Bloggaren Carin da Silva bor sedan i höstas i Bryssel med sin familj. Foto: Carin da Silva/Privat, Unsplash

Carin da Silva: ”Jag är tröttare i Bryssel än jag var hemma i Sverige”

”Bäst i test”-aktuella mama-bloggaren Carin da Silva bor numera i Bryssel med hela familjen; maken Niklas, sönerna Theo och Max och hunden Leia. Vi är nyfikna på hennes nya mammaliv och hur livet på kontinenten skiljer sig från det hemma i Sverige!

Lisa Nylén

Du bor i Bryssel numera – hur ser din vardag ut där?
– Livet skiljer sig inte jättemycket från när vi bodde i Stockholm eftersom jag jobbade hemifrån där också, men här nere har jag större ansvar för barnen och markservicen då min man jobbar mycket och sena kvällar. Jag skjutsar barnen till skolan, går ut med hunden, sätter mig och bloggar, skriver manus till kommande konferencierjobb, spelar in ett poddavsnitt, ser till att det finns middagsmat, slänger in en tvätt och sedan vid 15-tiden är det dags att hämta ungarna och då är det fullt upp med dem fram till läggning.
– Jag har träffat många trevliga svenska mammor här som jag försöker umgås med så mycket som möjligt för annars blir det lätt lite ensamt då jag inte går till något kontor på dagarna. Sedan åker jag till Sverige och jobbar ungefär en gång i månaden och då klämmer jag in så mycket jobb det bara går samt träffar alla vänner som har tid. 

Carin da Silva ger tips på barnvänliga aktiviteter i Bryssel med omnejd. Foto: Privat

Vad saknar du mest från Sverige?
– Jag saknar mina vänner och min familj men mest av allt saknar jag havet och vackra Stockholm. Sen, tror det eller ej, så saknar jag köttbullar och falukorv! Det finns en ”Sverigebutik” här men den är väldigt dyr så falukorv har blivit lyxmat för oss.

Carin da Silva

Ålder: 35.

Familj: Maken Niklas och sönerna Theo, 6, och Max, 3, samt hunden Leia, 9.

Bor: Bryssel, Belgien.

Gör: Bloggar på mama, har podcasten ”Mammasanningar med Vivi och Carin” samt olika programledarjobb.

Aktuell: Som paneldeltagare i ”Bäst i test” som har premiär på SVT den 6 mars.

Hur skiljer sig de belgiska mammorna mot de svenska, skulle du säga?
– Eftersom barnen går i en europeisk skola med svensk inriktning så umgås jag bara med svenska mammor. Där vi bor i Waterloo är det väldigt mycket svenskar och norrmän eftersom de skolorna ligger här, så jag har faktiskt inte umgåtts med någon belgisk mamma… Men jag skulle nog säga att de belgiska mammorna är exakt lika trötta och slitna som vilken svensk mamma som helst.

Din man jobbar ju en hel del, hur är det att vara mest in charge när det kommer till barnen?
– Det funkar bra och det är roligt att få följa barnens alla steg, men ibland kan det bli lite ensamt. Som de flesta vet är det inte alltid jättelätt att rodda två ungar själv med middagar, läggning, lek med mera, så jag känner att jag är tröttare än vad jag var hemma i Sverige. Samtidigt är det lyxigt att få vara så mycket med dem. Det finns många andra familjer i samma situation här, det vill säga där männen jobbar mycket, så minst en gång i veckan äter vi middag hos varandra så att barnen kan leka och vi mammor får prata lite. 

Sönerna Max och Theo har kommit in i Bryssel-lunken. Foto: Carin da Silva/Privat

Nu måste vi ju passa på att få lite restips också! Så, vilka är dina topp 3 bästa upplevelsetips för familjer som besöker Bryssel med omnejd?
– Nummer 1: Antwerpen Zoo. Superfint zoo med jättefina lekplatser och massa roligt för barnen, plus att djuren ser ut att ha det bra! Tåget stannar precis utanför så det är väldigt lätt att ta sig dit. Nummer 2: Gent. Superfin och mysig stad som ligger 6 mil från Bryssel. Där finns många fina restauranger, kanaler som man kan ta en båttur på eller så går man bara runt och strosar på de fina gatorna och tittar in i de gotiska kyrkorna. Nummer 3: Centrala Bryssel med Grand Place, Manneken Pis, våfflor och öl. Ställ bilen vid Grand Place eller ta tåget och strosa runt. Det finns väldigt mycket att se runt omkring där. Det är mycket folk och turister, men det är värt det!

Du är ju aktuell i SVT:s Bäst i test också! Hur var det att spela in programmet?
– Det var hur roligt som helst! Man har ingen aning om vad som ska hända så det är lite nervöst samtidigt som allt man gör ju är att leka. Det är mitt favoritprogram så när jag fick frågan om att vara med blev jag så klart överlycklig.

Är det ett program man kan kolla på ihop med barnen?
– Bäst i test är ett program som passar hela familjen – min son Theo som är 6 år älskar det. I och med att det är mycket ”lek” så är det inte svårt att förstå, det innehåller mycket humor för både barn och vuxna och det är ingen förnedrings-tv. Det är bara roligt!

Hur ser barnen på att du syns i tv?
– De tycker bara det är roligt, särskilt nu när jag ska vara med i deras favoritprogram.

Du kanske också vill läsa om Melodifestivalens programledare Lina Hedlund: ”Jag blev sjukt effektiv när jag blev mamma”
Eller om skådespelaren Moa Gammel: ”Vi hade absolut separerat utan svärmor”