Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bianca Kronlöf, Penny Parnevik, Birgitta Dahl, Vivi Wallin, Negar Mottaghi, Carina Bergfeldt och Siduri Poli prisades under Årets mama 2021.Bianca Kronlöf, Penny Parnevik, Birgitta Dahl, Vivi Wallin, Negar Mottaghi, Carina Bergfeldt och Siduri Poli prisades under Årets mama 2021.Bianca Kronlöf, Penny Parnevik, Birgitta Dahl, Vivi Wallin, Negar Mottaghi, Carina Bergfeldt och Siduri Poli prisades under Årets mama 2021.
Bianca Kronlöf, Penny Parnevik, Birgitta Dahl, Vivi Wallin, Negar Mottaghi, Carina Bergfeldt och Siduri Poli prisades under Årets mama 2021. Foto: Hannah Hedin/Emily Dahl/Privat

Årets mama 2021 – här är alla vinnare

Måndag den 15 november 2021 delades priserna till Årets mama ut under en exklusiv middag på restaurang Oaxen i Stockholm. Här är alla vinnarna!

En utmanarmama, en årets viktigaste röst, en framtidsmama, en mamaikon, en peppmama, en inspiratörsmama och en humormama.

”Mammor som gör skillnad” var temat när mama delade ut sin årliga utmärkelse Årets mama i sju olika kategorier. Här är listan med alla vinnare 2021.

Vinnarna prisades under Årets mama 2021 på Oaxen i Stockholm.Vinnarna prisades under Årets mama 2021 på Oaxen i Stockholm.Vinnarna prisades under Årets mama 2021 på Oaxen i Stockholm.
Vinnarna prisades under Årets mama 2021 på Oaxen i Stockholm. Foto: Kajsa Göransson

Årets viktigaste röst: Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf med dottern Nila.Bianca Kronlöf med dottern Nila.Bianca Kronlöf med dottern Nila.
Bianca Kronlöf med dottern Nila. Foto: HANNAH HEDIN

Läs hela vinnarintervjun med Bianca Kronlöf: ”Jag har försökt visa mig sårbar”

MOTIVERING:
Hennes brev slog ner som en bomb. Ärligt, naket och med stor träffsäkerhet blev Instagrambreven och den efterföljande boken en ögonöppnare för många män och en tydlig röst många kvinnor hade längtat efter. Hon har tagit en självklar plats i den offentliga debatten kring feminism och metoo – och samhällsklimatet våra barn växer upp i. Årets viktigaste röst är Bianca Kronlöf.

Årets utmanarmama: Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt med sonen Hamilton.Carina Bergfeldt med sonen Hamilton.Carina Bergfeldt med sonen Hamilton.
Carina Bergfeldt med sonen Hamilton. Foto: HANNAH HEDIN

Läs hela vinnarintervjun med Carina Bergfeldt: ”Att vara en bra mamma är att fortsätta vara jag” 

MOTIVERING:
Hon är utrikesreportern som genom den egna talkshowen klev rakt in i svenska folkets fredagsmys och hjärtan. Hon utmanar normer kring mammarollen, vidgar våra perspektiv och fortsätter att göra modiga karriärsval som gör skillnad. Årets utmanarmama är Carina Bergfeldt.

Årets framtidsmama: Siduri Poli

Siduri Poli med sonen Ilo.Siduri Poli med sonen Ilo.Siduri Poli med sonen Ilo.
Siduri Poli med sonen Ilo. Foto: HANNAH HEDIN

Läs hela vinnarintervjun med Siduri Poli: ”Mammarollen har räddat mig från utmattning”

MOTIVERING:
Hon är entreprenören och ­techtalangen som skapar bryggor mellan unga stjärnskott från ytterstads­områden och det ­etablerade näringslivet. Hon vill att ­framgång ska tillhöra alla – oavsett bakgrund och klass. Dessutom tackar hon mammarollen för sin ­ödmjuka ­ledarstil och konsten att navigera runt stressfällor. Allt ljus på årets framtidsmama: Siduri Poli!

Årets peppmamma: Penny Parnevik

Penny Parnevik med dottern Pebble och sonen Atticus.Penny Parnevik med dottern Pebble och sonen Atticus.Penny Parnevik med dottern Pebble och sonen Atticus.
Penny Parnevik med dottern Pebble och sonen Atticus. Foto: EMILY DAHL

Läs hela vinnarintervjun med Penny Parnevik: ”Jag skrattar mycket mer sedan jag blev tvåbarnsmamma” 

MOTIVERING:
Med partyväskan i ena handen och den överfulla blöjpåsen i den andra är hon en av få riktigt stora influencers som visar småbarnslivet på ett vardagsnära, varmt och igenkännande sätt. Mammarollen känns enklare och roligare med henne i flödet. Tack för peppen – Penny Parnevik!

Årets humormama: Vivi Wallin

Vivi Wallin med sin yngsta son Knut.Vivi Wallin med sin yngsta son Knut.Vivi Wallin med sin yngsta son Knut.
Vivi Wallin med sin yngsta son Knut. Foto: HANNAH HEDIN

Läs hela vinnarintervjun med Vivi Wallin: ”Jag får enorm respons när jag skojar om mammalivet” 

MOTIVERING:
När corona stängde in oss alla i hemmets vrå blev skrattet och samhörigheten viktigare än någonsin. Hon är medieentreprenören som rör sig fritt mellan podd, video, böcker och hacks. En mammas sanningar som levereras med humor som vapen. Årets humormama är Vivi Wallin.

Årets mamaikon: Birgitta Dahl 

Birgitta Dahl.Birgitta Dahl.Birgitta Dahl.
Birgitta Dahl. Foto: Gunnar Källström/Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅN

Läs mer om Birgitta Dahl: ”Pappor med barnvagnar visar att det var värt att kämpa”

MOTIVERING:
Hon var den första som ammade i riksdagen och drev igenom lagar som rätt till ­kommunal barnomsorg, förbud mot barnaga och att en gift man inte får våldta sin hustru. En politisk gärning värd att hylla. Tack för att du har gått före – årets mamaikon är Birgitta Dahl.

Årets inspiratörsmama: Negar Mottaghi

Årets inspiratörsmama Negar Mottaghi röstades fram av mamas läsare.Årets inspiratörsmama Negar Mottaghi röstades fram av mamas läsare.Årets inspiratörsmama Negar Mottaghi röstades fram av mamas läsare.
Årets inspiratörsmama Negar Mottaghi röstades fram av mamas läsare. Foto: Kajsa Göransson/Privat

Negar Mottaghi är årets inspiratörsmama 2021

MOTIVERING:
Funkismamman Negar Mottaghi kämpar för sin son Niro, som har autism och intellektuell funktionsnedsättning, varje dag. Att få ett barn med diagnos var tufft i början, men när Negar kom till acceptans kom också kraften. Idag delar hon med sig av sin vardag på sociala medier för att normalisera funkisfrågor och bredda synen på vad som norm. Men fortfarande är okunskapen stor och på sitt viktiga Instagramkonto @Saduprecis delar hon vidare berättelser, fördomar och kommentarer som funkisföräldrar får höra.

LÄS OCKSÅ: Vinnarmammor genom åren – från 2004 till 2020