Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Alla mamas och en papa, vinnare 2014.
Foto: Camilla Svensk
2 AV 2
Tvillingmamma och rappare, Linda Pira – Årets artistmama.
Foto: Hans Ericksson

Årets mama 2014 - här är alla vinnarna

Årets mama 2014 är avgjord! Här är de mamas (och papan) som det har snackats om mest under året.

mamaredaktionen

För elfte gången i rad delar mama ut priset till ett antal mamas och en papa som väckt uppmärksamhet under året. Tio personer fick priser i år. Till exempel blev ekonomijournalisten Carolina Neurath ”Årets powermama”, jordnära kockarna Ulrika & Carina Brydling blev ”Årets matmamas” och Elin Sohl, som modigt engagerat sig för flyktingar som kommit till Östra Göinge, fick priset ”Årets hjältemama”.

– Mammor är våra stora makthavare i samhället. Därför arrangerar vi – för elfte året i rad – Årets mama. Vi är väldigt nöjda över årets vinnare. Men det har varit ett långt och svårt arbete, som alltid finns det ju så många fantastiska mamas vi vill hylla och lyfta fram, säger Linda Öhrn Lernström, chefredaktör på tidningen mama.

Här är hela listan på de mamas (och papan) som det har snackats mest under året:

Årets mama 2014 - Mini Andén

Motivering: ”När vår svenska supermodell blev mamma fick den internationella modescenen vänja sig vid amning och bröstpumpning. Här är en #workingmama som låter sin #loveofmylife ta plats – och går i täten för modemammorna som tar över catwalken.”

Mini med mini, sonen Felix. Foto: Meredith Bruner

Årets artistmama 2014 - Linda Pira

Motivering: ”Hon hyllas för sin coola röst, sitt feta flow och sin unika star quality. Och hon älskas lika hett i betongen som på Allsången. Sällan har ett genombrott varit så totalt. Du äger Musiksverige!”

Coola Linda Pira, tvillingmamma och Årets artistmama 2014. Foto: Camilla Svensk

Årets sportmama 2014: Therese Alshammar

Motivering: ”För några år sedan snackade hon om att kasta in badhandduken för gott. Ett barn senare är hon starkare än någonsin och har siktet inställt på OS-guld 2016. Vi hejar på dig!”

Ett barn senare är Therese Alshammar starkare än någonsin. Foto: Camilla Svensk

Årets matmamas 2014: Ulrika och Carina Brydling

Motivering: ”De är systrarna som lagar mat med ett glödande engagemang för bra råvaror och ett miljötänk från odling till förpackning. Vi tar gärna en portion till!”

Ulrika och Carina Brydling lagar mat med glödande engagemang. Foto: Camilla Svensk

Årets provokatörmama 2014: Sanna Bråding

Motivering: ”Hon är helt orädd och drar sig inte för att väcka debatt. Hennes färgstarka yttre, och inre, gör att det slår gnistor omkring henne vart hon än går. Sluta aldrig att vara du!”

Sanna Bråding väcker gärna debatt. Foto: Camilla Svensk

Årets powermama 2014: Carolina Neurath

Motivering: ”Granskningar av de ekonomiska makterna har placerat henne i den exklusiva skaran av världens främsta grävande journalister. Påläst, pålitlig – och påhoppad. Tack för att du vågar!”

Carolina Neurath granskar den ekonomiska makteliten. Foto: Camilla Svensk

Årets hjältemama 2014: Elin Sohl

Motivering: ”Trots näthatet fortsätter hon att samla in kläder och prylar till flyktingmammor och deras bebisar. Tack för att du visar att empatin kan övervinna främlingsfientligheten!”

Elin Sohl, näthatad på grund att hon gör en av världens viktigaste arbete. Foto: Camilla Svensk

Årets barnklädesdesigner 2014: Kristin Nyström, Gardner & the gang

Motivering: ”Gardner and the gangs lekfulla kläder kombinerar skön unisexkänsla med magiskt charmiga djurtryck. Klart vi vill vara med i gänget!”

Lekfullt och unisex, så vill Kristin Nyström ha sina barnkläder. Foto: Camilla Svensk

Årets papa 2014: Farzad Farzaneh

Motivering: ”I en värld av navelskådande poddar sticker han ut med en barnpodd som är lärorik och kul. Heja dig, för att du alltid står på kidsens sida! Farzad Farzaneh driver en barnpodd som är både lärorik och kul!”

Farzad Farzaneh driver en barnpodd som är både lärorik och kul! Foto: Camilla Svensk