Foto: Karl Nordlund

Lina Thomsgård är Årets Rättvisaste mama 2017: "Det går att vara mamma på olika sätt"

Hon skriver om historien – och framtiden – och visar att en annan, bättre värld är möjlig. Årets Rättvisaste mama heter Lina Thomsgård.

De flesta känner Lina Thomsgård, 39, som grundare av Rättviseförmedlingen. Och när hon inte driver kampanjer för jämställdhet ser vi henne som programledare för SVT:s "Kobra". I år har hon gett ut boken "En annan historia", där hon och hennes medskribenter ger coola kvinnor deras rättvisa plats i historien. Plus blivit mamma till lilla Max, 6 månader.

Vad är det som driver dig i jakten på rättvisa, jämställdhet och förändring?
– En explosiv kombination av ilska och optimism tror jag. Så här jävligt kan vi ju inte ha det i världen, när det skulle kunna vara så mycket bättre?

Kommer ditt engagemang att förändras nu när du har fått barn?
– Jag tänkte chilla lite, men det dyker ju hela tiden upp nya grejer att få fnatt av, och föräldraskapet öppnade en ny avgrund av sådant. Efter att ha lagt snart 40 år på att lära mig vara kvinna på mitt eget sätt måste jag göra samma jobb IGEN – som mamma. Hur vill jag vara, trots samhällets trånga mammadräkt? Hur kan jag skapa ett fritt, varmt och roligt liv utan att hela världen vill orosanmäla mig? Det är en rätt svettig utmaning.

Vad händer när historien skrivs om, som ni gör i "En annan historia"?
– Skildringarna av världen ger sken av att kvinnor skulle utgöra ungefär 5–30 procent av mänskligheten. Vi måste lyfta fram kvinnor som kan berika världsbilden och våra självbilder. För att få fler tjejer att känna att det går – man får.

Tillsammans med Jenny Strömstedt på Årets mama den 13 november. Foto: Frank Nordenberg

– Kids påminner dagligen om att en annan värld är möjlig. När min brorsdotter hörde om en manlig bankchef sa hon förbluffat ”Va, kan killar va’ chefer?”. Både hennes mamma och jag var chefer, så hon bara utgick ifrån att det var en tjejgrej.

Vad är mest förvånande med att bli mamma?
– Det har framför allt varit mycket roligare än jag trodde. Alltså *asg* och LOL-roligt. Amningen gick åt pipan, så vi har kört ersättning och kunnat dela på allt. Vi har rest, varit på festivaler, träffat folk och haft ett fantastiskt första halvår. Många har haft åsikter om det – men det måste ju gå att vara mamma på fler sätt än ett?

Vad kan vi göra för att göra världen till en rättvisare plats för våra kids? 
– Ge dem fler möjligheter. Det handlar inte om att pojkar inte ska få leka med bilar – det handlar om att alla som vill ska få göra det, eller låta bli. Ge barnen tillgång till hela känsloregistret och alla fantasier. Och berätta för dem om din mamma, farmor och mormor – ge dem en egen kvinnohistoria att luta sig emot när samhället missar.

Hur ska du fostra Max till världens mest rättvisa och jämställda person?
– Jag är precis lika clueless som alla andra. Tusen omöjliga beslut varje dag, jag blir utbränd bara av att fatta om han ska ha mössa eller inte. Men en sak vet jag: Max ska uppmuntras att ha vänner av alla kön, då är mycket vunnet.

– Folk hetsar om sina barns självförverkligande och självkänsla, som om målet är att avla fram en miljard små Fredrik Eklundare. De jag känt som älskat sig själva totalt har varit ganska obehagliga typer, he he. Om vår bebis växer upp och blir en bra vän är jag väldigt nöjd.

Text: Nina Hampusson
Foto: Karl Nordlund
Stylist: Sara Sadeghi
Hår och makeup: Sarah Grundén
Fotoassistent: Emil Magnusson
Stylistassistent: Emma Sundström 

Givetvis minglade Lina Thomsgård på Årets mama. Se resten av bilderna från kvällen!

Foto: Frank Nordenberg