1 av 2: Årets mamas 2016. Foto: Karl Nordlund
2 av 2: Årets stilmamas 2016! Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret tar emot pris av Tilde de Paula. Foto: Camilla Svensk

Årets mama 2016 – här är vinnarna!

”Mammor som gör skillnad” är temat på Årets mama 2016. I år utses sju mamas och en papa – och kategorin Årets hjältemama har fått en twist!

Priset Årets viktigaste mama gick till Elaine Eksvärd, för sitt starka driv och engagemang mot övergrepp på barn. Andra vinnare var landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som utsågs till Årets bragdmama, robotforskaren Danica Kragic Jensfelt som vann Årets framtidsmama, och modeprofilerna Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret som fick utmärkelsen Årets stilmamas.

– Med Årets mama vill vi hylla alla de fantastiska mammor som inspirerat och engagerat oss under året, säger mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh. Det handlar inte om att någon är bättre på att vara mamma än någon annan, utan om att lyfta fram mammor som gjort avtryck under året.

Samtidigt har kategorin Årets hjältemama fått ett annorlunda upplägg:

– En av Årets mamas kategorier är Årets hjältemama, där vi i år valt att inte utse en enskild vinnare. Istället har vi velat belysa att alla mammor är hjältar, och lyft fram hela tio mammor som gör skillnad. Mammorna har nominerats av vänner, släktingar, mammagrupper och övriga, berättar Louise Bratt Tidmarsh.

Under måndagskvällen avslöjades vinnarna under en exklusiv middag på stjärnkrogen Oaxen i Stockholm. Dit var ett antal av Sveriges starkaste opinionsbildare – självklart kända mammor – inbjudna för en kväll till förmån för Unicef.

Bland gästerna fanns centerpartiledaren Annie Lööf, sportlegendaren Anja Pärson med sin fru Filippa Rådin och Hollywoodfrun Isabel Adrian.

 

Vinnare Årets mama 2016:

Årets viktigaste mama 2016: Elaine Eksvärd

Motivering: ”Årets viktigaste bok, ”Medan han lever”, fick oss att gråta av både ilska och sorg. Hon tar debatten om sexuella övergrepp, och hon gör det för barnens skull. Årets viktigaste mama är Elaine Eksvärd.”

Elaine Eksvärd. Foto: Karl Nordlund

 

Årets inspiratörsmama 2016: Julia Mjörnstedt Karlsten

”Motivering: Hon skapar ljuvliga, miljövänliga filtar – och ger jobb åt utsatta människor. I samarbete med Kappahl presenterar vi årets inspiratörsmama – Julia Mjörnstedt Karlsten!”

Julia Mjörnsted Karlsten. Foto: Jacob Dahlström

 

Årets framtidsmama 2016: Danica Kragic Jensfelt

Motivering: ”Hon är robotforskaren vars mål är mer egen- och familjetid för alla mamas. Och att ge sin son en röst. Årets framtids-mama är Danica Kragic Jensfelt!”

Danica Kragic Jensfelt. Foto: Jacob Dahlström

 

Årets läsmama och läspapa 2016: Nassim Al Fakir och Ylva Hällen

mama ­presenterar årets läsmama och läspapa i samarbete med McDonald's och Läsrörelsen, som vill ­peppa barn och föräldrar att läsa mer – och fira människor som ­inspirerar ossatt läsa.

Motivering: ”Hon väcker barnens fantasi med klassiskt sagoberättande i ett lekfullt format – gärna med musik till. Årets läsmama är Ylva Hällen.”

Ylva Hällen. Foto: Jacob Dahlström

Motivering: ”Han underhåller våra barn, inspirerar oss föräldrar, och läser självklart för sonen Tilo, 4 – trots att han själv har dyslexi. Årets läspapa är Nassim Al Fakir.”

Nassim Al Fakir. Foto: Jacob Dahlström

Årets bragdmama: Hedvig Lindahl

Motivering: ”Med en sådan klippa i målet var det ingen match för Sverige att ta ett historiskt OS-silver i fotboll. Hedvig Lindahl är årets bragdmama!”

Hedvig Lindahl. Foto: Christopher Hunt

 

Årets stilmamas: Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret

Motivering: ”De hjälper oss att hitta stilen, och visar hur viktigt det är att boosta och peppa andra mammor. Årets stilmamas är Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret.”

Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow. Foto: Jakob Dahlstrom

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!