och titulera sig som affärsängel.

När vi på mama når Vanessa över Teams för att prata karriär och mammaliv – två ämnen som är nära sammanflätade för Vanessa – känner hon sig nedslagen. 

Vanessa Lindblad

Ålder: 37.

Familj: Valentino Lindblad, 35, make som jobbar inom fastighetsbranschen. Sonen Matteo, 5 och dottern Mila, 2.

Bor: På Östermalm i Stockholm, renoverar en ny lägenhet som snart står klar.

Gör: Manager åt Bianca Ingrosso, och är även säljare åt andra stora profiler som Kenza, Lojsan Wallin och Alexandra Bring. Medgrundare, delägare och ansikte för Caia Cosmetics. Poddar med Rebecca Stella i ”Nu börjar livet” som blev utsedd till Årets podd i guldpodden. Influencer. 

Aktuell med: Hemliga projekt!

Instagram: @vanessa.lindblad 

Hur är läget Vanessa?
– Åh det går upp och ner, jag mår inte alltid så bra av allt som händer i världen just nu. Jag har haft svårt att jobba sedan kriget bröt ut, till en början fokuserade jag enbart på bara insamlingen vi gjorde genom podden… 

– Mycket i mitt jobb handlar ju om yta! Det känns inte lika viktigt nu och det gör mig vilsen…

Hur tänker du?
– Jag är påverkad av den humanitära krisen såklart… Och samtidigt sker det stora förändringar i världen som gör att jag behöver avvakta och se när det gäller mina projekt framöver. Jag vill hjälpa nya entreprenörer att satsa på sina idéer, jag vill stötta dem, men nu när jag har barn är jag mer försiktig i mina investeringar. 

– När kriget blev ett faktum… det sista man ville var att gå och shoppa… Och hur kommer vi att se på den saken längre fram? Vad händer om maten blir dyrare? Och kommer räntorna gå upp?

Tvåbarnmamman Vanessa Lindblad har ett strategiskt tänk när det gäller karriären, hon vill inte var en stressad förälder som bara rusar på. Foto: Privat

Ja, visst är det mycket att ta hänsyn till… Om vi backar bandet. Hur började din karriärbana?  
– När jag var 17 år flyttade jag från hemstaden Umeå till Stockholm och fick mitt första jobb på Åhléns city som säljare inom beauty, och då fick jag ett stort intresse för smink. När jag var 22 år kom jag in på en skola i New York, där jag pluggade business administration med inriktning mot marknadsföring på Berkeley college. Efter studierna jobbade jag med PR och events, bland annat under Fashion week i New York, musikfestivaler i Miami och happenings i Hamptons. 

Det låter kul!
– Ja, på den tiden var jag en otroligt social tjej som älskade events, att vara ute och träffa människor! Jag var helt inställd på ett fortsatt liv i USA men när jag var hemma i Sverige under en kort period och väntade på mitt arbetsvisum träffade jag min blivande man Valentino, och blev jättekär... 

Här var hela familjen Lindblad i Dubai på semester nyligen. Foto: Privat

– Jag sa till honom att jag måste tillbaka New York, så vi inledde ett långdistansförhållande… 

– Jag jobbade på och tyckte fortfarande att det var roligt att planera eventen, men med tiden blev det allt jobbigare att delta på dem. Jag kom till en punkt där jag inte tyckte om att kallprata längre, och såg eventen mer som ett rum där allt var uppgjort, där bordsplaceringarna var strategiskt uttänkta och där allt kändes ytligt och kallt. 

– Allt sammantaget gjorde att jag ville till Sverige igen, hem till min kärlek. Det var ett stort steg att bryta upp med New York efter sju år.

När Vanessa var 29 år flyttade hon alltså tillbaka till Stockholm och lämnade då både jobbet och kontaktnätet bakom sig. 

– Jag var väldigt vilsen. Men då säger min bästa vän, Rebecca (Stella reds. anm).: ”Jag har en idé. Du är bra på marknadsföring, jag sitter på kontakter. Och jag vet att du tycker att det är kul med sociala medier. Vad säger du om att jobba med influencer marketing?”

– Det lät jättekul, nytt och spännande.  

Vanessa Lindblad: ”Jag kände direkt att det var något speciellt med Bianca Ingrosso” 

Tillsammans med sin vän och en investerare byggde Vanessa upp en automatiserad app där influencers får erbjudanden om att göra olika samarbeten. I samband med det började hon jobba med ett flertal olika profiler, bland annat Bianca Ingrosso. 

Vanessa Lindblad är manager och nära vän med Bianca Ingrosso. Tillsammans startade de skönhetsföretaget Caia Cosmetics. Foto: Privat/TT

– Jag kände direkt att det var något väldigt speciellt med henne, hon tog arbetet på största allvar och la ner mycket tid på att göra fint content, och jag blev väldigt imponerad.

Appen blev uppköpt av Tourn Media 2016, och Vanessas första ”mission” var att få Bianca till dem. Sedan dess har de båda entreprenörerna gått hand i hand. 

– Det var tydligt att Bianca har en stor drivkraft och influerade många på ett sätt vi inte hade sett tidigare… och det ville vi kapitalisera på! Och med tanke på att vi båda älskade smink kändes det naturligt att satsa på det i någon form… 

Under den här tiden, när Vanessa var 32 år gammal, hade hon hunnit gifta sig med sin kärlek och fått sitt första barn, Matteo, idag 5 år. 

Storebror Matteo, 5, kallas för ”Stormen” och lillasyster Mila, 2 för ”Lugnet”. Foto: Privat

Hur började mammalivet?
– Åh, jag hade faktiskt en traumatisk första förlossning. 

Åh nej, berätta!
– Jag kämpade med intensiva värkar under två dygn och hade fruktansvärt ont. Jag hade hög feber och kräktes när krystvärkarna tillslut satta igång, men barnet ville inte komma ut… Någonstans där i dimman hörde jag en barnmorska skrika: ”Han måste ut nu”. 

”Jag hade en traumatisk första förlossning”

Hjärtljuden hade sjunkit så pass att det var fara för bebisens liv och att det beslöts att förlossningen behövde avslutas med ett urakut kejsarsnitt. 

– Matteo låg raklång i en position där han inte kunde kommit ut på ett naturligt vis. Jag är så tacksam över att jag var på en plats där de kunde snitta mig, och jag är så tacksam över att dom inte sövde ner mig för jag har faktiskt ett minne av att han kommer upp till mig. Även om jag inte hade kraft att krama honom fick jag en instinktiv känsla att ”det här barnet ska jag skydda tills jag dör”. 

Under föräldraledigheten sattes det igång processer i Vanessas kreativa hjärna. 

– Så länge man har en partner som stöttar och hjälper till finns det all möjlighet att testa nya projekt under en föräldraledighet. Så var det i alla fall för mig. Jag blev inte störd av så mycket brus och hade mycket energi, eftersom jag var uppfylld av lycka med min bebis nära, och kunde verkligen känna hur idéerna flödade! 

– Det var under de här månaderna som vi grundande Caia och som Rebecca och jag bestämde oss för att podda tillsammans.  

Vanessa Lindblad om när sminkmärket Caia startades: ”Det här är så bra”

Hur gick det till när ni startade Caia?
– Bianca fick många förfrågningar som hon skickade vidare till mig, och min roll var att säga ja eller nej. När grundarna till skönhetsmärket Recipe for men, Jesper och Micke, hörde av sig och ville inleda ett samarbete blev jag direkt intresserad. 

– Jag tog en lunch med killarna och kände att det här är så bra! Vi fyra började spåna på varumärkets identitet och skapade Caia 2018… Och sedan gick det fort. Varumärkets tydliga identitet, kvaliteten på prisvärda produkter och rätt personer på rätt plats, vid rätt tidpunkt blev ett framgångskoncept. Det skulle vara svårare idag, när det kommer så mycket nytt…  

”Jag visste från början att jag ville kombinera jobb och mammaliv, för att bli stimulerad, må bra och vara den bästa mamman jag kan vara”, säger Vanessa Lindblad. Foto: Privat

2020 gjorde ni en delexit, och du som medgrundare fick en rejäl vinst. Hur kändes det? Och vad innebär det för dig och din familj?
– Det kändes såklart helt fantastiskt. Tack vare min delexit så har vi uppfyllt flera drömmar, bland annat har vi köpt vår drömvåning som vi snart flyttar in i.

Samma år väntade du och födde ett till barn?
– Ja, jag var verkligen nervös för att bli gravid igen, med tanke på en tuff första graviditet och förlossning. Jag såg inte fram emot illamående och vallningar igen, och var orolig för att gå igenom den här fysiska och psykiska processen.

Jag var verkligen nervös för att bli gravid igen

– Om den första graviditeten var tuff var den andra fruktansvärd. Jag mådde ännu sämre med Mila. Jag spydde mycket mer och blev riktigt deppig. Jag mådde aldrig riktigt bra i nio månader och därför är jag extra tacksam för livet idag. Det är så skönt att inte vara gravid jämt!

Haha ja tack och lov för det! Hur var den andra förlossningen, med tanke på att den första var så svår?
– Jag anlitade en doula under graviditeten som bland annat hjälpte mig att göra en övning som heter Spinning baby, så att barnet skulle ligga rätt under förlossningen. Och jag var så glad och stolt att jag vågade föda vaginalt, trots den tidigare erfarenheten, och jag fick faktiskt en fantastisk förlossning. Epiduralen tog så bra, haha.  

Utmaningen med dottern fick en helt annan karaktär. 

– Matteo var en sådan nöjd bebis och amningen fungerade jättebra. Men Mila bara grät och grät och amningen gick åt helvete. 

– Jag fick inte igång mjölkproduktionen även om jag försökte med allt, jag pumpade och pumpade, tog hjälp av en amningsexpert och försökte äta rätt. Men Mila blev arg varje gång vi skulle amma och det gjorde så ont i bröstet. 

Den smärtan kan vara vidrig… 
– Ja! Och varje gång hon tog i bröstet fick jag ångest, som jag bäst kan beskriva som en mörk tunnel med mörka tankar, med noll livsglädje… Varje gång vi skulle amma visste jag att ”okej, nu måste jag in i den här tunneln”. 

I två månader kämpade Vanessa med amningen innan hon tog beslutet, i samråd med en barnmorska, att börja ge ersättning fullt ut.  

– Både jag och Mila mådde så mycket bättre! Hon sov, jag sov och jag var fri! Känslan var: ”Men Gud jag kan ju lämna henne till Valentino och gå och träna!”

Hur var den andra föräldraledigheten?  
– Jag visste från början att jag ville kombinera jobb och mammaliv, för att bli stimulerad, må bra och vara den bästa mamman jag kan vara. Men det var också enkelt för mig att ha med mig Mila på möten, eftersom hon var så lugn och nöjd. 

Vilka är dina styrkor som mamma?
– Jag är trygg och självsäker i min roll och får inte så dåligt samvete, jag är en bra närvarande mamma men jag behöver också göra saker bara för mig för att må bra. Jag tror att mina barn känner av den stabiliteten, och den tryggheten.

Vanessa Lindblad: ”Jag kämpar med mitt tålamod hela tiden”

Finns det något i din mammaroll som du kämpar med?
– Ja, mitt tålamod. Det kämpar jag med hela tiden. 

Din man Valentino och du, hur kompletterar ni varandra som föräldrar?
– Jag är spontan person, en risktagare som älskar att jobba hårt. Jag är den roliga mamman som får barnen att skratta. 

– Min man satsar också på karriären som egenföretagare inom fastighetsutveckling. Han är en trygg, organiserad person som älskar att städa och laga mat. Han är en sådan bra förebild. Jag ser redan nu att Matteo tar efter mycket av sin pappas fina beteende, som att ge mig komplimanger tillexempel, haha. 

– Men du hör ju, vi kompletterar verkligen varandra. 

Barnen blir nästan aldrig sjuka, berättar Vanessa. Och hon delar med sig av knepet… Foto: Privat

Vad fint! Har ni några föräldrastrategier att dela med er av?
– Vi bråkar inte med varandra framför barnen… Generellt vill vi skapa en trygg grund för barnen och pratar om känslor och självkänsla hemma. Vi bekräftar dem ofta och hoppas att de ska växa av stora doser självkärlek. 

Har du något bra mamahack?
– Jag vågar knappt säga det här, men mina barn blir typ aldrig sjuka! Vi har nästan aldrig vabbat med Matteo eller Mila…

Wow. Berätta ALLT!
– Det vi gör, är att så fort de kommer innanför dörren, åker kläderna av och sedan ställer vi dem i duschen så att alla baciller från förskolan försvinner. Jag tror att det hjälper dem att hålla sig friska. Barnen stinker ju när man hämtar hem dem! Och min man och jag har bacillskräck, så detta är ett life hack! 

Vill ni ha fler barn?
– Nej, jag är så nöjd att ha en son och en dotter. Jag oroar mig redan så mycket för dem, och jag orkar inte vara orolig för en person till! Och barnen har det så bra tillsammans, de är storebror ”Stormen” och lillasyster ”Lugnet”, som sällan bråkar med varandra. Det är en sådan fin dynamik i vår familj som den ser ut nu. 

Slutligen, hur är det att göra karriär och ha samtidigt ha små barn, har du några knep för att balansera allt i livet?
För mig kan det handla om att vara tyst en timme när barnen har lagt sig, innan man pratar eller sätter på en tv-serie. Annars tycker jag om att träna, helst genom att springa eller gå snabbt i naturen till filmmusik. Idag gick jag till exempel en två timmar lång promenad och betade av en lång lista i huvudet. 

– Det är även viktigt att ta ett steg tillbaka och fundera över allt som händer. Jag tänker väldigt strategiskt. Varje dag behöver jag analysera hur dagen har varit och vad jag ska göra imorgon. Och om något inte har gått bra, hur kan jag få det att fungera bättre? Jag vill inte bara rusa på och vara den där stressade föräldern.  

– Och det tål att upprepas, jag har inte dåligt samvete. För jag har lärt mig, att jag blir en bättre mamma om jag får min tid. 

LÄS OCKSÅ: Därför Bytte Vanessa Lindblad namn på 2-åriga dottern
LÄS OCKSÅ:
Camilla Hamid: ”Jag vill ge mina döttrar den barndom jag inte fick”