”Vi borde klappa varandra på axeln och säga ”Good for you!” i stället för att skamma och ifrågasätta”, säger mamas nya bloggare Malin Karim. Foto: Privat/Caroline Andersson (Bonnier Carlsen)

mamas nya bloggare Malin Karim: ”Jag vill utrota momshaming”

Hon är författare, poddare och nu också bloggare! Träffsäkra trebarnsmamman Malin Karim brinner för att göra mammalivet lite mindre tillrättalagt. Säg hej till mamas nya bloggare!

Hej Malin och välkommen till mama! För den som inte känner dig, vem är du?
– Tack snälla, jag är så peppad! Jag är 43 år, journalist, författare och trebarnsmamma. Ganska sarkastisk och bitter men kärleksfull. Vimsig, tankspridd och samtidigt oerhört strukturerad. Gör mycket listor för att tvinga ner mina spretiga tankar i någon slags ordning. 

Berätta om din familj!
– Jag är mamma till Alba, Elias och Louie. Alba, 12, är alltid med på allt, är grundglad och har en enorm aptit på livet. Elias, 11, älskar musik och är en känslig artistsjäl med en avundsvärd empati för sina medmänniskor. 5-åriga Louies inställning till livet är: Varsågoda här är jag! Hans breda leende sammanfattar hela hans person, han är som ett litet nystan av kärlek.
– Och så är jag gift med Alexander som är skådespelare och världens mest positiva och varmhjärtade människa. Han är otroligt generös och bjussig som person och ibland undrar jag om han kanske är Dalai Lama under cover. 

Hela familjen samlad! Malin Karim med maken Alexander och barnen Elias, Louie och Alba. Foto: Privat

Vad kommer vi få hänga med på i din blogg?
– Mitt liv helt enkelt. Om man har kollat in min Instagram så blir det ungefär så fast mer fördjupat. Ögonblick ur mitt liv och reflektioner om omvärlden blandat med lite längre texter om vad som helst som jag kommer på nu när jag äntligen får en plattform att bre ut mig på.
– Sedan hoppas jag på att kunna bjuda på igenkänning. Att kanske förhoppningsvis få mina medmammor att känna att det är okej att glömma bort att lämna in alla lappar som ska lämnas in, att inte kunna komma in på Skolplattformen och ibland gråta över en skål med fil över sin otillräcklighet – men att ändå vara världens bästa mamma till just sina barn. 

Vilka mamma-frågor brinner du för?
– Att utrota momshaming. Jag avskyr passivt aggressiva ”jaha du gör så…”- kommentarer och stick i ryggen mammor emellan. Vi kämpar på allihop med olika förutsättningar, olika sätt att leva våra liv, olika val och drömmar och allt borde vara tillåtet. Vi borde bara klappa varandra på axeln och säga ”Good for you!” i stället för att skamma och ifrågasätta.
– Och att vi som både kvinnor och mammor får lov att vara hela spektrat av människa. Tillräckliga, otillräckliga, svaga, starka. Att allt inte ska vara så tillrättalagt utan ärligt och verkligt. 

Vi skrattar högt åt dina träffsäkra inlägg på Instagram. Var får du allt ifrån?
– Oj, tack! Jag rodnar och bockar. Jag vet inte, det bara tittar fram ur all skit som rör sig i mitt huvud. Jag funderar mycket på livet och älskar att iaktta och känner väl någon slags önskan om att få ”rapportera” och dela med mig av det jag ser. Och sedan är jag ju obotligt svartsynt vilket gör att jag utgår ifrån det negativa men för att överleva behöver jag sätta en humoristisk twist på det. Jag tror att det kanske väcker igenkänning. Eller så är jag bara galen, vad vet jag… 

”När vi poddar ihop är det egentligen enda gången som vi kan sitta ner och prata ostört i en timme. Annars är det alltid någon liten person som ska tjuvlyssna”

Du och din man träffades tidigt i livet. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet va? Berätta!
– Vi lärde känna varandra när vi var 13 och 14. Vi umgicks i samma kompisgäng och var bra kompisar. Vi hade så lätt att prata med varandra och bara ha kul på ett väldigt avslappnat sätt vilket inte är så vanligt i den åldern. Eller i någon ålder alls kanske. Sen hängde vi tills han flyttade till USA när han fyllde 19, vi tappade kontakten så småningom och träffades igen av en slump i vuxen ålder ute på krogen i Helsingborg där vi båda kommer ifrån. Sen pang, efter ett års intensivt uppvaktande från hans sida så blev vi ett par. Och sju månader efter det blev vi gravida med Alba. Nu har vi varit ihop i 14 år och gifta i tio. Han är toppen – min allra bästa vän och vapendragare. 

Nu har ni tre barn och jobbar en del ihop också! Hur är det egentligen att jobba med sin partner?
– Det är så kul! Alex har ju ett jobb som gör att han är borta väldigt mycket periodvis så då känns det extra kul att jag kan snärja honom kring mig jämt resten av tiden. När vi poddar ihop är det egentligen enda gången som vi kan sitta ner och prata ostört i en timme. Annars är det alltid någon liten person som ska tjuvlyssna. Och att skriva böcker ihop är så kul! Fast ibland vill jag döda honom såklart. Men bara lite. Vi kompletterar varandra väldigt väl jobbmässigt. Jag tycker att det har berikat vår relation att ha ynnesten att jobba ihop, vi har blivit ett ännu bättre team på alla plan i livet. 

Tidigare i år släppte ni barnboken ”Modigast i världen” där huvudpersonen är en mörkhyad tjej, något ni tyckte var viktigt. Varför?

– Vi ville att våra barn skulle få en figur i litteraturen som såg ut som de gör, som de kan identifiera sig med. Också såklart för alla andra barn i Sverige idag som ser ut som våra barn. Det är för lite mångfald i barnlitteraturen. Det börjar röra på sig men går alldeles för långsamt. I dag kan man vara svensk och se ut precis hur som helst, men litteraturen domineras fortfarande av blonda och blåögda figurer. Och sedan så ville vi skriva en häftig äventyrshistoria där huvudpersonens hudfärg inte har något med historien att göra. För ofta när mångfald ska presenteras i barnböcker så görs det ur ett problem. Det ska liksom betonas att de är annorlunda och sedan ska det utbildas kring det. Vi vill bara skriva en bra och spännande historia där personen råkar vara svart. Utan att det nämns eller görs till en grej, det är bara så hon ser ut. 

Okej. Nu kör vi lite snabba mama-frågor. Hur såg din morgon ut?
– Som ett löpande band som de flesta mornar. Väcka barn, göra frukost, tjata om påklädning, påminna om gympakläder/böcker/busskort, vråla lite om tandborstning och sedan den traditionella språngmarschen till skolan medan jag hojtar: ”Kom igen, vi är sena!” Fast jag hojtar alltid hurtigt och glatt, lite som en cheerleader tänker jag mig. 

Roligaste konversationen i dag?
– När mina barn pratade i morse och Louie sa: ”Alltså mamma, hon vet allt. Pappa han vet nåt men mamma vet bäst.” Jag kan inte sluta undra vad det där ”nåt” är som han refererade till. 

När grät du senast?
– I går kväll när jag kände mig särdeles ouppskattad och slut både som mamma och artist. 

Vad har du lärt dig från dina barn?
– Att ta in mina egna fel och brister. De blir ju som en spegel som hålls upp mot en hela tiden där man måste stå till svars för sina handlingar. Och då även de dåliga och be om ursäkt, rannsaka sig själv och jobba igenom sin skit. 

Bästa rådet från en annan mamma?
– Lyssna inte på några råd, du känner dina barn bäst. 

Beskriv dig själv som förälder med tre ord!
– Hönsig, barnslig och sträng.

Vilken var den senaste komplimangen du fick?
– Det var min man som gullade med mina fötter. Det gör han ofta faktiskt, smått besatt är han. Pratar med dem och säger hur fina de är. Märkligt och gulligt. 

Här hittar du Malin Karims blogg.

Aktuellt just nu