Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Systrarna prisas för sitt arbete med information om förlossningarn om förlossmn
2 AV 2
Opokua och Asabea Britton är årets mamaduo! Här med fyra av de fem barnen.
Foto: Hannah Hedin

Årets mamaduo Opokua och Asabea Britton: ”Fler vill bestämma över sin egen förlossning”

På Årets mama-galan utsågs systrarna Asabea och Opokua Britton till årets mamaduo med motiveringen: 

”De är barnmorskan och doulan som poddar, håller kurser och har skrivit en bok som tar upp allt man vill veta om graviditet, förlossning och föräldralivet. ”Din kropp, dina val”, genomsyrar allt de gör och tillsammans är de ett stort stöd för alla gravida som vill bli lugnade och peppade på att föda.”

Läs deras egna ord om samarbetet, om framtidens födslar och om hur förlossningsvården kan förbättras.  

Emelie Lindblom Dalén

Hej Asabea och Opokua, hur och när bestämde ni er för att börja jobba mer ihop?
Asabea: Vi pratade redan i tonåren om att det vore kul att jobba ihop, kanske öppna ett café tillsammans. Nu var det inte planerat utan vi fick frågan om att göra vår förlossningsförberedande webkurs och trivdes väldigt bra med att jobba ihop. Sen har det bara rullat på! Jag hade sedan tidigare fått frågan om att skriva en bok, men har haft svårt att komma igång själv. När förlaget sen frågade om Opokua kunde vara med kändes det så självklart och allt arbete med boken blev lättare. 

Asabea och Opokua Britton

Ålder: 34 år respektive 35 år. 

Familj: Asabea är gift med Amat, 35, och har två söner på 4 och 2 år. Opokua är gift med Andreas, 37, och har tre barn, varav ett bonusbarn. 

Bor: Stockholm.

Gör: Asabea är barnmorska, Opokua är sjuksköterska och doula. Båda är författare, instagramprofiler och driver tillsammans podcasten Systrarna Britton samt den förlossningsförberedande kursen Hypnokurs.se. 

Aktuella: Boken Föda - en handbok i mentala & fysiska förberedelser.

Nu släpps er bok Föda, varför behövs den?
Opokua: Dels för att vi skriver om en del grejer som jag aldrig har sett i någon svensk förlossningsbok, som inkludering, hbtqi, att det finns rasism i vården.

Asabea: Ja, jag tror den kan fylla en lucka i litteraturen kring födande i att den just fokuserar på helheten, på både det fysiska och mentala. Vi hoppas den ska vara stärkande oavsett hur man planerar, vill eller kommer att föda. 

Vad vill ni uppnå med era kanaler?
Opokua: Jag önskar att fler ska känna sig bekväma i och stolta över sina kroppar. Många behandlar sina kroppar så dåligt, vi tar den för given. Men våra kroppar gör små mirakel hela tiden! Vi kan stå, gå, prata och till och med skapa ett barn! Jag, som har jobbat med sjuka personer, tänker ofta att ”wow, jag kan stå upp i duschen”, till exempel.

Asabea är barnmorska och Opokua är sjuksköterska och doula. ”Jag vet ju att det är fler som är intresserade av att föda hemma, men jag vet inte om det handlar om platsen utan kanske snarare att man vill bestämma över sin egen födsel”, säger Opokua. Foto: Hannah Hedin

Asabea: När jag får meddelanden från personer som säger att de med hjälp av våra kanaler har känt trygghet, har vågat lyssna på sin intuition, har gått från rädsla till trygghet, att de har förstått att de har något att säga till om… Inget gör mig lyckligare! Och när jag läser sånt känns det vi gör så otroligt meningsfullt. Det är vad vi vill, att bidra till trygghet och självförtroende. 

Hur bra är ni på att samarbeta – egentligen?
Opokua: Jättebra! Det är därför vi lyckas få så jävla mycket gjort, haha. Vi håller inte alltid med varandra, men jag litar på Asabea till hundra procent. Om hon säger något har jag inga problem att ”vika mig” och vice versa. Vi är väldigt synkade. 

Ni har närvarat vid många förlossningar i era roller som barnmorska och doula - men ni har också varit med vid varandras förlossningar. Hur var det? 

Det är något speciellt att se någon man älskar så mycket föda

Asabea: Det var underbart att få vara med på Opos och även vår andra syster Elizabeths födslar. Det är något alldeles speciellt att se någon man älskar så mycket föda. Att få vara ett stöd i den stunden och få se deras kraft.

Opokua: Ja, det är magiskt att se de man står närmst göra det coolaste som finns. Man känner så mycket kärlek! Jag rekommenderar alla att ha med sina syskon vid sin förlossning, om det går och om man gillar varandra förstås. Man får en ny respekt och stolthet. 

https://www.instagram.com/p/CkMCh8-DA2P/

Hur ser ni på framtiden inom födslar, finns det några skiften ni märker av?
Opokua: Jag vet ju att det är fler som är intresserade av att föda hemma, men jag vet inte om det handlar om platsen utan kanske snarare att man vill bestämma över sin egen födsel. Jag tror och hoppas att vården kommer börja lyssna mer på patienten och vad de vill. Men för det behövs tid. 

Asabea: Unikt för vår tid är att värna om födseln som en upplevelse, att ha högre ambitioner än att man själv och barnet ska överleva. Det är även unikt att vi talar om våra födslar, inte bara muntligt men genom skriftliga förlossningsberättelser och visuellt genom bild och film. I dessa berättelser, inte minst de visuella så är den födande i centrum, vilket inte har varit fallet innan. Födandet anses i vår kultur fortfarande i de flesta fall vara något privat som oftast sker mellan den födande, partner och vårdpersonal. Men att ha möjlighet att ta den av andras födslar genom berättandet tänker jag ersätter det faktum att vi inte längre är vana att närvara vid våra vänner, grannar och systrars födslar, som det var när man födde i hemmet. Vi värdesätter också det egna valet mer nu vilket jag tror kommer att påverka förlossningsvården, om än långsamt. 

Jag önskar att vi på riktigt skulle ha en jämlik vård i Sverige

Hur ska förlossningsvården kunna bli bättre, enligt er?
Asabea: Det är en stor fråga. Det är väldigt mycket som kan bli bättre. Jag önskar att vi på riktigt skulle ha en jämlik vård i Sverige, som det enligt patientlagen ska vara. Att det skulle finnas likvärdiga möjligheter att få den vård man behöver och önskar när man är gravid och ska föda. Att de som bor i inlandet inte skulle behöva färdas många mil till närmsta sjukhus. Att det skulle finnas plats på sjukhusen när man ringer till förlossningen. Att arbetsvillkoren för personalen skulle vara dräglig så att de vill jobba kvar. Att det skulle finnas möjlighet att på ett värdigt sätt arbeta som hembarnmorska och föda hemma. Att det skulle finnas ett mellanting mellan sjukhus och hemmet i form av hemlika birthcenters så som ABC-kliniken eller Södra BB som tyvärr lagts ner. Att eftervården skulle vara mer gedigen och lättillgänglig. Jag skulle kunna fortsätta länge… 

https://www.instagram.com/p/ChzAbSqDlUU/?hidecaption=true

Hur är ni som mammor?
Opokua: Jag gör mitt bästa! Jag är inte så bra på att leka, jag tycker det är ganska tråkigt. Men jag är bra på att hitta på saker och jag har med mina barn överallt. Jag känner aldrig att de hindrar mig. Till exempel har jag alltid haft en dröm om att åka transsibiriska järnvägen. När Irie var 2 så gjorde vi det!

Asabea: Jag är kärleksfull, jag visar min kärlek både fysiskt och verbalt. Jag är lekfull, när orken finns, jag har ett barnasinne kvar och tycker om att klättra, springa och hitta på rollspel med barnen. Min man skulle nog säga att jag är lite mesig med dem ibland, att jag låter dem komma undan med för mycket, men jag ser det som att jag värnar om deras rätt att få uttrycka sina känslor. Så länge man inte är otrevlig eller gör illa någon tycker jag det är fritt fram att känna det man känner och utrycka det. Som mamma har jag också relativt stort behov av egentid och har inget problem med att be om det.

Vad har ni lärt er från era barn?
Opokua: Att jag har ett stort behov av att känna frihet. Och jag tror att mina barn har det också, jag ser på dem att de är fria.

Asabea: Att vara i nuet, inte blicka fram eller bak alltför mycket utan njuta av nu. Om tålamod, något jag inte är så bra på men varit sämre på innan barn. Om det unika i varje person, att vi verkligen föds som unika individer och att det är något väldigt vackert i det.

Grattis, ni är Årets mamaduo – hur känns det?
Asabea: Det känns väldigt kul. Känner mig hedrad! Extra roligt att få priset tillsammans med min syster såklart.  

Opokua och Asabea är båda författare, instagramprofiler och driver tillsammans podcasten Systrarna Britton samt den förlossningsförberedande kursen Hypnokurs.se. Foto: Hannah Hedin

 

Styling: Annika Norman
Hår och makeup: Vanessa Ceder
Creative director: Vendela Nylund

Det ser Asabea Britton fram emot under kvällen