Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det är inte lätt att vara journalist utan att bli medmänniska som i fallet med Afghanistan-insamlingen. Men det fick jag också betala ett pris för”, säger Carina Bergfeldt.
”Det är inte lätt att vara journalist utan att bli medmänniska som i fallet med Afghanistan-insamlingen. Men det fick jag också betala ett pris för”, säger Carina Bergfeldt.
”Det är inte lätt att vara journalist utan att bli medmänniska som i fallet med Afghanistan-insamlingen. Men det fick jag också betala ett pris för”, säger Carina Bergfeldt.
”Det är inte lätt att vara journalist utan att bli medmänniska som i fallet med Afghanistan-insamlingen. Men det fick jag också betala ett pris för”, säger Carina Bergfeldt. Foto: HANNAH HEDIN

Årets utmanarmama Carina Bergfeldt: ”Att vara en bra mamma är att fortsätta vara jag”

Vi känner Carina Bergfeldt som journalist, författare och utrikeskorrespondent och vi har sett henne i både konfliktzoner och som talkshowvärd. ”Jag tycker att jag blir en bättre mamma, just för att jag har det jobb jag har och lever det liv jag gör.”

mamaredaktionen

Motivering: Årets utmanarmama 2021

Hon är utrikesreportern som genom den egna talkshowen klev rakt in i svenska folkets fredagsmys och hjärtan. Hon utmanar normer kring mammarollen, vidgar våra perspektiv och fortsätter att göra modiga karriärsval som gör skillnad. Årets utmanarmama är Carina Bergfeldt.

I februari 2020 blev du mamma till en son, Hamilton. Hur har det förändrat ditt liv?
– Det har påverkat mig på många fler sätt än vad jag hade kunnat ana och desto mindre på andra områden. Kollegor sa: ”Vänta tills du får barn, då kommer du inte längre att vilja åka iväg på dina jobb”. Men jag vill fortfarande åka och ska snart lämna Hamilton hemma med sin pappa i tio dagar, medan jag förhoppningsvis åker till Zimbabwe. Att få barn är att få uppleva en otroligt, häftig kärlek. Jag vill vara en bra person och förebild för Hamilton och han är den viktigaste personen i mitt liv, men att vara en bra mamma är också att fortsätta vara jag. 

Att få älska sitt barn och älska sitt jobb borde vara en självklarhet, menar Carina och berättar att även om 96 procent av hennes följare på Instagram ger kärlek, så finns det alltid konservativa röster. Vissa menar att hon inte borde lämna bort sitt barn, medan andra kritiserar hennes resande. 

https://www.instagram.com/p/CUcM7eHg0H_/

Kommer de sista fyra procenten någonsin åt dig och kan du bli ledsen för vad folk skriver?
– Jo ibland, för någonstans är man bara människa. Men det som träffade mig mest var när min amerikanske bror påpekade att mitt barn spenderar mer tid med sina förskolepedagoger än med sina föräldrar. Han tycker tvärtom, att att barnen borde vara hemma och uppfostras av sina föräldrar, snarare än förskolan. ”Don't you love your kid Carina?”, sa han och skrattade. Den sved lite. Men jag tycker att jag blir en bättre mamma, just för att jag har det jobb jag har och lever det liv jag gör. 

Carina Bergfeldt

Ålder: 41. 

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Jesper Zølck, 42 och sonen Hamilton, 1,5.

Gör: Journalist, författare och utrikeskorrespondent samt värld för talkshowen ”Carina Bergfeldt” på SVT.

Instagram: @cbergfeldt.

En konsekvens av din omdebatterade insamling till Svenska Afghanistankommittén blev att du just nu inte får bevaka Afghanistan eller åka dit i egenskap av reporter. Är det en resa som du ändå tänker annorlunda kring efter att ha blivit mamma, just vad gäller risker?
– Man utsätter sig stundvis för stora risker. Jag har varit reporter i konfliktzoner och krisdrabbade områden och i det arbetet gör man ständigt ekvationer. Är det här arbetet värt att dö för? Nyligen funderade jag på att göra ett jobb i Honduras, men kom fram till att det inte var värt risken att inte få se mitt barn igen. I framtiden kommer mitt fokus att ligga på barn och utsatta, snarare än de dödliga zonerna. 

”Jag tycker att jag blir en bättre mamma, just för att jag har det jobb jag har och lever det liv jag gör”, säger Carina. Foto: Hannah Hedin/BMB

Hur hanterar du att vara en opartisk journalist och samtidigt medmänniska?  
– Det är något jag har brottats med under de femton år som jag har varit journalist. Jag har befunnit mig i extrema situationer, som när jag stod i Libanon intill en liten ficka som skulle giftas bort och hörde henne viska ”Take me with you”. Ibland bevittnar jag saker som får mitt hjärta att gå i tusen bitar. Det är inte lätt att vara journalist utan att bli medmänniska som i fallet med Afghanistan-insamlingen. Men det fick jag också betala ett pris för. 

Det här drivet, men framför allt modet, har det alltid funnits hos dig?
– Nej, jag är ofta rädd, men man ska göra saker som man tycker är läskiga. Jag var exempelvis livrädd när jag fick jobbet som USA-korrespondent. Jag var rädd för att misslyckas och likadant kände jag inför jobbet som talk show-värd. Men jag har dragits till obekväma situationer under hela mitt liv och har gjort det till en del av min drivkraft. Jag är ofta rädd men gör saker ändå, för annars skulle jag inte bli bättre. 

Text: Therese Lukic
Styling: Malin Rudén
Hår och makeup: Elva Ahlbin
Creative director: Vendela Zandén
Tack till: Elite Palace Hotel

LÄS OCKSÅ: Mäktigt stjärnmingel på Årets mama 2021 – alla bilder från röda mattan

LÄS OCKSÅ: Årets mama 2021 – här är alla vinnare