Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I sitt sommarprat berättade Sofie Sarenbrant om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn och responsen har varit enorm: ”Det här priset betyder mycket för mig, och för alla drabbade barn som behöver en röst”. Foto: Daniel Stigefelt

Årets mama-röst Sofie Sarenbrant hyllas för sitt mod att berätta: ”Responsen har varit enorm”

Hon hade aldrig kunnat föreställa sig vilket genomslag hennes sommarprat skulle få. När årets mama-röst Sofie Sarenbrant berättade hur hon som barn utsattes för sexuella övergrepp strömmade reaktionerna in: ”Det finns så många som har drabbats”.

mamaredaktionen

Motivering Årets mama-röst:

”Efter att ha burit på hemligheten i decennier, gick det inte längre att vara tyst. I ett av årets mest omtalade sommarprat använde hon sin röst för att uppmärksamma sexuella övergrepp på barn, men också för att lägga skulden där den hör hemma – hos förövaren. Årets mama-röst är Sofie Sarenbrant!”

Det handlar om hemligheten. Den som höll på att kosta henne livet. När Sofie Sarenbrants sommarprat sänds den 28 juni 2020 handlar programmet inte alls om succéförfattarens hyllade karriär – med framgångsrika serien om Emma Sköld – eller om ögonblicksminnen från livet som journalist. I stället vill Sofie ansöka om rätten till sin barndom och om den upprättelse hon aldrig fick av rättssystemet, genom att berätta om hur hon utsattes för sexuella övergrepp mellan 8 och 13 års ålder. En sanning som har dolts från offentligheten – ända fram till nu.

– Jag har alltid vetat vad jag skulle berätta om ifall jag fick frågan om att sommarprata. Formatet var viktigt för mig, att få berätta på mitt sätt utan tidspress. Eftersom ämnet är känsligt, arbetade jag hårt med manuset och musikvalen innan det var dags att spela in. Det var inte lätt att sitta i studion med ett stort puffskydd för ansiktet, som skymde manuset i bakgrunden. Det var svårt att låta naturlig. Hjärtat rusade, rösten brast och jag kunde knappt andas. Kanske var det den långvariga ångesten som kom ikapp, i kombination med den hisnande känslan av att min historia snart skulle vara ute och lyssnas på av miljontals människor. När det väl sändes var det nästan en lättnad. Det är jobbigt och ovisst att gå och vänta.

Vad har det kostat dig att bära på den här hemligheten?
– Det kostade nästan mitt liv. I många år kändes döden som en mindre plågsam utväg än att avslöja hemligheten. Men jag vill tillägga att det finns hjälp att få. Om du som läser det här nu är i behov av stöd, kontakta till exempel Bris, Ecpat, Rise eller Mind.

Sofie Sarenbrant

Ålder: 42.

Bor: Bromma i Stockholm.   

Familj: Maken Tommy Sarenbrant och två döttrar.

Gör: Författare, aktuell med ”Mytomanen”, den åttonde boken i serien om kriminalinspektör Emma Sköld.  

Sofie Sarenbrant: ”Responsen har varit enorm”

Hur har reaktionerna sett ut och vad hoppas du att din berättelse ska föra med sig? 
– Responsen har varit enorm, på ett sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det finns så många som har drabbats av sexuella övergrepp på ett eller annat sätt, som lider av plågsamma barndomsminnen och har burit på dem i ensamhet. Jag har fått tusentals meddelanden från utsatta som skriver: ”Tack, det var som att höra mig själv berätta.” Flera har också lyssnat och efteråt valt att avslöja sin hemlighet eller anmäla sin förövare.

Med en pandemi och inställda boklanseringar i såväl Sverige som utomlands, har Sofie insett vikten av att kunna ställa om i kriser. Att behålla kreativiteten och optimismen trots all oro som omger oss. Men 2020 blir ett minnesvärt år på många sätt. Under våren släpptes den åttonde boken om kriminalinspektör Emma Sköld, ”Mytomanen”, och den spännande processen har redan inletts med att hitta rätt huvudrollsinnehavare till tv-serien baserad på böckerna. Och som Årets mama-röst hoppas Sofie få sända ett alldeles speciellt budskap.  

– Det här priset betyder mycket för mig, och för alla drabbade barn som behöver en röst. Det var för deras skull som jag tog steget och berättade om övergreppen. För att ge oskyldiga barn hopp, tröst och styrka att inte behöva känna sig ensamma. Och att ta skulden från offret och lägga den där den hör hemma: hos förövaren.
Av: Therese Lukic

Missa inte intervjuerna med de andra Årets mama-vinnarna:

• Årets viktigaste mama: Aysha Jones 

• Årets folkbildar-mama: Asabea Britton 

• Årets fashion-mama: Sara Biderman

• Årets humor-mama: Ellen Bergström