Foto: Karl Nordlund

Årets viktigaste mama 2016 Elaine Eksvärd: "Alla barn har rätt till en barndom"

Årets viktigaste bok, ”Medan han lever”, fick oss att gråta av både ilska och sorg. Hon tar debatten om sexuella övergrepp, och hon gör det för barnens skull. Årets viktigaste mama är Elaine Eksvärd.

Retorikexperten och mama-bloggaren Elaine Eksvärd, 35, har hittills gett ut fem böcker. Den senaste, ”Medan han lever”, är inte bara den viktigaste för Elaine, utan även för så många andra.

I uppväxtskildringen berättar Elaine om hur hennes pappa kontinuerligt förgrep sig på henne – en berättelse ingen ska behöva vara med om.

– Jag var orolig över hur boken skulle tas emot eftersom min pappas familj inte alls reagerat bra. Men jag har helt oväntat fått så mycket kärlek! säger tvåbarnsmamman, som flitigt engagerar sig i barns rättigheter genom exempelvis sitt projekt Tre ska bli noll.

Vill barnen inte pussas eller kramas, så respektera det

Siffran tre syftar på att det i snitt är tre barn i varje klass som blir sexuellt utnyttjade av någon i sin omgivning:

– Alla barn har rätt till en barndom, tre barn i varje klass har inte fått den. Jag är en av tre. Min mission är att tre ska bli noll, säger Elaine Eksvärd.

Elaine med barnen Matheo och Evelyn. Foto: Karl Nordlund

Idag har Elaine sin egen familj: Maken Gustav, 40, och barnen Matheo, 4, och Evelyn, 1,5. Att respektera barnens integritet är en självklarhet för dem och Elaine menar att ni föräldrar borde tänka efter:

– Barnen måste få ha sin integritet. Man måste lyssna på dem. Vill de inte pussas eller kramas, så respektera det. Samma sak gäller vänner och bekanta – låt inte dem ta sig rätten att stjäla närhet från barnen.

Alla som har barn behöver stå upp för dem och inte vara rädda för att såra människors heder

Våga säga till dem, säger Elaine, som idag har valt att säga upp kontakten med sin pappas familj:

– De har spelat att de inte har förstått vad som har pågått i så många år och nu när sanningen kom upp offentligt så säger de att de har stöttat mig – 15 år efter att de fått veta sanningen. Jag tycker det var lite väl lägligt att göra det nu… De har hela tiden vetat om att min pappa är pedofil, och ändå har de valt att umgås med honom. Det spelar ingen roll vilket förhållande man har till en person – man ska inte ha en relation till en person som har förgripit sig på ett barn. Det är bara fel, säger Elaine och menar att vi har en hederskultur i Sverige där vi ofta skyddar förövarna:

– Alla som har barn behöver stå upp för dem och inte vara rädda för att såra människors heder. Så fort man hamnar i det så har man förlorat. Och som förälder har man rätt att vara aktsam när främlingar dyker upp på ens förskola, exempelvis. Ha regler för vad som gäller där dina barn vistas.

LÄS OCKSÅ: Här är alla vinnarna av Årets mama 2016! 

– Jag tycker också att man borde börja prata om integritet redan på förskolan och sedan även i skolan. Små barn borde få möjlighet att lära sig att de har rätt att bestämma över sin egen kropp. Tänk om jag som liten hade vetat om att ingen hade rätt att röra mig. Då kanske jag hade vågat berätta sanningen.

Av: Annika Leone
Foto: Jakob Dahlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!