Brita Zackari med dottern Essa som hon har med maken Kalle Zackari Wahlström. Foto: Sandra Myhrberg

Brita Zackari: ”Barnmorskan sa att hon aldrig känt sig så överflödig”

För mama berättar tv-personligheten och författaren Brita Zackari om missfallet och hur hon blundade sig igenom förlossningen.

För några år sedan blev tv-personligheten Brita Zackari, 35, och hennes man Kalle Zackari Wahlström, 36, gravida.

– Då tyckte jag det var lite dålig tajmning och att det inte var precis som jag hade tänkt.

Hur hade du tänkt dig då?
– (Skratt) Ja, det är ju lite oklart. Jag skulle precis spela in ett tv-program och tänkte att det hade varit skönt att få göra det först. Men det lärde jag mig under tidens gång, att diverse tv-program hit och dit spelar mindre roll. Jag fick missfall i vecka 12.

Brita blödde kraftigt, men det var såret i hjärtat som gjorde ondast.

– Jag kände mig så bitter på sjukvården, att alla tänker så mycket på det fysiska: ”Blöder du? Ska du komma in och göra en skrapning?” Allt är så tekniskt. Jag bara: ”Men mitt hjärta är ju krossat, jag känner hur det här livet, som jag känt mig så ’blessed’ att få bära, rinner ur mig.” Det är en sorg, så mycket känslor på en gång.

Brita känner sig naturlig i mammarollen till Essa. Foto: Sandra Myhrberg

Ett år och en dag senare föddes dottern Essa.

– Jag har någon sorts megaflummig tanke om att det är samma barn. Förra gången var det inte riktigt rätt tajmning för Essa, men jag tänker att det var hon. Fast inte allt det där blodet som kom ut, utan själen.

Hur var förlossningen?
– Det underbaraste ögonblick i hela mitt liv.

Britas vatten gick på natten, och nästa morgon åkte hon in för en koll.

– Jag sa till Kalle: ”Åk till jobbet, det här är bara en rutinkoll!” Jag hade värkar, men svaga, jag kände själv att det inte var jättemycket action. Barnmorskan som gjorde CTG:n sa att jag kunde gå med de här värkarna i en vecka.

Men det gick betydligt fortare än så.

– Jag hade köpt en morotskaka som jag var väldigt sugen på att äta, men jag kunde inte äta den, för jag blev hela tiden avbruten av värkar. Då insåg jag att det är nog läge att ringa förlossningen igen. Jag tog några värkar i luren, men de tyckte jag skulle stanna hemma ett litet tag till.

Till slut kände Brita att det inte funkade att stanna hemma:

– När vi kom till BB började allt kännas omöjligt, för jag blev avbruten av värkarna. Det är som att man försöker göra något och någon bara ruskar tag i en hela tiden var fjärde minut eller vad det var.

Tog du någon smärtlindring?
– I mitt förlossningsbrev hade jag skrivit att jag gärna ville testa hur det känns med värkarna, jag var inte smärträdd och ganska nyfiken. Sedan ville jag testa lustgas. I början var det ganska kul, men när värkarna tilltog i kraft så kände jag att jag stördes i min förmåga att ta dem.

Brita Zackari är även bonusmamma till maken Kalles son Glenn. Foto: Sandra Myhrberg

Man vill kunna koncentrera sig.
– Ja, verkligen. Jag uppfann en grej i ögonblicket, men det visade sig sedan att det redan är en metod. Jag kom på att jag kunde andas genom värken. Jag har yogat och då vet man att om man står och tänjer i ett läge som är lite jobbigt kan man andas ut, det kan hjälpa en att härda ut smärtan. Det var som bergstoppar man skulle över. Där gick jag in i ett läge när jag slutade att titta. Jag liksom helt slöt in mig, vilket inte är likt mig överhuvudtaget, och visualiserade de här topparna. Det är fyra andetag: andetag ett – lite jobbigt. Två och tre, uppe på toppen och över toppen – jättejobbiga, men sedan på fjärde så blåser jag ut värken och så slutar det göra ont.

Efter sju timmar, varav Brita blundat sig igenom fem, föddes lilla Essa.

– Barnmorskan sa att hon aldrig känt sig så överflödig på en förlossning. Men för mig var hon precis perfekt, hon fanns ju där. Den trygghet hon fick mig att känna gjorde att min förlossning gick så pass bra.

Detta är en rewrite av omslagsintervjun i mama nr 9 2017, gjord av Anna Björkman. 

Intervju: Anna Björkman
Foto: Sandra Myhrberg/The New agency
Styling: Megan Scott
Hår & makeup: Jessica de la Torre

Programledaren Brita Zackari och dottern Essa på mamas omslag 2017. Foto: Sandra Myhrberg