Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Jessie Sommarström vann Årets Kock 2022 och är svensk mästare i professionell matlagning. På bilden till höger är hon hemma i det egna köket med sönerna Theo och Justus. Foto: Samuel Unéus / PRIVATBILD

Årets Kock Jessie Sommarström: ”Vi äter tacos på fredagar som alla andra”

Tvåbarnsmamman Jessie Sommarström är Årets Kock och störst i hela mat-Sverige, men hemma är hon som vilken förälder som helst som serverar barnen tacos och fiskpinnar. Skillnaden är att hon byter ut en del av köttfärsen mot baljväxtfärs och är noga med att fiskpinnarna är MSC-märkta. Att dessutom skapa lugn och lustfylldhet runt måltiden är hennes bästa tips till andra föräldrar.

Thérèse Bilby

I september vann Jessie Sommarström den prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” med bland annat en grillad fralla och fisksoppa – en slags hommage till utflykterna med barnen Justus och Theo. Vinsten var historisk, för Jessie var den första kvinnan på 34 år att göra det, och för henne personligen var det en dröm. 

– Det känns fortfarande som att man svävar på små moln måste jag erkänna!

Hon sitter i bilen när vi når henne på telefon, och är på väg till jobbet inne på Urban Deli inne i Stockholm. Hon pendlar dit från Resarö, en ö utanför Vaxholm. Att bo i skärgården är något speciellt.

– Det är helt magiskt, jag behöver den här närheten till naturen, till vattnet, och det här lugnet som infaller sig i skärgården.

”Det känns fortfarande overkligt. Tävlingsdagen var utmanande och extremt tuff därför kändes vinsten extra magisk. Det var inte ens jobbigt att kliva upp dagen efter och närvara i Nyhetsmorgon.” säger Jessie. Till höger får hon medaljen av prins Carl Philip.

Direkt efter att hon korats till Årets Kock, så fick barnen kattungen de önskat sig. De hade bokat upp att hämta den redan dagen efter, för hon hade egentligen inte trott att hon skulle vinna. Så det har varit mycket.

Är det svårt att kombinera föräldraskapet med kockyrket tycker du?
– Ja, det är det. Min man är ju också kock och det är meckigt. För allt bygger på att man ska jobba nio till fem och har man inte de där vanliga tiderna så är det ganska meckigt att få ihop det med barn. Men vi har svärföräldrar nära och det har varit helt avgörande för att det ska fungera. Utan dom vet jag inte hur vi hade gjort faktiskt.

JESSIE SOMMARSTRÖM

Ålder: 43 år

Familj: Maken Gordon Grimlund, 41, sönerna Theo, 8, och Justus, 3.

Bor: Resarö

Yrke: Kock, delar sin tid som kreativ ledare för Urban Deli och på Axfoundations livsmedelsutvecklingscentrum Torsåker gård.

Aktuell: Vinnare av Årets kock 2022.

Samtidigt som hon älskar skärgården så säger hon att hon älskar pulsen på krogen. Nu blir det även en kokbok – för barn.

– Den ska bli för matlagningsintresserade barn, i ”Sveriges Mästerkock”-form. En klimatvänlig kokbok!

Spännande! Vi intervjuade nyligen kokboksförfattaren Sofia Wood, och hon sa att hennes barn var jättepicky och ofta inte ville smaka på maten som hon lagade – speciellt inte när hon recepttestade. Hur är det hemma hos dig?
– Treåringen har alltid varit matglad och gillar mat och tycker det är en upplevelse, men åttaåringen är extremt snäv. 

Jag började fundera, herregud vad ska jag göra nu och hur ska jag lämna över en bra värld? Det enda man vill är att ens barn ska växa upp och få en framtid!

Om man vill att barnen ska testa något nytt, så tipsar hon om tiden precis innan man serverar middagen. 

– Det är det optimala tidsfönstret, för då är barnen hungriga och då kan man liksom låta dem prova lite mer, innan middagen!

Smart! Ändrades ditt sätt att tänka kring mat efter att du själv blev mamma?
– Ja, jättemycket! Jag ändrade hela min matfilosofi efter att jag fick barn. Jag började fundera, herregud vad ska jag göra nu och hur ska jag lämna över en bra värld? Det enda man vill är att ens barn ska växa upp och få en framtid! I dag när vi står med klimatfrågan, eller som vi egentligen borde kalla det klimatkatastrofen, så är det ju extremt viktigt.

Jessie på trappan utanför huset på ön Resarö i Stockholms skärgård, med barnen Justus, Theo och maken Gordon. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Det märks att Jessie brinner för ämnet.
– Vi måste förstå att allt vi gör i dag får avtryck i nästa generation. Det jag kan är att laga mat, och det är ändå något jag kan påverka. Så att jag fick en tankeställare när jag fick mitt första barn, och jag kände att jag ville lära mig mer om att laga hållbar mat. 

JESSIES TIPS FÖR MATGLÄDJE MED BARN

Middagen ska vara en lugn stund
Jessie: ”Det viktigt att man sitter ner runt matbordet och har den här gemensamma stunden. Vi har ett ganska stressigt liv i övrigt, så då är det skönt att varva ner och prata ordentligt. Vi har inget som stör, till exempel någon tv, utan det ska vara lugnt och tyst när vi äter middag.”

Blanda köttfärs och veggofärs
Jessie: ”Jag tror att vi alla måste minska på köttkonsumtionen. Vi har inte tagit bort det helt utan äter bara mindre av det. När man väl äter tycker jag man ska välja ett bra kött, ett naturbeteskött eller ett ekologiskt kött. Det är de där små stegen!”

Få i barnen grönsaker – tips
Jessie: ”Det är lättare för barnen att man separerar mat, alltså att man inte blandar ihop den, för då kan de pilla lite, smaka lite och då är det alltid någonting de tycker om. 

Kom ihåg att skolmaten är näringsrik

Jessie: ”Man får inte glömma bort att skolans mat är ju en av de mest näringsrika måltiderna som barn får i sig överlag i Sverige. Det känns ju väldigt tryggt, man vet att de aldrig kommer svälta!”

Vad är den mest hållbara maten då tänker du? Är det vegetariskt?
– Jag jobbar ju med Axfoundation som jobbar med vad de kallar framtidens mat. Första projektet vi hade tillsammans var baljväxtfärs. För den köttråvaran som vi äter mest i dag är ju färs, och baljväxter är fulla med protein och fulla med fiber och är jättejättenyttigt både för kropp och för naturen. Så då tog vi fram den här färsen som man kan byta ut mot blandfärs. Så det är väl sådana saker...

Efter baljväxtfärsen jobbade Jessie med sjömat. I stället för att importera fisk från andra sidan jorden var hon med och tog fram en ny färs från braxen, en fisk som i princip bara slängs bort i dag. 

Jessie i köket. Bilden är tagen vid tävlingen Årets Kock 2022. Foto: PRESSBILD/Samuel Unéus

Problemet med braxen var att den är så svårt att filea då den innehåller många små ben. Men nu har Axfoundation tagit fram en maskin som tumlar bort köttet så man får en fiskfärs, som i förlängningen ska serveras i skolor och på sjukhus runtom i Sverige.

Spännande! Vad gör man av braxenköttet? Fiskpinnar?
– På Urban Deli serverade vi braxen fritters först. Vi satte ett bra pris, och folk var extremt positiva! 

Tillsammans med sin man har Jessie även tagit fram en ny barnmat, som de döpte efter yngsta sonen Justus. 

– Vi gör barnmat på krokiga grönsaker och grönsaker med små skönhetsfel, mat som bara slängs egentligen. Vi ångar dem för att det ska vara så mycket näring som möjligt och sedan packar vi dem i i 25-gramskuber, för att alla barn äter olika mycket. Det är kanske små smakportioner för en liten bebis, men det kanske är ett tillbehör till fiskpinnar för äldre barn. 

Jessie och maken Gordon, och yngste sonen Justus. Foto: PRESSBILD/ANNA HÅLLAMS

Är folk pepp på barnmaten?
– Jag önskade att den skulle sälja mer! Men det är ju också ett socialt projekt från vår sida. Vi skänker hela vår vinst till indiska flickor, så att de ska få möjlighet att studera. Genom möjligheten till studier bekämpas bland annat barnäktenskap, trakasserier och barnarbete. Dessutom får flickorna möjlighet till ett självständigt och meningsfullt liv.

Wow, vad fint! Om vi ska prata lite mer om dina barn, det är ju några år mellan dom. Hur fungerar de tillsammans?
– Min äldsta, Theo, är en väldigt inlyssnande känslig person, till skillnad från Justus som är raka motsatsen, en virvelvind som alltid kör på. Theo har ju varit själv med oss i fem år så det blev lite chockartat för honom att få en lillebror. Men de funkar bra ihop. Det är bara att den ena tar ju extremt mycket större plats än den andra. 

Lagar du som kock svår mat, tycker de? Äter alla i familjen samma eller ställer du fram stödmat till barnen?
– Ofta föredrar de faktiskt maten i skolan och på förskolan. Sedan är ju vi också människor och vill att barnen ska vara mätta och glada. Jag, min man och Justus äter oftast samma mat, men med Theo är det svårare. Sedan äter jag alltid vegetarisk mat på vardagar och det är också inte helt lätt att få barnen att äta. 

Vad är den vanligaste maten som ungarna vill ha?
– Justus vill alltid, alltid ha pasta, i någon form. Theo vill ha tacos. Just tacos är ju någonting som är bra för oss att äta i familjen, för det är mycket grönsaker och de får i sig grönsaker, och det är separerat, sen kan jag äta min baljväxtfärs och han kan äta sin nötfärs. Jag skulle säga att det är en ultimat familjerätt!

Att bo i skärgården är något speciellt tycker Jessie. ”Jag behöver den här närheten till naturen, till vattnet, och det här lugnet som infaller sig, förklarar hon. Foto: PRIVAT

Så ni kör tacos på fredagar som alla andra?
– Ja det gör vi!  Fredagskänsla! Så det gör vi absolut. Jag vet faktiskt inte riktigt vad grejen är med tacos, men de äter ju aldrig så mycket grönsaker som när det är tacos!

När du var liten, vad åt ni då? Vad är du uppväxt med för mat?
– Min mamma var duktig på att laga mat!  Hon var vegetarian och bakade allting. Det var mycket linsgrytor, för hon hade tajt budget. Hon var ensamstående, min mamma. Hon gjorde ett fantastiskt jobb med att laga god och näringsrik mat till oss. Hon ville också att vi skulle lära oss om vår kultur, i och med att jag och min bror båda är adopterade från Indien. Hon brukade åka till någon en indisk butik och köpa kryddor.

Jag har varit ganska fokuserad på mitt jobb hela mitt liv, och det har varit det som har varit det viktigaste, men nu har mina barn lärt mig att njuta av livet

Jessie förklarar att hon, som de flesta andra barn, dock alltid sneglade på maten som serverades hemma hos kompisarna. 

– Du vet ju hur det är när man ung… Man är hemma hos kompisar och testar rostbröd för första gången och tycker det är helt fantastiskt! Eller en skogaholmsmacka, då sa jag men kan vi inte köpa det här! Men då åt vi våra rågbullar…

– Men i dag är man tacksam. Det som hon lagade när jag var liten, det är ju det jag vill äta i dag. Så jag tror att man som förälder gör större avtryck än man kan ana!

Hur skulle dina barn beskriva dig som mamma tror du?
– Att jag är ganska lugn. Väldigt kärleksfull. Trygg. Kärlek och trygghet är nog det viktigaste jag fått av min mamma, och det är det jag vill ge mina barn.

Fint! Har du lärt dig något från dina barn?
– Jag har varit ganska fokuserad på mitt jobb hela mitt liv, och det har varit det som har varit det viktigaste, men nu har mina barn lärt mig att njuta av livet på ett helt annat sätt. 

På tal om jobb, många tycker det kan vara svårt att släppa jobbet när man kommer hem, hur är det för dig?
– Jag tycker det är svårt, extremt svårt. Men jag tror i och med att man jobbar så mycket så måste man försöka hålla mer fokus när man är hemma och ägna tid åt barnen. 

När du är ledig då, vad tycker du är roligast att hitta på med barnen? Om ni har en ledig dag tillsammans?
– Yngste sonen, Justus, han är tre och gillar att leka med bilar. Jag och äldste sonen Theo var ute och fiskade jättemycket i somras, bara han och jag, och det var jättejättemysigt. Det var den bästa sommaren! 

Avslutningsvis, tror ni att det blir en trea? Eller är ni nöjda nu, med två barn?
– Ja, jajaja, vi är väldigt nöjda! Jag är väldigt nöjd! skrattar Jessie.

LÄS OCKSÅ: Robinsonprogramledaren Petra Malm: ”Jag vill att min dotter ska vara som Pippi Långstrump”

LÄS OCKSÅ: Skådespelaren Rakel Wärmländer: ”Jag ställer höga krav på barnen”