Marie Serneholt är gravid med tvillingar. Foto: Hannah Hedin / Hannah Hedin/BMB

Blivande tvillingmamman Marie Serneholt: "Jag var i chock på ultraljudet"

Marie Serneholts graviditet kom inte som en chock – men att hon väntar tvillingar var hon inte beredd på. För mama berättar programledaren och bloggaren om den stora överraskningen på ultraljudet och om sina tankar kring graviditeten, förlossningen och det nya livet som mamma.

Förra sommaren träffades Marie Serneholt och Fredric Palmqvist i Frankrike genom en gemensam väninna. Det var ”attraktion och intresse” från första stund och därifrån växte det snabbt fram ett kärleksförhållande:

Blivande tvillingmamman Marie Serneholt om kärlekslyckan

– Det känns så klyschigt att säga men, är det lätt så är det rätt. Och det har verkligen känts så himla rätt och lätt och då finns det ju ingenting att tveka på, säger Marie som tillsammans med just Fredric blir förälder för första gången i höst. Och paret blir inte mamma och pappa till bara ett barn – utan till två. För Marie kom det som en chock när det avslöjades att det låg tvillingar i magen – men inte för Fredric:

– På något sätt kände min sambo på sig att det skulle vara tvillingar. Han hade pratat om det tidigare, att det skulle vara två därinne, och jag har bara sagt ”lägg av!”… Och sedan när jag ligger där på britsen med magen insmetad så tittar barnmorskan på skärmen och säger: ”Är det här ert första ultraljud?”. ”Ja” svarar jag och ligger där och tittar på skärmen utan att veta vad det är jag egentligen ska se och så fortsätter hon: ”Ser ni vad jag ser?”. Och min kille bara ”Är det två?”, varpå hon svarar ”Jajamen!”.

Marie Serneholt och Fredric Palmqvist har varit ett par sedan förra sommaren. Nu ska de bli tvillingföräldrar. Foto: IBL

Och vad sa du?
– ”Du skämtar!!!”, ha ha. Jag var ju egentligen i chock bara över att vara där och göra ett ultraljud. Jag var inte så närvarande under besöket, jag såg bara två små bultande hjärtan på skärmen, så det var tur att min sambo var så pass beredd att han i alla fall kunde ta in allt de sa. Jag fick fråga honom en massa saker efteråt som ”Vad var det som hände, såg allt bra ut?”. Bara att gå på ett ultraljud är ju supernervöst eftersom man inte vet vad man ska få se och jag hade fått för mig att det kanske var tomt i magen! Man har ju så konstiga tankar innan … Tänk om jag bara har inbillat mig det här i flera veckor, tänk om jag inte är gravid?

Var graviditeten planerad?
– Nej, det var den inte, men vi vet ju hur barn blir till, ha ha.

Och vi har pratat om barn, så själva graviditeten kom inte som en chock för oss.

Men har ni tvillingar i släkten?
– Ja, min mamma har det, fast det visste jag inte innan jag själv blev gravid. Hon frågade mig faktiskt några dagar innan ultraljudet om vad jag skulle säga om det var två därinne. Men att det skulle vara det trodde jag aldrig, min mage var ju så liten. Och det går nog ändå inte att förbereda sig på den här överraskningen – det var SÅ surrealistiskt!

I Maries mage ligger tvillingpojkar Foto: Hannah Hedin

Hur kändes det när du senare fick veta att du väntar två pojkar?
– Jag hade känt på mig att det var två pojkar, så jag var beredd på det av någon anledning.

Ungefär hälften av alla tvillingar föds vaginalt och hälften föds med kejsarsnitt. Hur tänker du kring förlossningen?
– Vi har inte tagit något beslut kring det än. Vi vill ju det bästa och mest säkra för barnen och kommer att välja därefter, men det handlar ju helt om hur de ligger. Så vi väntar med att se hur det ser ut och hur det känns när det är dags för det. Eftersom det är en tvillingfödsel är det också jättesvårt att veta exakt när de kommer, det är ju inte som en helt vanlig födsel, men tvillingarna är beräknade att födas i slutet av september.

Är du nervös inför förlossningen?
– Just nu är jag inte rädd alls. Allt känns bara så svårt att föreställa sig. Alla mammor har så olika historier om sina förlossningar – både dåliga och fantastiska. Jag har så svårt att föreställa mig hur det kommer att vara för mig och eftersom jag inte vet hur det kommer att vara så fokuserar jag inte så mycket på förlossningen. Oavsett – hur förlossningen än blir – så kommer det att vara värt det. Jag vill bara att allt ska gå så bra som möjligt.

Hur har du mått under graviditeten?
– De första tre månaderna mådde jag mindre bra. Jag var väldigt trött och konstant illamående, det var som en bakiskänsla fast tio gånger värre som inte vill släppa. Och om illamåendet blir värre med tvillingar vet jag ju inte eftersom jag inte har något att jämföra med. Men jag kände inte igen mig själv, den där tröttheten och det där illamåendet gör ju att man har allt annat än ett gravidglow. Och hur mycket jag än åt så blev jag inte mätt. Jag hade någon sorts craving på bröd och pasta ett tag och sedan, när jag inte mådde illa längre, ville jag ha mer redig mat som kött, sås och potatis. Men nu äter jag nog mest som vanligt, jag blir bara lite mer attackhungrig och kan vänta typ max en kvart på middag.

Scenvanan är stor, både som artist och programledare. (Hur coolt att leda Melodifestivalen!?) Foto: IBL

Du kanske är nyfiken på Maries skönhetsrutiner? Här avslöjar hon sina bästa hudvårdsprodukter för Damernas värld

Hormonerna kan ju påverka en mycket under graviditeten, hur har det varit för dig?
– Under de där tre månaderna som jag mådde dåligt så är det klart att mitt humör svajade lite, men efter det har jag bara känt mig som mig själv. Jag har samma energi som tidigare och har mått oförskämt bra. Peppar peppar…

Många upplever också oro under sin graviditet, har du det?
– Ända sedan den dagen jag blev gravid så har det ju funnits en oro och det har man ju förstått från sina föräldrar under alla år – att man alltid kommer att ha en oro för sina barn. En känsla som man inte kommer att kunna föreställa sig. Det är nog bara att tugga i sig att oron inte kommer att bli bättre. Men vad skönt det ska bli att ta med dem hem sedan! Det kommer att kännas så konstigt att åka hem med två barn – ens egna barn – inte några som man bara har lånat från någon kompis, ha ha.

Har ni bra nätverk kring er om ni behöver avlastning?
– Ja, ett superstort nätverk vilket känns helt fantastiskt och värdefullt. Allt får ge sig kring tankar om egentid och så vidare. Vi inser ju att det inte går att planera eller förbereda sig någonting och visst är det lite pirrigt när man är van att ha kontroll över allt annat i livet.

Du är en aktiv person, exempelvis har du nyligen varit konferencier för Vårruset, tränar du något under graviditeten?
– Jag har tagit det väldigt lugnt och i början tänkte jag knappast ”shit, jag måste gå till gymmet”. Jag har jobbat så mycket att det har fått räcka med aktivitet. Men när det blir lugnare ska jag nog börja träna lite lätt för att bygga upp armar och rygg för att orka bära två bebisar.

"Hur förlossningen än blir – så kommer det att vara värt det. Jag vill bara att allt ska gå så bra som möjligt", säger Marie. Foto: Hannah Hedin

Som offentlig person – försökte du hålla din graviditet hemlig?
– Jag hade sådan tur med tajmingen där. Jag var mellan jobb när jag mådde som sämst. Och precis när jag började att må bra igen efter vecka 13 så drog mitt arbetsschema igång på allvar. Så jag kunde faktiskt ligga hemma instängd och må dåligt ifred. Annars var jag väl inte lika aktiv i sociala medier just då och drog mig bort lite från sociala sammanhang.

Hur tänker du att tiden blir efter förlossningen?
– Om det är möjligt att göra lite småjobb kommer jag att göra det, men barnen kommer att gå först. Vi vill landa i att bli föräldrar för första gången, speciellt när vi faktiskt har möjlighet att vara hemma. Sedan vet man ju inte vad man får för barn och hur man mår. Jag kommer i alla fall att ta det väldigt lugnt – jag vill ju lära känna de här två små rackarna…

Ni letar efter en större lägenhet nu – men har ni börjat att nesta än?
– Nej, faktiskt inte, men vi hoppas på att få bo större innan barnen kommer. Men vi har skaffat en tvillingvagn i alla fall. Herregud vad stor den är! Det känns helt bisarrt att det ska ligga två bebisar där i.

När man är gravid så älskar folk att lägga sig i. Har du fått en massa råd – önskade som oönskade?
– Det finns få saker som engagerar folk så mycket som graviditeter. Men folk har varit så otroligt gulliga och vi har fått så enormt mycket kärlek och lyckönskningar. Många vill dela med sig av det som de kan men jag tror att de flesta graviditeter skiljer sig massor från den som jag går igenom. En bonus är att jag har fått en barnmorska som själv har fått tvillingar vilket känns så himla tryggt. Vilka funderingar jag än har så kan jag prata med henne och få väldigt bra tips och råd.

Av en slump kom vi över en ”Mina vänner”-bok som du fyllt i när du var i början av din karriär med A-Teens 1999. Där har du skrivit att dina framtida barn ska heta Rasmus och Ebba. Kommer en av pojkarna att heta Rasmus?
– Ha ha, så kul att ni har hittat den boken! Vi kommer inte att bestämma några namn innan barnen är här. De namn som vi kommer fram till skulle kanske kännas helt fel när barnen väl kommer… Men det är klart att vi bollar lite förslag – och namnet Rasmus finns INTE med på vår topplista just nu, ha ha.

I slutet av 1990-talet blev Marie känd som en av medlemmarna i A-Teens. Här med Dhani Lennevald, Sara Lumholdt och Amit Paul. Foto: IBL

På ditt Instagram och din blogg så ser ditt liv så himla härligt och lyckligt ut – är det så i verkligheten också?
– Jag kanske inte direkt väljer att fota min smutsiga tvätt. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har ett liv som jag verkligen njuter av. Men det är ju inte glassigt och fantastiskt hela tiden.

Du har pissiga dagar du med?
– Ja, absolut! Och då kanske jag väljer att låta bli att lägga upp någonting på sociala medier just då. Då skiter jag i det och fokuserar på någonting annat för att försöka vända den dagen till det bättre. Jag försöker inte skapa några ”trevliga bilder”, utan lägger upp det som jag själv skulle bli inspirerad av. Sedan är jag rätt mån om att hålla vissa saker privata.

Nu sitter vi här i en fotostudio som heter just Studio Svärta – finns det något mörker i dig?
– Ha ha, journalister har försökt dra ur mig någonting mörkt i snart 20 år, men jag har verkligen ingenting att bjuda på där. Jag har haft – och har – ett bra liv.

Text: Annika Leone
Foto: Hannah Hedin, IBL  
Fotoassistent: Yohanna Idha
Hår och makeup: Nathalie Berzelius/Armani Beauty och Cloud Nine Scandinavia 
Styling: Beatrice Trodden

Intervjun är publicerad i mama nr 7.

Marie Serneholt på omslaget av mama nr 7 2018. Foto: Hannah Hedin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård från Emma S för 159 kr. Köp nu!