Foto: Karl Nordlund / mama

Julia Bergman är Årets lekfullaste mama 2017: "Jag ser Downs syndrom som en gåva"

Hon och hennes Milan, 3,5, har charmat oss med sin positiva livssyn och självklara sätt att lära genom lek. I samarbete med Micki Leksaker presenterar vi Årets Lekfullaste mama 2017 – Julia Bergman.

Julia Bergman, 22, och sonen Milan, 3,5, har gått rakt in i publikens hjärtan med tv-serien "Unga mammor". Bland de vanligaste reaktionerna Julia får är att hon leker så fint med Milan.

– Jag är nog en typisk lekmamma. Jag tycker att det är kul att leka, det känns viktigt för mig och Milan uppskattar det så klart jättemycket.

Var hittar ni lekglädjen?
– Vi hittar det roliga i det enkla: Att bygga en koja under bordet, att titta på tågen som kör förbi, att kasta stenar i sjön eller baka tillsammans.

– Vi är bra på att hitta lekar i vardagen och jag märker att Milan lär sig mycket av det. När vi ska göra något som är jobbigt är det tacksamt att göra det till en lockande lek i stället.

Vilken är er favoritlek?
– Milan tycker faktiskt att det är roligast när jag leker. Han skrattar så han kiknar när han får titta på medan jag springer runt och låtsas vara en häst.

Julia blev gravid med Milan när hon var 18. Det var inte planerat, men ganska snart kändes det självklart för henne och dåvarande pojkvännen Björn att de skulle behålla barnet. När Milan föddes kände Julia direkt att det var något särskilt med honom.

– Jag märkte det redan när barnmorskan lyfte honom till mitt bröst. Jag sa till Björn att "Det ser ut som att han har Downs syndrom". Men det var först nästa dag som läkarna sa att de hade samma misstanke, och då hade vi hunnit bonda med honom i lugn och ro. Det tycker jag var jättebra.

Julia hyllades på Årets mama. Foto: Frank Nordenberg

Kändes det självklart att vara med i "Unga mammor"?
– Först var jag osäker på om jag ville blotta vårt liv på det sättet, men sedan tänkte jag att det är bra för omgivningen att se hur vi lever och hur bra vi har det – sudda ut fördomar mot barn med funktionsvariationer. Vi brukar säga att "Downs is up", och ser det som en gåva i stället för ett problem.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Jättefina! Jag är chockad och mållös över hur många som hör av sig. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi lär barn och unga att olikheter är bra, att vi får vara de vi är. Leken spelar en viktig roll i det – att lära om världen.

Vad säger du till dem som hör av sig och ber om lektips?
– Jag berättar vad som funkar för oss, som att vi ofta leker och lär med musik – lyssnar, sjunger, klappar och rullar.

– Leken hjälper Milan jättemycket i utvecklingen och kommunikationen med alla runt omkring honom. Han går inte ännu, så vi tränar mycket på det. Jag lägger ut lockande leksaker, nästan som en hinderbana, åt honom. Det gör träningen till ett roligt äventyr.

Varför är leken livsviktig?
– Barn kan lära sig hur mycket som helst genom lek, och för mig är lek det absolut roligaste sättet att lära ut. Och jag tror att Milan också tycker det!

Text: Nina Hampusson
Foto: Karl Nordlund
Stylist: Sara Sadeghi
Hår och makeup: Sarah Grundén 
Fotoassistent: Emil Magnusson 
Stylistassistent: Emma Sundström 

Givetvis minglade Julia Bergman på Årets mama. Se resten av bilderna från kvällen!

Foto: Frank Nordenberg