Journalisten Cissi Wallin har åtalats för förtal mot journalisten Fredrik Virtanen. Foto: Emily Dahl

Årets revolutions-mama 2019, Cissi Wallin: ”Jag försöker lära mina söner att ta hänsyn”

Journalisten Cissi Wallin anses vara den som drog igång metoo-rörelsen i Sverige – nu är hon åtalad för förtal. För mama berättar hon om den pågående rättegången och sin viktigaste uppgift – att uppfostra sina söner till bra män.

mamaredaktionen

Cissi Wallin behöver knappast en presentation. Vi känner tvåbarnsmamman som en mäktig opinionsbildare och en orädd aktivist som aldrig backar när det blir obekvämt. Hon beskrivs också som den person som satte startskottet för den svenska metoo-rörelsen.

Cissi Wallin

Ålder: 34.

Familj: Maken Linus Blomberg, 46, och sönerna Helmer, 4, och Einar, 1.

Bor: Stockholm.

Gör: Journalist och aktivist som driver den feministiska och politiskt oberoende plattformen Gardet. 

Läs också: ”Hjälp! Jag har skaffat barn med en idiot” 

I november utsågs hon till Årets revolutionsmama på Årets mama med motiveringen: ”Hon är journalisten och den feministiska aktivisten som använder sina plattformar med ett tydligt syfte: att göra revolution mot patriarkatet och skapa ett samhälle som är jämställt på riktigt. Gång på gång går hon från idé till handlingskraft i sin kompromisslösa kamp för kvinnors och barns rättigheter.”

Hur känns det att bli prisad som Årets revolutionsmama?
– Det känns jättebra. Jag är glad att jag bara inte ÄR någonting, utan att jag aktivt GÖR någonting. Det är hedrande eftersom jag vill skapa en samhällsförändring, säger Cissi som i fjol startade Gardet tillsammans med ett gäng andra kvinnor – ”en feministisk tankesmedja och aktivistgrupp som är en politiskt oberoende förening”.

– I princip varje dag, under flera år, så har kvinnor hört av sig till mig för att få hjälp eller bara berätta om de sexualbrott de blivit utsatta för. Och eftersom jag som ensam person omöjligen kan hjälpa alla så kände jag att vi kvinnor behöver organisera oss – så jag använde min plattform till just det. Och det som är det mest akuta problemet just nu är rättslösheten mot kvinnor; övergrepp, vårdnadstvister, stalking, misshandel i relationen… Exempelvis leder bara 5 procent av alla anmälda våldtäkter till en fällande dom. Alltså: vi kvinnor är rättslösa. Så vi skapade den hashtaggen #rättslösa vilket har lett till både demonstrationer och föreningar över hela landet, säger Cissi som menar att vi måste agera mer tillsammans för att få en förändring.

Cissi Wallin med sönerna Einar och Helmer. Foto: Emily Dahl

Du kanske också vill läsa på vår systersajt Vi föräldrar: ”Få nyblivna föräldrar upplever lycka” 

Efter att Cissi hösten 2017 gick ut och anklagade journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt har han i sin tur anmält henne för grovt förtal. Rättegång pågår i tre dagar i november och om Cissi fälls riskerar hon upp till två års fängelse. 

– Det värsta scenariot är att de kommer fram till att jag har begått ett brott. Eftersom jag är tidigare ostraffad kommer jag i alla fall inte hamna i fängelse direkt, men jag kan dömas till en villkorlig dom. I princip betyder det att om jag döms skyldig, så kommer jag, i samma sekund jag kommer ut ur rättssalen och en journalist ber mig kommentera fallet, att begå ett nytt brott om jag svarar allt annat än ”inga kommentarer”. Svenska staten ber mig i princip att skriva på ett tystnadskontrakt om att ”vi är överens om att jag inte ska prata om det här igen”. Och det kan jag ju inte gå med på. Då får jag hamna i fängelse! Jag kommer inte att vara tyst. För att ändra lagarna måste man utmana lagarna. Och någon måste göra det och den här gången är det jag.

”Ska man göra en stor förändring kan man inte sitta och fläta varandras hår”

Du slåss för kvinnors rättigheter, ofta på bekostnad av dig själv – hur orkar du?
– Det handlar inte så mycket om att orka, det handlar om att inte ha ett alternativ. Ska jag kunna se mig själv i spegeln och veta att jag inte ens försökte? Nej, jag har en stor drivkraft och jag har ett tryggt liv bakom mig som gör att jag kan agera. Jag är en person som man tycker om väldigt mycket, eller inte kan hantera alls. Jag kan vara jobbig att ha att göra med för jag är ofta kompromisslös. Jag hatar den här ängsliga kulturen vi har i Sverige där kvinnor hela tiden måste fråga varandra ”vad tycker du om det här?”. Ska man göra en stor förändring kan man inte sitta och fläta varandras hår. Men man har olika roller: någon är mer drivande och någon är en backgroundplayer – men minst lika viktig. 

Nu är du med i mama och tar emot ett pris för att du är en mamma som gör skillnad i samhället – hur gör du skillnad i din mammaroll hemma?
– Jag försöker nog mest lära mina söner att ta extra mycket hänsyn, vara inkännande och empatiska blivande män. För det behövs verkligen i det här samhällsklimatet.


Läs mer:
Kriminologen Nina Rung kräver ”En porrfri barndom för våra små!”
Läs också:
Kenza, Nilla Fischer, Klimatklubben – alla Årets mamas 2019 hittar du här! 

Text: Annika Leone
Foto: Emily Dahl
Stylist: Malin Rudén
Hår och make: Sarah Grundén
AD: Vendela Zandén