Alla vinnare av Årets mama 2015! Foto: Karl Nordlund och Hans Ericksson

Årets mama 2015 – här är alla vinnarna!

Årets mama 2015 är avgjord! Här är alla vinnare som engagerar, inspirerar och gör skillnad – för andra mammor och barn.

I år fokuserar vi på mammor som gör skillnad i samhället. Vinnare blev Anna Ingemarsdotter Wängdahl för hennes insatser kring livmoderhalscancer. Andra vinnare var till exempel nygifta Anja Pärson och Filippa Rådin som blev Årets inspirationmamas, Elina Berglund som var med och upptäckte Higgspartikeln fick utmärkelsen Årets smartaste mama och rapparen Kumba M'bye utsågs till Årets artistmama.

Årets mama har delats ut sedan 2004 i olika kategorier, och kategorin Årets hjältemama har funnits med i flera år. I år fick hela Årets mama ett nytt fokus. Årets hjältemama är nu huvudpriset, där läsarna har fått nominera och rösta fram mammor som har gjort något extraordinärt för att hjälpa andra. I år har den stora galan bytts ut mot en exklusiv middag på stjärnkrogen Oaxen i Stockholm. Dit var ett antal av Sveriges starkaste opinionsbildare – självklart kända mammor – inbjudna med Unicef som samarbetspartner. Bland gästerna fanns moderatledaren Anna Kinberg Batra, tv-profilen Ebba Kleberg von Sydow och sportprofilen Anna Brolin.

– Årets mama har aldrig handlat om vem som är den bästa mamman, utan vi vill lyfta fram mammor som utmanar, engagerar och inspirerar oss, säger mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh. Just i år fokuserar vi på vanliga mammor runtom i Sverige som utanför sitt föräldraskap även hinner med att göra enastående insatser för att hjälpa och stötta andra – något som i år känns mer aktuellt än någonsin.

Årets hjältemama 2015 – Anna Ingemarsdotter Wängdahl

Motivering: ”Mitt i sorgen och smärtan bestämde hon sig för att göra något för andra som drabbas av samma sjukdom – livmoderhalscancer. Nu har hon snart samlat in närmare 400 000 kronor till forskningen. Årets hjältemama Anna Ingemarsdotter Wängdahl röstades fram av mamas läsare.”

Anna Ingemarsdotter Wängdahl, årets hjältemamma för sitt engagemang i livmoderhalscancer. Foto: Hans Ericksson

Årets inspirationsmamas 2015 – Anja Pärson och Filippa Rådin

Motivering: ”På röda mattan visar de att en familj kan se ut på mer än ett sätt, och i jobb och privatliv tar de ställning för jämställdhet, mångfald och rättvisa. Anja Pärsson och Filippa Rådin: ni inspirerar oss!”

Mamma, mamma barn, Anja och Filippa. Foto: Karl Nordlund

 

Årets smartaste mama 2015 – Elina Berglund

Motivering: ”Hon är partikelfysikern som var med och upptäckte Higgspartikeln och lyckades med konststycket att skapa ett preventivmedel som till och med påven ger tummen upp för. Årets smartaste mama 2015 är Elina Berglund.

Elina Berglund, smartare än somliga tror! Foto: Karl Nordlund

 

Årets humormama 2015 – Emma Knyckare

Motivering: ”Komikerkarriären pekar spikrakt uppåt för P3:s humordrottning, som 2015 gick från radio till tv. Parallellt med ståuppande och barnafödande jobbar hon för att fler tjejer ska få chansen att vara roliga på scen. I dag knycker ingen längre på nacken åt Årets humormama: Emma Knyckare!”

Emma Knyckare, humordrottning och mamma. Foto: Karl Nordlund

 

Årets artistmama 2015 – Kumba M´bye

Motivering: ”Med genombrottet i ”Lyckliga gatan” vann hon folkets kärlek och den inofficiella titeln ”nästa svenska hiphopdrottning”. Årets artistmama 2015 är Kumba M'bye!”

Nästa svenska hiphopdrottning på väg! Foto: Karl Nordlund

 

 

Årets entreprenörmama 2015 – Susanne Najafi

Motivering: ”Hon är superentreprenören som tröttnade på att se döda barn spolas upp på Medelhavets stränder och fick flygbolagen att flyga flyktingar till Sverige. Ingenting är omöjligt för Årets entreprenörmama, Susanne Najafi!”

Hjälp är på väg, tack vare Susanne Najafi. Foto: Karl Nordlund

Årets powermamas 2015 – Hannah Widell och Amanda Schulman

Motivering: ”Hundratusentals följer deras business- och privatliv i supersuccén ”Fredagspodden”. De har på några år byggt upp ett imperium av poddar, böcker och eget vin – och parallellt fött tre barn. Årets powermamas är systrarna Amanda Schulman och Hanna Widell!”

Hannah och Amanda – girlpower! Foto: Karl Nordlund

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!